• 瀏覽: 68,424
  • 回覆: 648
  • 追帖: 13
講起粵語流行曲,一定要堤一下1972年,憑著一首"相思淚"紅透半邊天的"麗莎"(綽號廣東歌后)
同期則有另一出色男歌手,粵曲皇子"鄭錦昌"

麗莎原名黃煥嬋,來自新加坡,本身是廣東南海人
出道當年只有20歲,但就憑由郭炳堅先生填詞的相思淚,百花亭之戀,
情話綿綿等紅到發紫,當年甚至紅遍整個東南亞,麗莎咬字清析,中氣十足
高低音域均能應付自如,是70年代其中一個極度出色的粵語流行曲歌手
可惜的是麗莎當年的歌都是改編歌,歌詞內容是老土的情情愛愛之類
話雖如此,她在老一輩香港人(65歲以上的)仍然有相當地位

附件

MTXX_20190917_223646.jpg(85.96 KB)

2019-9-17 10:51 PM

MTXX_20190917_223724.jpg(86.03 KB)

MTXX_20190917_223757.jpg(127.82 KB)

2007年,粵曲皇子,廣東歌后再推出新唱片
還有演唱會,當然,去捧場的都是上年紀人士佔大多數了

附件

MTXX_20170614_103909.jpg(141.01 KB)

2019-9-17 10:57 PM

MTXX_20170614_103930.jpg(160.59 KB)

MTXX_20170614_105142.jpg(239 KB)

MTXX_20170614_105217.jpg(191.18 KB)

麗莎同鳴茜好似樣

引用:
原帖由 jerrychansk 於 2019-9-18 12:45 AM 發表

麗莎同鳴茜好似樣
鳴茜早在60年代出道,憑著一首"公子多情"而走紅!
圖為公子多情50年代的7吋唱片(細碟)
和鳴茜同期出道的還有李芷玲(即是和鄭少秋合唱愛在心內暖那位)
可惜李芷玲已經於2014年逝世……

附件

MTXX_20180414_181953.jpg(81.37 KB)

2019-9-18 05:45 AM

MTXX_20180414_182014.jpg(68.02 KB)

2019-9-18 05:46 AM

回覆 引用 TOP

羅文喺後期得唔到應有嘅尊重,除左自己嘅演唱會,喺群星場合,好多時出場都比人噓(輝黃concert除外),但佢又冇乜好負面嘅新聞,我都唔知點解。

羅文自己都冇癮,之前話佢老土都算,但壞情人,隻歌夠曬in啦!又真係hit到出嚟,但喺頒獎禮都好少獎,羅文講過,對佢打擊仲大過佢最低潮時。

羅文先生是我心中香港最頂班的男歌手,他的唱功其實已經達到歌唱藝術家水準的級數
因為羅文先生在70年代初打響名堂,打扮前衛而又帶點脂粉味的他並不為當年保守的普羅大眾所接受
一些文章更以"妖男"來形容他,但他堅持走自己的風格,直到較開放的80年代,
才漸漸獲得較多人認同.............
話雖如此,當年小李飛刀大碟一出即被搶購一空,我也只能買到第二版黑膠唱片

附件

MTXX_20190918_090155.jpg(90.26 KB)

2019-9-18 09:02 AM

在60年代唱粵語流行曲出色的還有譚炳文,陳浩德和有東方貓王之稱的"鄭君綿"
鄭君綿身兼演員又是歌手,在5-70年代做戲唱歌皆有水準,(TVB歡樂今宵駐埸歌星之一)
他的名作"賭仔自嘆"相信是最多香港人認識的一首歌
ling霖六,長衫六,高腳七,一隻大頭六.....................
很多老人家都識唱添..............

