同罪異判!律師搵食,點搵辦法解決?

本主題由 辟易 於 2019-9-20 11:40 AM 移動
黃官

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 seng-mak 於 2019-9-11 09:24 PM 發表

黑暗過大陸
如果唔知頭唔知路以為你講緊笑話. 不過睇真就覺得真係幾唏噓

阿伯有預謀犯罪,用武器介傷教師。(阿伯持武器介傷無武器既教師)
示威者被黑警企圖掘出眼球之下自衛咬斷黑警手指。
兩者有明顯差別。

引用:
原帖由 k7700 於 2019-9-11 11:47 PM 發表

如果唔知頭唔知路以為你講緊笑話. 不過睇真就覺得真係幾唏噓
HK笑話:
司法獨立!

狗官獨行!
假髮獨斷!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-9-11 11:52 PM 發表

阿伯有預謀犯罪,用武器介傷教師。(阿伯持武器介傷無武器既教師)
兩者有明顯差別。
HK笑話:
重罪輕判,
輕罪重判!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-9-11 11:52 PM 發表

兩者有明顯差別。
又黎屈警察啦
呢次仲犀利,掘眼球😂😂
之前就話插眼
夠啦,唔好再當其他人白痴先得架

引用:

兩者有明顯差別。
你真系盲左

回覆 引用 TOP

九官驚曱甴圍!
起底抄家!

nil

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Harris_Chan 於 2019-9-11 11:32 PM 發表

全世界都同罪異判,
唔止係香港....
即使係香港人認為民主嘅典範...台灣
輪姦兩名台大學生,都可以判緩刑。
具體可以Google 下。

所以,唔好下下好似突顯香港嘅問題,
實際上,係下下突顯你見識不足 ...
有法不依,全世界都有逃犯引渡條理,香港就唔信法治,要反條理立法。法官律師就是無腰骨無肩頭,唔敢把關。有錢就有法治,法律就是要錢的。

狗法官不得好死

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highwiseman 於 2019-9-11 08:50 PM 發表

退休的獨居老人、65歲男子符柱標,日前因不滿「中學人鏈」高呼口號音量過大,疑情緒激動,混亂中傷及一名女教師,令其手指受傷,被控傷人罪。雖然辯方指出,正領取每個月3000元的綜援金,社署剛批出一筆金錢去治療牙齒,亦懷疑患有糖尿病,希望法庭予以有條件保釋。但裁判官卻以「案件性質嚴重」為由,駁回申請。 ...
有無咁仆街呀,人神共憤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highwiseman 於 2019-9-11 08:38 PM 發表

大家有無計呀?
其他 post 講左多次冇用,喺D人死要打飛機靠 police 驅散 plan、「投票」等等,連人地操控教育界、媒界、某D商界都仲柒下柒下。。
擺明騎劫何來真理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-9-11 08:59 PM 發表

影撚住個黑警挖人地眼架
證據呢?驗傷呢?證人呢?有冇投訴?有冇提告?有冇報警?律師點講?法庭排期未?冇能系度幻想9up喔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2019-9-12 12:09 AM 發表

有法不依,全世界都有逃犯引渡條理,香港就唔信法治,要反條理立法。法官律師就是無腰骨無肩頭,唔敢把關。有錢就有法治,法律就是要錢的。
兩者唔同,
送終條例唔係由香港去審判一個人,
然後去定罪。
而係由中國提供表證,香港審核表證後,
再把疑犯送返中國。

要知道,在香港法庭,要表證成立,
被告需要答辯,係十分常見。
而表證成立後,被告最終被判無罪亦十分常見。
現在是香港人不相信內地嘅司法制度,
所以,去否定送中條例,而不是不相信法治。

當然,另一邊廂,
我又咁認為,
其實,如果內地真係咁差,咁令人恐怖
咁其實,你往返內地,隨時「被召妓」都得架喎,
咁做咩咁多人仍然返上內地?
所以,好明顯係,那些仲仍然返內地嘅人,
佢地似乎一方面又相信中國,一方面又懷疑中國,
明顯佢地對反送中嘅態度,唔多理智

回覆 引用 TOP

主題標籤 #宵禁 #香港
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。