[路線討論] 290X都可以開全日, 點解40P唔得?

290X都可以開全日, 點解40P唔得? E-mail 此主題給朋友

290X, 將南/安達都係以住宅為主, 部份將南更加有鐵路及290
40P, 上葵除左住宅, 亦有工商廈, 照計雙向有客, 而且唔近鐵路

似乎40P更有條件應該開全日
點解反而290X可以開而40P唔得?
試分析

熱賣及精選
290X --> 康城 --> 一堆私樓人上人
40P -->上葵涌、石梨 --> 一堆公屋窮鬼

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-9-13 12:53 AM 發表

290X, 將南/安達都係以住宅為主, 部份將南更加有鐵路及290
40P, 上葵除左住宅, 亦有工商廈, 照計雙向有客, 而且唔近鐵路

似乎40P更有條件應該開全日
點解反而290X可以開而40P唔得?
試分析 ...
其實好多嘢都玩上葵山上班人,造成垃圾交通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 china_enter 於 2019-9-13 08:36 AM 發表

290X --> 康城 --> 一堆私樓人上人
40P -->上葵涌、石梨 --> 一堆公屋窮鬼
唔好忘記 40P 全日仲有大堆東九居民早繁去石籬返工要搭佢, 只要睇下下繁 38 同 42C 石籬幾多人上車返觀塘就知, 佢地唔係公屋窮鬼。
40P 石圍角方向入到去打磚坪街, 方便過 38 同 42C 好多。而家上繁無車係觀塘開咋, 一開就食晒成條龍翔道, 肯定全爆。
全日線要睇晒兩邊總站的居民, 唔可以只睇一邊。

根本而家呢條線成套政策就係側晒去照顧東北葵果邊, 完全無人理會另一邊總站的居民需求, 咪搞到無得全日囉。

引用:
原帖由 炎圖利 於 2019-9-13 05:56 PM 發表

唔好忘記 40P 全日仲有大堆東九居民早繁去石籬返工要搭佢, 只要睇下下繁 38 同 42C 石籬幾多人上車返觀塘就知, 佢地唔係公屋窮鬼。
40P 石圍角方向入到去打磚坪街, 方便過 38 同 42C 好多。而家上繁無車係觀塘開咋, 一開就食晒成條龍翔道, 肯定全爆。

根本而家呢條線成套政策就係側晒去照顧東北葵果邊, 完成無人理會另一 ...
40p 全日應該會聯同 42c 飛走荃灣大窩口段嚟實行,只要42c 拆車做原線到荃灣大窩口段到蝴蝶谷循環回程返青衣,咁 42c 有條件改快

引用:
原帖由 S.K 於 2019-9-13 07:08 PM 發表

40p 全日應該會聯同 42c 飛走荃灣大窩口段嚟實行,只要42c 拆車做原線到荃灣大窩口段到蝴蝶谷循環回程返青衣,咁 42c 有條件改快
無得搞
荃灣大窩口無 42C 出藍田 D人一定反對
想快既抽車開 42P 跟 42M 過橋仲實際
如果 40P 有考慮過早繁西行的需求的話, 一早就兩繁做雙向甚至全日, 好可惜係冇
淨係識得叫人 40 轉 31M

回覆 引用 TOP

都是個句,支持40P全日...

XD
33 開埋六日,加停荃富街,大窩口站
42c 落青荃橋後上荃灣路,加停美孚上龍翔道
40 不停美孚荔枝角站(由新42c取代)
40P全日
加38轉43A,44M八達通轉乘優惠
加33在黃大仙互轉40/42c

74X
引用:
原帖由 炎圖利 於 2019-9-13 05:56 PM 發表

根本而家呢條線成套政策就係側晒去照顧東北葵果邊, 完全無人理會另一 ...
咁應該由東九龍提出開40P全日

回覆 引用 TOP

引用:

根本而家呢條線成套政策就係側晒去照顧東北葵果邊, 完全無人理會另一 ...
係啦
290X都可以全日, 40P都無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2019-9-14 07:08 AM 發表

33 開埋六日,加停荃富街,大窩口站
42c 落青荃橋後上荃灣路,加停美孚上龍翔道
40 不停美孚荔枝角站(由新42c取代)
40P全日
加38轉43A,44M八達通轉乘優惠
加33在黃大仙互轉40/42c ...
33 加停荃富街,大窩口站
咁由荃灣西站/沙咀道上車咪兜左好多囉
同埋荃富街上車去觀塘道咪要轉車囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 681 於 2019-9-13 08:55 PM 發表

都是個句,支持40P全日...
都是果句,反對40p全日

引用:
原帖由 brotheron 於 2019-9-15 05:15 PM 發表

都是果句,反對40p全日
點解?

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-9-15 11:55 PM 發表

點解?
巴士缐太多了,有d吉車遊街,其他交通工具搵唔到食

回覆 引用 TOP

九巴290X提升至每日全日服務後仍有缺點,就是由康城站開出的尾班車太早,在9:50pm開出

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。