• 瀏覽: 68,427
  • 回覆: 648
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-18 10:13 AM 發表

在60年代唱粵語流行曲出色的還有譚炳文,陳浩德和有東方貓王之稱的"鄭君綿"
鄭君綿身兼演員又是歌手,在5-70年代做戲唱歌皆有水準,(TVB歡樂今宵駐埸歌星之一)
他的名作"賭仔自嘆"相信是最多香港人認識的一首歌
ling霖六,長衫六,高腳七,一隻大頭六.....................
很多老人家都識唱添.............. ...
除左以上講既幾位!我要提一下陳寶珠既「女殺手」應該係60年代最代表既粵語歌!!
還有一點我地要分清楚一下,粵曲小調和廣東小調應唔應該作粵語流行曲同看?因為中樂器和西樂器應該有唔同!而且小調一般係舊曲新詞!算唔算粵語流行曲?

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-18 02:30 PM 發表

師兄,我本身比較多聽鄭少秋既歌!但羅文係我最尊敬既歌唱家!
留意羅文既唱片,很多都好有藝術氣質!隻隻碟都有幾首歌帶著文雅韻味樂韻!
阿婆都係秋官粉絲來架

附件

MTXX_20160305_105828.jpg(194.14 KB)

2019-9-18 02:36 PM

MTXX_20160305_105914.jpg(166.08 KB)

MTXX_20160305_105935.jpg(196.44 KB)

MTXX_20160305_110045.jpg(169.33 KB)

MTXX_20160720_084417.jpg(154.48 KB)

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-18 02:06 PM 發表

感謝分享!我選Lisa 姐,因為佢有阿姐風範!而且70年代初佢係四朵金花之一!佢三首歌曲:「楊門女將」、「萬水千山總是情」、「勇敢的中國人」既影響力十分大!呢三首歌當時一時無兩!就以呢三首歌就可以肯定汪阿姐實至名歸!小鳳姐係我最愛!但我都要先介紹汪阿姐先!我們無分大小、慢慢一一介紹,希望其他師兄師姐一起數出以前既前輩係點建造香港粵語流行曲樂壇! ...
四朵金花也好,Lisa姐也好,如果真要就對香港樂壇的貢獻,我會覺得是彰顯了「電視」這個新興媒介的影響力.  
如果是音樂上,對不起我只會想到背後顧家輝- 即Lisa姐那三首名作的作曲家.  
我一度懷疑Lisa姐曾否是一個專業歌手. 不過以做人來說也不可不佩服她 - 當年唱楊千樺的歌,用「金曲腔」去唱簡直是災難. 但難得她一把年紀竟努力學習改變唱腔,現在可唱好一首時下流行曲,真的非常欽佩她謙虛和好學的精神.

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-18 02:35 PM 發表

除左以上講既幾位!我要提一下陳寶珠既「女殺手」應該係60年代最代表既粵語歌!!
還有一點我地要分清楚一下,粵曲小調和廣東小調應唔應該作粵語流行曲同看?因為中樂器和西樂器應該有唔同!而且小調一般係舊曲新詞!算唔算粵語流行曲? ...
我覺得算⋯

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-18 02:36 PM 發表

阿婆都係秋官粉絲來架
師姐妳就好啦重留咁多黑膠!!
有一首「行快D啦!o喂!」都算70年代粵語流行曲既先驅!

引用:
原帖由 cu2hk 於 2019-9-18 02:48 PM 發表

四朵金花也好,Lisa姐也好,如果真要就對香港樂壇的貢獻,我會覺得是彰顯了「電視」這個新興媒介的影響力.  
如果是音樂上,對不起我只會想到背後顧家輝- 即Lisa姐那三首名作的作曲家.  
我一度懷疑Lisa姐曾否是一個專業歌手. 不過以做人來說也不可不佩服她 - 當年唱楊千樺的歌,用「金曲腔」去唱簡直是災難. 但難得她一把年紀竟努力學習改變唱腔,現在可唱好一首時下流行曲,真的非常欽 ...
感謝分享!有機會可以一起分享關於作曲家、作詞家、編曲家!佢地都係默默耕耘既一群!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KidKen 於 2019-9-18 02:48 PM 發表

