暴亂嚴重影響民生,有幾多人會失業?

本主題由 nc99999 於 2019-9-21 12:41 PM 移動

暴亂嚴重影響民生,有幾多人會失業? E-mail 此主題給朋友

隨住各種打住和平旗號嘅暴行不停上演,最近嘅新聞變得愈發「熱鬧」:被指製造「白色恐怖」開除示威員工嘅國泰航空宣佈凍結原招聘計劃以求縮衣節食渡過「寒冬」;為咗降低風險、保證乘客安全,因為近日針對港鐵嘅破壞性行為屢屢發生,港鐵宣佈中秋期間將唔會提供通宵列車服務;面對園區商鋪紛紛停業關門嘅境況、數碼港及香港科技園齊齊宣佈提供6個月嘅減半租期以幫助租戶維持運行,但係好多商戶依然坦言「挨唔住」,就連出糧俾員工都有困難;開學季,香港各個大學紛紛證實有大量嚟自全球各國家同地區嘅學生、專家,決定放棄嚟港升學或就業,僅城市大學一家放棄入學、入職嘅人數就有近百人……

有人或許會問,我點會將呢啲風馬牛不相及嘅新聞放埋一齊,好簡單,因為呢啲新聞都發生喺今日。無錯,喺呢嗰普普通通嘅一天時間內,我哋就可以睇到如此眾多嘅負面新聞。或許喺大家睇嚟呢啲新聞同我哋嘅生活相差甚遠,但實際上稍加思索就可以發現嚟自暴亂嘅傷害已經深入我哋生活嘅每一嗰角落。

「白色恐怖」,呢啲係西方媒體以及示威者對國泰航空裁員行為嘅定論,但請問大家,拋開立場,對於一家所處市場遭到重創企業,裁員唔係理所應當嘅嘛?更何況係乜嘢原因導致國泰門庭冷落?隨便搜索一下:乘客信息被洩露、氧氣樽頻頻被排氣……咁樣嘅飛機邊嗰敢坐?做出呢啲行為嘅員工唔被開除又天理何在?仲有被人痛斥嘅港鐵,喺為香港民眾提供便利出行嘅職責之前,佢仲有一條重要嘅責任:保證乘客嘅人身及財產安全。為此佢不惜放棄利潤停運、封站,難道我哋唔應該理解嘛?更何況裹啲公然以「為咗香港」嘅名義跳閘逃票嘅暴徒,你哋有咩嘢資格去批評、寬容放過你哋違法行為嘅港鐵?

如果話前兩者代表著「出行」,噉縱使減租都無法維續嘅店鋪則代表住我哋嘅「衣」同「食」,作為亞洲嘅美食之都、時尚之都,當一個個各具特色嘅門市因為入不敷出而消失、連鎖同品牌店鋪打折降價勉力維持,食無味、衣無色,呢樣嘅生活又該係何等嘅枯燥?呢嗰難道就係你哋期待嘅未來嘛?

講到未來,唔得唔講下我哋嘅孩子:睇下街頭,懵懂無知嘅幼兒被老師同家長推上前排迫使員警後撤;睇下校園,一批又一批嘅優秀學生同教授、老師離開咗香港嘅校園轉投他鄉……我哋嘅未來又應該交俾邊嗰?交俾只知破壞甚至連標語都錯字頻出嘅暴徒嘛?

近三個月嘅暴亂已經抽幹咗香港嘅鮮血,香港,已經經唔起破壞啦。儘快恢復穩定我哋尚可努力修復傷痕,如果繼續放縱暴徒,恐怕我哋再都難以拯救香港嘅未來。

熱賣及精選
我有時諗一諗
我並不單單因為民生受影響,先反曱甴
而係,我已經係中國人,我近兩年去旅行,已經講自己係中國人(最初係有d害羞,唔習慣)。
我好討厭任何串通外人搞自己人嘅社運,正正班曱甴係完全唔介意,仲好welcome。
大陸口吻一直好清楚,唔搞分裂乜都有得傾,但正正班曱甴要搞港毒。

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2019-9-14 10:38 AM 發表

我有時諗一諗
我並不單單因為民生受影響,先反曱甴
而係,我已經係中國人,我近兩年去旅行,已經講自己係中國人(最初係有d害羞,唔習慣)。
我好討厭任何串通外人搞自己人嘅社運,正正班曱甴係完全唔介意,仲好welcome。
大陸口吻一直好清楚,唔搞分裂乜都有得傾,但正正班曱甴要搞港毒。 ...
就是這個道理呀,主權問題是底線,在這基礎上,有問題說問題,有意見提意見,政見可以分岐,但不能“忘祖”呀

引用:
原帖由 山上嘅蝸牛 於 2019-9-14 03:09 PM 發表

失業唔系主要問題,青少年嘅叛國思想才嚴重
當年國民教育話怕洗腦
之後通識有兩部份容許教師自行寫內容,點知就正正係班話怕洗腦嘅乘機寫洗腦教材

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28478177
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28526297

-----------------------------------------------------------------------

5. 不應把政治帶入校園。教育工作者和出版界不應把個人政治理念灌輸予心智不成熟中、小學和幼兒學生。

地產黨繼續玩,都無辦法,失業肯定的了

邊有人失業 公司日日都請緊人

只有止暴制亂,23條立法,修定逃犯條例才能救港,支持警察嚴正執法

我是中國人

引用:
原帖由 sam1682828 於 2019-9-14 04:14 PM 發表

只有止暴制亂,23條立法,修定逃犯條例才能救港,支持警察嚴正執法
全香港都知, 係林鄭唔做野啫, 成日話要講和, 同班曱甴暴徒仲有物野可以講,
拉晒佢地, 等係監入面先慢慢同佢地講.

既是事實中國香港人,何須充㚈國人?
你肯充㚈國鬼他人也不認你!可恥!可笑!

其實你問全世界的主權國家都唔會容許類似黑衣曱甴的分裂活動。

美國,日本,澳洲,法國,德國會容忍咩?

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 sam1682828 於 2019-9-14 04:14 PM 發表

尚有國歌法

主題標籤 #港鐵 #香港
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。