• 瀏覽: 7,143
  • 回覆: 52
  • 追帖: 3
請教一下,最近坐廁水箱pump 出現水不斷㴘出,不能停止. 曾經開蓋請教過,反而㴘水更多,

請問各位有沒有維修辦法?

michael
熱賣及精選
引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 09:59 AM 發表

請教一下,最近坐廁水箱pump 出現水不斷㴘出,不能停止. 曾經開蓋請教過,反而㴘水更多,10235551
請問各位有沒有維修辦法?
拆頂蓋,Check 入面塊膠有冇損壞,或者有冇砂石

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-14 10:08 AM 發表

拆頂蓋,Check 入面塊膠有冇損壞,或者有冇砂石
謝謝. 都拆過了. 中間白色圓柱底膠沒有損壞. 觀察過應該是左邊水揼問題,水漲了水揼沒有停.

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 10:12 AM 發表

謝謝. 都拆過了. 中間白色圓柱底膠沒有損壞. 觀察過應該是左邊水揼問題,水漲了水揼沒有停.
OIC.......

換個新既

擺明就係制止唔到入水,換咗件組件藥到病除。

引用:
原帖由 gway 於 2019-9-14 10:49 AM 發表

擺明就係制止唔到入水,換咗件組件藥到病除。
謝謝. 請問Roca在坊間有代替的產品還是要訂回原廠的呢?

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 10:51 AM 發表

拆左件波曲去買,原莊與否都得,應該百零蚊

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-14 10:54 AM 發表

拆左件波曲去買,原莊與否都得,應該百零蚊
謝謝.

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 10:51 AM 發表

呢啲嘢我本人好隨意,走落去5金鋪買同類型嘅嘢就得,如果你擔心買返嚟有出入,可以拆件嘢出嚟帶去5金鋪問,對照過大細長短無問題先買。

引用:
原帖由 gway 於 2019-9-14 10:56 AM 發表

呢啲嘢我本人好隨意,走落去5金鋪買同類型嘅嘢就得,如果你擔心買返嚟有出入,可以拆件嘢出嚟帶去5金鋪問,對照過大細長短無問題先買。
謝謝你. 我曾經摸過水箱底是否有拆水波的縲絲都沒找到. 要再拆拆看. 謝謝你.

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 10:59 AM 發表

謝謝你. 我曾經摸過水箱底是否有拆水波的縲絲都沒找到. 要再拆拆看. 謝謝你.
早幾年買過黎自已換,留低個盒和說明書希,望幫到你

附件

IMG_20190914_105822.jpg(799.52 KB)

2019-9-14 11:02 AM

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-14 11:02 AM 發表

早幾年買過黎自已換,留低個盒和說明書希,望幫到你
非常感謝您

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 10:59 AM 發表

無螺絲嘅,成支扭就得,記得要買埋水喉膠布。

引用:
原帖由 Sheungfung 於 2019-9-14 11:04 AM 發表

非常感謝您
唔使客氣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]