我覺得算⋯
如果加入小調,我想一年都介紹唔完了!點算好?
有一首「柳絲月影」曲、詞都好精彩!
一講到小調...李寶瑩即刻上腦了!咁多歌唱家,幾時先介紹完呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-18 02:49 PM 發表

都叫做有些收藏吧,因為90年代很多人放棄黑膠唱片全心玩CD,
但我由始至終覺得CD的聲音差過黑膠唱片(尤其是中文流行曲)
除非你的黑膠唱盤/唱臂唱頭組合不夠班另計

附件

A05.jpg(105.36 KB)

2019-9-18 02:59 PM

A04.jpg(118.26 KB)

A06.jpg(83.66 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-16 05:02 AM 發表

補充一下羅文既事蹟,80年代佢曾經選為香港十大傑出青年!而且佢熱忱於影藝學術,亦開創一間曲藝學院!常以歌唱作籌款活動!佢既歌演生涯每每可以從低處又回升起來!一首幾許風雨就似讓大家知道佢既生命力和毅力了!敬業精神值得學習!

跟著要作第二位介紹,呢位歌唱家可以說係粵語流行曲既開山鼻祖,佢能演能唱,作曲填詞無所不能!
佢既歌以幽默詼諧、時下寫實為多!一唱出呢句大家就知道佢係誰?「我地 ...
Sam Hu係我第一偶像,冇人能及!

回覆 引用 TOP

支持正版音樂正解。
非常欣賞樓主和其他師兄師姐的分析+分享。
“漫談"可改為“淺談"更為人細膩溫馨感覺。
亦可以用年代作為區間(雖然坊間也大多是用此作為區別)。
本人屬於70-80年代成長的。

現今不少年輕一代歌星,很多人只認識他(她)的名字卻說不出他(她)有甚麼好歌
但相反的情況卻在80年代或以前多次出現,其中最為人認識的是"雷安娜"
雷安娜曾經多次參加歌唱比賽,卻從未有獲得任何獎項,但亦有唱片公司"留意"到她
找她和關正傑合唱人麗的電視劇插曲在旅途灑淚時(電視劇內的版本則是余安安)
唱片出街後已經不少人問:雷安娜是誰???直至1981年,黃霑為前妻而寫了一首
"舊夢不需記",黃霑原本是意屬關菊英去唱的,但機緣巧合下唱片公司找來雷安娜"試唱"
但效果卻出奇地非常理想,而唱片出街(電台播出)後,很多人都喜歡這首歌
但卻同時有不少人問:首歌好好聽呀,但吾知道唱果位係邊個呀????

附件

MTXX_20181225_213859.jpg(109.25 KB)

2019-9-18 11:12 PM

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-18 02:49 PM 發表

大AL

引用:
原帖由 1233178 於 2019-9-18 10:43 PM 發表

支持正版音樂正解。
非常欣賞樓主和其他師兄師姐的分析+分享。
“漫談"可改為“淺談"更為人細膩溫馨感覺。
亦可以用年代作為區間(雖然坊間也大多是用此作為區別)。
本人屬於70-80年代成長的。 ...
感謝支持!
用漫談是因為我用一種常心平淡心態來慢慢講出香港樂壇既過去!先從70年代開始應該要講呀兩個月先講完!跟著再講80年代、90年代!2000年打後就唔講了!再而講粵曲小調廣東小調!跟著國語時代曲!分三個環節慢慢講!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-18 11:12 PM 發表

現今不少年輕一代歌星,很多人只認識他(她)的名字卻說不出他(她)有甚麼好歌
但相反的情況卻在80年代或以前多次出現,其中最為人認識的是"雷安娜"
雷安娜曾經多次參加歌唱比賽,卻從未有獲得任何獎項,但亦有唱片公司"留意"到她
找她和關正傑合唱人麗的電視劇插曲在旅途灑淚時(電視劇內的版本則是余安安)
唱片出街後已經不少人問:雷安娜是誰???直至1981年,黃霑為前妻而寫了一首
"舊夢不需記" ...
雷安娜我第一首數「彩雲曲」
曲詞感覺夠空靈,一種雲深不知處意境!😊

引用:
原帖由 jerrychansk 於 2019-9-19 12:02 AM 發表

大AL
大AL(張武考) & Jade(玉石樂隊)的版本是1975年的
最先唱這首歌的應該是鄭君綿(196X)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]