• 瀏覽: 68,422
  • 回覆: 648
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-7 12:59 AM 發表

我要正面呀!post 背面做乜呀?睇pat pat 吖!

今日介紹:戴蘊慧

戴蘊慧在15歲便參加第三屆新秀歌唱大賽,演唱中森明菜「禁區」獲得亞軍。之後在華星唱片出過數首單曲,其中卡通片主題曲「我係小奶油」成為經典兒歌。1988年簽約新力唱片,1990年5月推出唱片「The Opening Line」,主打歌曲「西飛客機」,不久後因選擇婚姻退出樂壇。

戴蘊慧父親是香港著 ...
小忌廉才是

引用:
原帖由 再世睹俠 於 2020-8-7 06:46 PM 發表

小忌廉才是
佢鍾意奶油多過忌廉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 再世睹俠 於 2020-8-7 06:46 PM 發表

小忌廉才是
謝謝改正!

今日又來介紹女歌手:
吳君如

93年「Sandra」「我有我的溫柔」
95年「君如處處吻」

佢初初發展麻麻!但幾部電影之後就好紅,
歌、影、視、電台、配音都掂!

佢邊首歌好!我要問問叉燒佬先!

叉燒佬,post 張「Sandra」專輯封面出來!

附件

270EEFCE-EA55-43F9-BA9A-4AC6BFA6EFF9.jpeg(36.77 KB)

2020-8-11 01:46 PM

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-17 01:32 發表

講了兩位歌神和歌王,今日就講一位阿姐級人馬,佢又係唱得、演得;而且還是政壇人物!大家都應該估到了,佢就係:汪明荃 Lisa姐

佢1966年訓練班畢業!70年代初就與另外三位阿姐組成四朵金花!
演「秋海棠」時唱一首「金絲雀」便成為大熱金曲!之後主演既「民間傳奇」、「家變」、「天虹」(主唱)、「書劍恩仇錄」、「倚天屠龍記」「京華春夢」(主唱)!算高峰未?未算!再出「千王之王」(主唱)夠 ...
多謝樓主, 而家講汪明荃D歌好聽D人只會笑
從來唔諗Lisa大病一場後唔夠氣, 仲話佢唔似歌手
其實就好似梅姐莎莉咁歌影2棲, Lisa係影視2棲啫
萬水千山總是情, 就算係30年後聽都仲咁好聽

引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-11 01:46 PM 發表

謝謝改正!

今日又來介紹女歌手:
吳君如

93年「Sandra」「我有我的溫柔」
95年「君如處處吻」

佢初初發展麻麻!但幾部電影之後就好紅,
歌、影、視、電台、配音都掂!

佢邊首歌好!我要問問叉燒佬先!

叉燒佬,post 張「Sandra」專輯封面出來! ...
多得你放棄幾好

得丁屎咁細張封面

附件

Cover.jpg(9.65 KB)

2020-8-11 04:19 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-11 04:11 PM 發表

多謝樓主, 而家講汪明荃D歌好聽D人只會笑
從來唔諗Lisa大病一場後唔夠氣, 仲話佢唔似歌手
其實就好似梅姐莎莉咁歌影2棲, Lisa係影視2棲啫
萬水千山總是情, 就算係30年後聽都仲咁好聽 ...
每一個年代既歌手都有一班fans,而當中總
有對比;以前既歌手或者對新一代年青人會說老土,但一些歌曲已經是永恆的旋律了!
如:「金絲雀」「勇敢的中國人」「萬水千山總是情」
「楊門女將」等。

今日又要介紹女歌手了

劉彩玉

劉彩玉於1991年以歌手身份出道,曾簽約新藝寶唱片並於1991年9月-1994年4月間推出過三張個人唱片專輯-「劉彩玉」、「Nice N' Easy」、「只想你好」,及後轉型為電視節目主持人。

91年「劉彩玉」
92年「Nice N' Easy」
94年「只想你好」

叉燒佬post張「劉彩玉」專輯封面好嗎?
唔要細細張,起馬都800x800喇!佢邊首歌好聽呀?介紹下啦!

