完全無方向

完全無方向 E-mail 此主題給朋友

我由第一份工,係做零售,中間都轉過職,但係都係賣野,20歲做到依家36,已經唔想再做sales,因為人開始到30歲左右,可能係自己比自己壓力,已經有失眠嘅時候,到今年已經可以挑戰失眠50幾60個小時,再做真係會死人,我為咗唔做sales,自己又好鬼認真去考個泰拳教練牌,要到今個月尾先攞到(不過呢個念頭都諗咗2-3年先決定做,始終我明白轉行唔易),我上網睇過申請做教練嘅條件,要5年經驗、又要打過比賽等等……我有問過請唔請人,但全部都話請咗……好無信心,反而依家比自己感覺好唔三唔四……

熱賣及精選
轉行真係唔容易架,轉咗行真係人工都低咗

引用:
原帖由 高大進擊的高峰 於 2019-9-14 02:56 PM 發表

轉行真係唔容易架,轉咗行真係人工都低咗
其實人工有差別,我心理已經有準備,亦計過數,只係突然間發現事實,就係sales係真的無技能……無信心轉行……但再做sales嘅,真係會挑戰100小時唔瞓覺……

回覆 引用 TOP

所以冇咩人做slase,好多人都搵野學

回覆 引用 TOP

轉去d要技能嘅sales做
易轉d,人工keep到,
遲d年紀大都ok

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-14 02:10 PM 發表

我由第一份工,係做零售,中間都轉過職,但係都係賣野,20歲做到依家36,已經唔想再做sales,因為人開始到30歲左右,可能係自己比自己壓力,已經有失眠嘅時候,到今年已經可以挑戰失眠50幾60個小時,再做真係會死人,我為咗唔做sales,自己又好鬼認真去考個泰拳教練牌,要到今個月尾先攞到(不過呢個念頭都諗咗2-3年先決定做,始終我明白轉行唔易),我上網睇過申請做教練嘅條件,要5年經驗、又要打過比賽 ...
20做到36,人生已白過左16年,仲轉咩鬼工? 第一無經驗學歷唔請,第2年紀太大唔請,做番你的sales吧

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-9-14 10:26 PM 發表

20做到36,人生已白過左16年,仲轉咩鬼工? 第一無經驗學歷唔請,第2年紀太大唔請,做番你的sales吧
其實我近2-3日前,返咗份工係再做返sales,但當我望到塊個人數板,就好似櫻木花道第一次打比賽,淨係望到個籃球,周圍嘅view係雪花咁,而且,尋晩仲好精神瞓唔著添……今日到呢一分鐘,完全無睡意~啱啱打咗比老闆,我真的做唔到~

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2019-9-14 09:14 PM 發表

轉去d要技能嘅sales做
易轉d,人工keep到,
遲d年紀大都ok
坦白講,咪即係sales……

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-14 11:12 PM 發表

其實我近2-3日前,返咗份工係再做返sales,但當我望到塊個人數板,就好似櫻木花道第一次打比賽,淨係望到個籃球,周圍嘅view係雪花咁,而且,尋晩仲好精神瞓唔著添……今日到呢一分鐘,完全無睡意~啱啱打咗比老闆,我真的做唔到~ ...
轉行不是問題,但不要太離地,例如入政府工,文職,做健身教練等,都太過離地,你話考番個車牌揸車或者去做建造業就有可能

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-14 02:10 PM 發表

我由第一份工,係做零售,中間都轉過職,但係都係賣野,20歲做到依家36,已經唔想再做sales,因為人開始到30歲左右,可能係自己比自己壓力,已經有失眠嘅時候,到今年已經可以挑戰失眠50幾60個小時,再做真係會死人,我為咗唔做sales,自己又好鬼認真去考個泰拳教練牌,要到今個月尾先攞到(不過呢個念頭都諗咗2-3年先決定做,始終我明白轉行唔易),我上網睇過申請做教練嘅條件,要5年經驗、又要打過比賽 ...
人生太短,但可能性太多。唔好比其他人既眼光影響你。
你試想下,當你一世有80歲,你一半都未過,改變有咩問題?

引用:

你又唔係職業出身嘅! 你至多都係做到助教!

回覆 引用 TOP

泰拳係呢個moment只能係兼職,隨時收入仲唔穩定過sales....樓主有冇家家庭負擔?

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-9-14 11:19 PM 發表

轉行不是問題,但不要太離地,例如入政府工,文職,做健身教練等,都太過離地,你話考番個車牌揸車或者去做建造業就有可能
當初諗轉行,我都唔想做離地工,而當時可能仲有份工做緊,覺得有好多工等緊,到今日,突然地感覺係無咗當初嘅方向,亦都可能係都事隔2-3年都未定~

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-15 12:39 PM 發表

當初諗轉行,我都唔想做離地工,而當時可能仲有份工做緊,覺得有好多工等緊,到今日,突然地感覺係無咗當初嘅方向,亦都可能係都事隔2-3年都未定~ ...
做咩泰拳師傅已經堅離地

45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。