[其他] 冬季北海道自駕遊危險嗎

冬季北海道自駕遊危險嗎 E-mail 此主題給朋友

年尾聖誕節打算去北海道,如果自駕遊會唔會大雪有D危險,上年在高山市都有揸車途中下雪,突然大雪,不過都安全到達目的地,有冇綱友有經驗聖誕期間北海道係咪經常大雪如果札幌揸去函館高速會晤會好難行?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
以這5年為例,幾乎每年聖誕前後北極都有個寒流南下到北海道,今天到不到就要問個天了。
記得那年李嘉欣都要睡機場嗎?就是聖誕後,不過要滑雪就不要太擔心了,最怕不下雪
冬天由札幌駕車去函館很長時間的,因為現在夏天是4小時,可以行到120,但12月路很滑,限速60甚至40,大風就封,要行普通路,所以起碼要預6小時

回覆 引用 TOP

我聽過朋友上司嘅事,雪地唔敢揸車了   

回覆 引用 TOP

安全小心謹慎.....

記得買重保險

回覆 引用 TOP

我會咁講,未試過冰雪路面揸車就真係唔好試,嗰種突如其來不受控制嘅跣呔真係唔係講玩,輕則撞爛架車,重則受傷
樓主要諗清楚

回覆 引用 TOP

個人安全意識高, 手車好, 就會安全,
如果唔係係屋企打飛機都會有危險

千祈唔好行山路/小路,積雪可以有架車咁高,黑到睇唔到野,好易撞到路邊積雪or 無路可行,個時有種死係雪山感覺,好彩有架大剷雪車經過,一路跟住先脫險(去番大路) 

引用:
原帖由 nihonjindesu 於 2019-9-12 12:04 PM 發表

個人安全意識高, 手車好, 就會安全,
如果唔係係屋企打飛機都會有危險
會刮親?

回覆 引用 TOP

其實如果問得呢個問題嘅就已經唔應該租車

回覆 引用 TOP

想攞D意見je, 經過考量札幌到函館會先到洞爺湖停一晚,第二日再出發函館,咁美瑛算唔算多山路呢?打算住富良野再去旭川動物園和美瑛青池,會盡可能白天完成行程。

如果為青池而去美英,不如唔好去。變咗'白池'

我原本Furano 出Sapporo,打算早自駕上清池,使多咗3-4 個鐘 🤔

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2019-9-12 03:10 PM 發表

如果為青池而去美英,不如唔好去。變咗'白池'

我原本Furano 出Sapporo,打算早自駕上清池,使多咗3-4 個鐘 🤔

你幾時去的?我地聖誕期間去,唔會咁快巳結曬冰?

引用:
原帖由 ian0829 於 2019-9-12 03:16 PM 發表

你幾時去的?我地聖誕期間去,唔會咁快巳結曬冰?
2018 年12 月27日

又凍 落咗車十五分鐘就走啦

---

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ian0829 於 2019-9-12 02:31 PM 發表

想攞D意見je, 經過考量札幌到函館會先到洞爺湖停一晚,第二日再出發函館,咁美瑛算唔算多山路呢?打算住富良野再去旭川動物園和美瑛青池,會盡可能白天完成行程。 ...
自駕來回去函館8一10小時為咗朝市 同埋夜景, 我就諗唔通 所以冇去到

---

引用:
原帖由 louiskkchan 於 2019-9-12 03:25 PM 發表

自駕來回去函館8一10小時為咗朝市 同埋夜景, 我就諗唔通 所以冇去到
因為我地買了函館經台北返港機票平好多呢😅

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。