打印

電動車舊電損耗完 點處理

電動車舊電損耗完 點處理 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
新能源電車 舊電 真係好唔環保。用完咪又係要掉。


附件

20190912_083429.jpg(157.82 KB)

2019-9-12 08:40 AM

20190912_083429.jpg

精選汽車
現時做法係運去非洲堆填


豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

回覆 引用 TOP

有無聽過血鑽電?
先唔好講舊電點處理,只係開採已經無陰公,真係每踩一下油同踩住小孩屍骨無分別,暫時都係少用為妙。
https://e-info.org.tw/node/214550



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
比起石化燃料,电池的廢置處理仲毒。


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2019-9-12 08:40 AM 發表

新能源電車 舊電 真係好唔環保。用完咪又係要掉。
環保分子隻眼開隻眼閉。發電廠系燒煤的(除非你國家系燒天然氣但歐洲也不一定是),鋰電池系有毒的 … 然后開電動車系環保的!

[ 本帖最後由 blueberry0511 於 2019-9-14 11:48 AM 編輯 ]



送交甲甴廢物爆7利用~~~


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2019-9-14 11:46 AM 發表


環保分子隻眼開隻眼閉。發電廠系燒煤的(除非你國家系燒天然氣但歐洲也不一定是),鋰電池系有毒的 … 然后開電動車系環保的!
電車環保 係因為減小市區炭排放, 減小空氣污染。不過 電池技術 係個樽頸, 損耗勁, 不能回收重要。大陸政府 大力推廣電動車, 其實真係要認真考慮廢電池處理方法, 如果唔係十個煲九個蓋, 一個問題解決, 又有新問題出現。



回覆 引用 TOP

電車只係減少市區炭排放,充電個能源電力係由發電廠提供,發電廠大部份係燒煤發電,所以電車環保只係假象,只不過係將炭排放由市區轉移去左發電廠,地球一樣都係咁多炭排放


[隱藏]
引用:
原帖由 mugqq 於 2019-9-14 01:16 PM 發表

電車只係減少市區炭排放,充電個能源電力係由發電廠提供,發電廠大部份係燒煤發電,所以電車環保只係假象,只不過係將炭排放由市區轉移去左發電廠,地球一樣都係咁多炭排放 ...
汽車炭排放經過多年努力(歐盟標準)己有不錯成績。而發電廠燒煤不一定比汽車好。更有一些低效標準不高的發電廠可能害處更大(法例也可能跟不上)。北京河北的污染就是好例子。
鋰電開採及制造及回收加起來也不一定比汽油車好。但世人一般容易被洗腦 … 傳媒政府話環保就一定系啱的。



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。