附件

MTXX_20180321_102242.jpg(140.01 KB)

2019-9-18 10:13 AM

支持!繼續寫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-18 09:02 AM 發表

羅文先生是我心中香港最頂班的男歌手,他的唱功其實已經達到歌唱藝術家水準的級數
因為羅文先生在70年代初打響名堂,打扮前衛而又帶點脂粉味的他並不為當年保守的普羅大眾所接受
一些文章更以"妖男"來形容他,但他堅持走自己的風格,直到較開放的80年代,
話雖如此,當年小李飛刀大碟一出即被搶購一空,我也只能買到第二版黑膠唱片 ...
我自己都好鐘意羅文既歌,亦佩服佢敬業樂業既精神,香港流行樂壇中,佢既唱功同實力絕對係數一數二

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cu2hk 於 2019-9-17 02:37 PM 發表

無疑汪阿姐對香港娛樂界,甚至整個社會,都有巨大影響和貢獻,但個人感覺,LISA姐不太似一個音樂人. 她紅的歌更像是因為她其他事業(如電視劇集,主持)的知名度帶動而叫座,對香港樂壇發展的影響,也不能跟前述的羅文和許冠傑的那個級數相提並論.

如果真要說她對音樂有貢獻,我寧願將功勞歸功於顧家輝和黃霑.

而屬同一年代的女歌手,我覺得對樂壇更具影響力的,我會先選徐小鳳, 葉德嫻, 葉麗 ...
感謝分享!我選Lisa 姐,因為佢有阿姐風範!而且70年代初佢係四朵金花之一!佢三首歌曲:「楊門女將」、「萬水千山總是情」、「勇敢的中國人」既影響力十分大!呢三首歌當時一時無兩!就以呢三首歌就可以肯定汪阿姐實至名歸!小鳳姐係我最愛!但我都要先介紹汪阿姐先!我們無分大小、慢慢一一介紹,希望其他師兄師姐一起數出以前既前輩係點建造香港粵語流行曲樂壇!

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-17 10:51 PM 發表

講起粵語流行曲,一定要堤一下1972年,憑著一首"相思淚"紅透半邊天的"麗莎"(綽號廣東歌后)
同期則有另一出色男歌手,粵曲皇子"鄭錦昌"

麗莎原名黃煥嬋,來自新加坡,本身是廣東南海人
出道當年只有20歲,但就憑由郭炳堅先生填詞的相思淚,百花亭之戀,
情話綿綿等紅到發紫,當年甚至紅遍整個東南亞,麗莎咬字清析,中氣十足
高低音域均能應付自如,是70年代其中一個極度出色的粵語流行曲歌手
...
師兄既然係個中高手就多發表!感謝🙏
分飛燕係好紅!有一點我想講一下!以前樂壇是百家爭鳴!百花齊放!邊個紅邊個熱都已經是歷史了!我地慢慢數!!
我其實已經準備麗莎同鄭錦昌會數到第六第七出場的!既然師兄介紹了,我會作一點補充就好了!
麗莎同鄭錦昌都屬於東南亞地區歌手!我點可以在數香港粵語流行曲就先講東南亞既歌手先?係唔係?

其實呢個帖要講起碼要講半年先講得完!我先會講幾位先進同影響力大比較有代表性既歌唱家!然後會再介紹一些比較冷門既歌唱家!
希望你們一起參與!等年青一代明白香港粵語流行曲成長係點!!!
再次多謝分享!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2019-9-18 08:31 AM 發表

羅文喺後期得唔到應有嘅尊重,除左自己嘅演唱會,喺群星場合,好多時出場都比人噓(輝黃concert除外),但佢又冇乜好負面嘅新聞,我都唔知點解。

羅文自己都冇癮,之前話佢老土都算,但壞情人,隻歌夠曬in啦!又真係hit到出嚟,但喺頒獎禮都好少獎,羅文講過,對佢打擊仲大過佢最低潮時。 ...
有些事已經過去了,再提只會唏噓!人去樓空!
我只想講出當時呢班歌唱家既努力和付出!好唔好就等下一代去想!!
我地係聽呢D歌成長既!都會明白個樂壇係點建造的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-18 09:02 AM 發表

話雖如此,當年小李飛刀大碟一出即被搶購一空,我也只能買到第二版黑膠唱片 ...
師兄,我本身比較多聽鄭少秋既歌!但羅文係我最尊敬既歌唱家!
留意羅文既唱片,很多都好有藝術氣質!隻隻碟都有幾首歌帶著文雅韻味樂韻!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]