引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-12 12:56 PM 發表

每一個年代既歌手都有一班fans,而當中總
有對比;以前既歌手或者對新一代年青人會說老土,但一些歌曲已經是永恆的旋律了!
如:「金絲雀」「勇敢的中國人」「萬水千山總是情」
「楊門女將」等。

今日又要介紹女歌手了

劉彩玉

劉彩玉於1991年以歌手身份出道,曾簽約新藝寶唱片並於1991年9月-1994年4月間推出過三張個人唱片專輯-「劉彩玉」、「Nice N' Ea ...
薄情幾好聽架

呢張得唔得?上網搵左好耐至搵到

附件

IMG_2254.JPG(1.24 MB)

2020-8-12 05:46 PM

引用:
原帖由 叉燒師父 於 2020-8-12 05:46 PM 發表

薄情幾好聽架

呢張得唔得?上網搵左好耐至搵到
CD?無黑膠封面咩?

今日又介紹女歌手:白嘉倩

1986年參與第二屆嘉士伯流行音樂節時正就讀香港理工大學製衣及紡織學系時裝設計。同年初出道之際原是邊界樂隊的主音歌手,後來於1988年和隊友黃偉年重組為二人組合Purple Heart。1993年獨立發展,加盟許願和林憶蓮合資的星工廠,更和後者合唱一曲「我沒有恨誰」。1990年代拍過多部電影,當中以「晚九朝五」較為人所知。

93年「我有我」

叉燒佬,呢隻黑膠封面一定有啦?
easy job 啦!

引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-13 12:53 PM 發表

CD?無黑膠封面咩?

今日又介紹女歌手:白嘉倩

1986年參與第二屆嘉士伯流行音樂節時正就讀香港理工大學製衣及紡織學系時裝設計。同年初出道之際原是邊界樂隊的主音歌手,後來於1988年和隊友黃偉年重組為二人組合Purple Heart。1993年獨立發展,加盟許願和林憶蓮合資的星工廠,更和後者合唱一曲「我沒有恨誰」。1990年代拍過多部電影,當中以「晚九朝五」較為人所知。
...
開玩笑咩呢張有出黑膠

網上搵到張CD封面

回覆 引用 TOP

今日毛聊爬哂帖 好多冷門歌手

引用:
原帖由 叉燒師父 於 2020-8-15 03:27 PM 發表

今日毛聊爬哂帖 好多冷門歌手
叉燒佬睇下有無漏左補充一下!

今日又係女歌手:唐韋琪
香港兒童節目主持人及兒歌歌手。於1986年及1988年參加第一屆與第三屆亞洲電視未來偶像爭霸戰落敗後,得到唱片監製許願及趙增熹賞識而於1991年簽約寶麗金及更名而加入樂壇。

92年「唐韋琪」
94年,寶麗金替她推出單曲「問你心中想甚麼」及與陳永業合唱的「我懂溫柔」

之後又只出兒歌集!

叉燒佬你一定有呢張專輯啦,post出來好喔!😊

引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-18 01:50 PM 發表

香港兒童節目主持人及兒歌歌手。於1986年及1988年參加第一屆與第三屆亞洲電視未來偶像爭霸戰落敗後,得到唱片監製許願及趙增熹賞識而於1991年簽約寶麗金及更名而加入樂壇。

92年「唐韋琪」
94年,寶麗金替她推出單曲「問你心中想甚麼」及與陳永業合唱的「我懂溫柔」

之後又只出兒歌集!

叉燒佬你一定有呢張專 ...
係唔係收錄係寶麗金未來的天才大碟??

我都唔多識你介紹果D歌手😂

唐韋琪我有️只不過係呢張😀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大細所吹 於 2020-8-18 01:50 PM 發表

92年「唐韋琪」
94年,寶麗金替她推出單曲「問你心中想甚麼」及與陳永業合唱的「我懂溫柔

之後又只出兒歌集!

叉燒佬你一定有呢張專 ...
係唔係只收錄係陳永業果張大碟??

今日介紹:陳慧麗

1986 年樂壇新人. 唱片由安格斯監製, 唯一上榜歌 Share my broken heart

其實Share my broken heart 首詞幾好 , 番查原來潘偉源

係來出左首傾側的心都幾好聽

我好鍾意呢個封面

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-12-7 06:12 AM 發表

師姐,我都有呢張CD😊
師兄,我都有呢張CD😊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]