[貓貓] 去睇完醫生,但貓貓返到屋企有咁既反應

去睇完醫生,但貓貓返到屋企有咁既反應 E-mail 此主題給朋友

事沿係琴日帶貓貓出街睇醫生,做檢查要進行全身麻醉(照CT)。檢查完成後,貓貓醒返咁當然即刻返屋企喇。返到屋企喺貓袋拎出嚟已經見到佢膧孔放到最大,喺佢面前揮手都冇縮小到,咁諗住夜些少會改善。

到夜晚俾左晚餐同餵完藥都一直冇瞓過 (通常貓貓食完晚餐就會去自己返房瞓),到今朝早見佢,佢喺度中眼瞓,但冇合曬眼仔瞓。

由診所返屋企,有正常小便,進食,呼吸次數都屬正常。想請教吓有冇師兄師姐帶貓貓睇完醫生有類似情況可以參考一下,謝謝!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
會唔會麻醉藥令到中樞神經腐爛

我隻貓就照完CT回家站立左兩天瞓都企系到

引用:
原帖由 秋天白滑的天才 於 2019-9-13 09:37 AM 發表

我隻貓就照完CT回家站立左兩天瞓都企系到
咁兩日之後就自己回覆正常嗎?

回覆 引用 TOP

慢慢正常番

回覆 引用 TOP

邊間?

引用:
原帖由 信者得求 於 2019-9-13 06:26 AM 發表

會唔會麻醉藥令到中樞神經腐爛
有冇咁嚴重

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食你釘釘 於 2019-9-14 05:41 PM 發表

邊間?
城大VMC, 即係以前既太平道

回覆 引用 TOP

過左兩日終於叫做膧孔可以縮返細些少,但可能佢唔開心,又要檢查,日日又要食藥,而家都仲未話可以好似平時咁縮到變左條線嗰種

引用:
原帖由 mycookieland 於 2019-9-15 11:37 AM 發表

過左兩日終於叫做膧孔可以縮返細些少,但可能佢唔開心,又要檢查,日日又要食藥,而家都仲未話可以好似平時咁縮到變左條線嗰種
觀察過多兩日先,好奇一問,點解唔直接打去問獸醫?

引用:
原帖由 流浪人 於 2019-9-15 03:37 PM 發表

觀察過多兩日先,好奇一問,點解唔直接打去問獸醫?
因為醫院收下午7點,我睇左成晚,第二日我都打左返去問醫生,醫生都有講過幾日會慢慢正常返

引用:
原帖由 mycookieland 於 2019-9-16 08:03 AM 發表

因為醫院收下午7點,我睇左成晚,第二日我都打左返去問醫生,醫生都有講過幾日會慢慢正常返
咁就好了,不要太擔心,多觀察貓貓,讓他好好休息先,等好番陪他玩。
我個隻好痴我,可能我自己一個,又只養一隻,日間看工作,佢自己一係睡覺,一係伏在枱面,間中自己玩。
可惜無能力養多隻陪佢。

引用:
原帖由 流浪人 於 2019-9-16 08:12 AM 發表

咁就好了,不要太擔心,多觀察貓貓,讓他好好休息先,等好番陪他玩。
我個隻好痴我,可能我自己一個,又只養一隻,日間看工作,佢自己一係睡覺,一係伏在枱面,間中自己玩。
可惜無能力養多隻陪佢。 ...
我屋企都係得一隻,但近排貓貓真係好唔舒服

事緣係一個月前(8月中),有一晚放工返去見佢唔坐又唔跳,行路仲拮拮吓,第二日即刻睇醫生。醫生照左x光,話佢右腳仔冇斷骨,唔係血拴似軟組織發炎,咁就開消炎止痛喇,食左一個星期都叫話好左些少,但都係唔肯自己坐低同唔跳。

一個星期後返去覆診,點知去到診所醫生做緊urgent手術,要再約時間,要約一個星期之後。
再見到醫生嗰陣,醫生就話左腳胶位腫腫地,就建議打4劑骨針,每星期打一次。打左第一針之後即日係好左,肯跳一兩下,但第二日又變返唔坐唔跳。因為淨係打針,冇藥食,又係見貓貓拮下拮下咁行,仲要佢瞓係地嗰陣,隻腳仔會冇喇喇係度戚戚下,過多兩日越戚越明顯,咁我即刻轉左去睇城大,因為打左針之後一d效果都冇,仲要見到佢越嚟越冇精神,擔心根本就唔係腳胶同軟組織既事。

去到城大,confirm唔係腳神經問題,建議做CT同驗病毒,因為貓貓6月先打過疫苗,擔心係支疫苗引發左呢個情況。咁做完CT,就有我出帖既情況。

呢三日食緊類固醇,止痛同止嘔藥,但琴晚開始仲要肚瀉,打俾醫生問要唔要轉腸胃糧,食益生菌或停左隻類固醇先,醫生都話照食返平時d糧同繼續食藥。

轉頭我返去攞止疴藥,我啱啱打左返診所想問吓醫生駛唔駛今日返左去覆診先,而家等緊醫生call back, 我擔心食左止疴都止唔到既話,仲要疴到出血仲大件事,我情願停左類固醇,或轉藥,攪返好腸胃先再算。

引用:
原帖由 mycookieland 於 2019-9-16 09:57 AM 發表

我屋企都係得一隻,但近排貓貓真係好唔舒服

事緣係一個月前(8月中),有一晚放工返去見佢唔坐又唔跳,行路仲拮拮吓,第二日即刻睇醫生。醫生照左x光,話佢右腳仔冇斷骨,唔係血拴似軟組織發炎,咁就開消炎止痛喇,食左一個星期都叫話好左些少,但都係唔肯自己坐低同唔跳。

一個星期後返去覆診,點知去到診所醫生做緊urgent手術,要再約時間,要約一個星期之後。
再見到醫生嗰陣,醫生就話左腳胶 ...
想問貓貓幾多歲,如年紀大,多數好多毛病出來,我個隻就黎兩歲,隨了開頭抱佢回家有耳滿蟲和初時有感冒打克次外,其後醫了兩星期,都健康,無乜病
養貓看醫生好貴,一定要幫他儲錢作醫療費,佢上次做絕育,都成5-600幾元,如抽埋血,做埋其他要過千。
我本來想幫他買保險,但要攪好多野,要驗身,入晶片,同頭幾年白舌保險費,好多野未必包和claim 足,最後無買。
希望你貓貓遲d會康覆一。

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。