列印

完全無方向

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-14 02:10 PM 發表
我由第一份工,係做零售,中間都轉過職,但係都係賣野,20歲做到依家36,已經唔想再做sales,因為人開始到30歲左右,可能係自己比自己壓力,已經有失眠嘅時候,到今年已經可以挑戰失眠50幾60個小時,再做真係會死人,我為咗唔做sales,自己又好鬼認真去考個泰拳教練牌,要到今個月尾先攞到(不過呢個念頭都諗咗2-3年先決定做,始終我明白轉行唔易),我上網睇過申請做教練嘅條件,要5年經驗、又要打過比賽 ...
20做到36,人生已白過左16年,仲轉咩鬼工? 第一無經驗學歷唔請,第2年紀太大唔請,做番你的sales吧

熱賣及精選
引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-14 11:12 PM 發表

其實我近2-3日前,返咗份工係再做返sales,但當我望到塊個人數板,就好似櫻木花道第一次打比賽,淨係望到個籃球,周圍嘅view係雪花咁,而且,尋晩仲好精神瞓唔著添……今日到呢一分鐘,完全無睡意~啱啱打咗比老闆,我真的做唔到~ ...
轉行不是問題,但不要太離地,例如入政府工,文職,做健身教練等,都太過離地,你話考番個車牌揸車或者去做建造業就有可能

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-15 12:39 PM 發表

當初諗轉行,我都唔想做離地工,而當時可能仲有份工做緊,覺得有好多工等緊,到今日,突然地感覺係無咗當初嘅方向,亦都可能係都事隔2-3年都未定~ ...
做咩泰拳師傅已經堅離地

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-15 12:48 PM 發表

唔係呱…我反而認同政府工等先上太空
政府工硬係唔洗諗(年紀+學歷),但做泰拳師傅年紀都係一大問題,而且入職好似都要經驗?重點係泰拳師傅都係sales的一種

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-15 01:24 PM 發表

又唔係呱,因我去過3間館學過(係因為就自己時間先去3間),最長向果度3年,無見過佢地要sale喎……師兄嘅意思係咪service咁…… ...
(學過)同(教過)係兩樣野黎,唔通我比人管左十年,我就可以做管理層咩?咁要depends on你做個間拳館,好似健身教練咁,其實佢地都係教人,點解要落街sale埋一份呢? sale同service無衝突ga wow,sale完一樣可以service,或者service完先sale .....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-15 02:42 PM 發表
收到晒,唔該師兄
保安真係可以考慮wow

引用:
原帖由 半截拖鞋 於 2019-9-16 05:56 PM 發表

唔通真係要咁做……咁無退路……
你憑咩擇工呢?
而且我覺得保安絕對有前途過拳擊教練

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]