[Q&A] 酒店房no show問題

酒店房no show問題 E-mail 此主題給朋友

剛睇到帖子, 關於會很深夜到, 版友建議最好通知酒店一聲, 否則可能被視為no show. 這點我非常非常同意, 我也會這樣做.
只是好奇一問, 若房間已經付錢, 但沒有通知酒店遲入住, 酒店會因為有walk in 客而把你已付錢房間給其他人嗎?
多謝指教!

熱賣及精選
無既定答案

我是鳳凰我是豬

回覆 引用 TOP

酒店有時都會有 overbook 情況,只係冇飛機咁常見。

回覆 引用 TOP

酒店POLICY

回覆 引用 TOP

有到又點會係no show

引用:
原帖由 Home0522 於 2019-9-14 09:39 AM 發表

剛睇到帖子, 關於會很深夜到, 版友建議最好通知酒店一聲, 否則可能被視為no show. 這點我非常非常同意, 我也會這樣做.
只是好奇一問, 若房間已經付錢, 但沒有通知酒店遲入住, 酒店會因為有walk in 客而把你已付錢房間給其他人嗎?
多謝指教! ...
唔知你訂乜嘢酒店 但我住過小樽近運河 十點後無staff嘅

無試過亦無打算試
send多左一個email點都好過夜晚去到無房

1/未比錢你冇係18:00前出現就不再hold房,見客就賣。
2/你比晒錢,酒店就要hold住間房不能賣,如果酒店overbook 佢有責任在附近的同級酒店提供住宿和交通比返你

唔怪之得有啲訂酒店嘅網站係有一行問租客大約幾點鐘會到達酒店啦!

酒店通常有最遲check in時間
有特別需要最好早d通知酒店
特別係有d酒店前台唔係24小時
會用鎖上酒店大門
住客要用房卡或密碼開酒店大門

回覆 引用 TOP

我仔試過訂3星級酒店,去到話滿房,轉他去對面話同級但不似的房,因為只1人入住就沒吵算數

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-9-14 04:24 PM 發表

我仔試過訂3星級酒店,去到話滿房,轉他去對面話同級但不似的房,因為只1人入住就沒吵算數
泰國3,4星酒店間中都有呢d 情況

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 足金鳩猴 於 2019-9-14 11:17 AM 發表

有到又點會係no show
我意思是很深夜到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 細b哥 於 2019-9-14 01:48 PM 發表

唔怪之得有啲訂酒店嘅網站係有一行問租客大約幾點鐘會到達酒店啦!
小弟未見過, 現在是第一次聽

引用:
原帖由 hookcele 於 2019-9-14 11:55 AM 發表

1/未比錢你冇係18:00前出現就不再hold房,見客就賣。
2/你比晒錢,酒店就要hold住間房不能賣,如果酒店overbook 佢有責任在附近的同級酒店提供住宿和交通比返你 ...
勉強可接受

回覆 引用 TOP

主題標籤 #酒店
 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。