• 瀏覽: 68,421
  • 回覆: 648
  • 追帖: 13
我開心有呢個post, 我係一個2X歲嘅廢青,但係好鐘意聽經典金曲,成人俾同學朋友笑我老土

引用:
原帖由 KidKen 於 2019-9-19 11:23 PM 發表

我開心有呢個post, 我係一個2X歲嘅廢青,但係好鐘意聽經典金曲,成人俾同學朋友笑我老土
識欣賞經典既人絕對唔係廢!以後誰再寫香港樂壇既事蹟可能就係你!因為我地年紀大了,可能十年二十年後就見唔到呢個樂壇了!傳薪就靠你們!
你既然對香港樂壇有興趣,不防留意一下我地所介紹既經典歌曲!有D重係滄海遺珠!好好聽架!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-19 08:23 PM 發表

呢張我只有CD............
呢隻碟好有收藏價值!
大AL、細AL (姓楊)因為兩位都係玉石樂隊成員,兩位都叫Albert 所以有大、細叫法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-19 03:49 PM 發表

關菊英在PHILIPS和華星年代的所有黑膠唱片我全部都有齊,永恆的琥珀是香港電台廣播劇主題曲
此曲旋律較為特別,不是一聽就能上口那種,也頗考演唱者的功力
如果選關菊英最好的一張唱片,我的選擇是"過客" ...
隻專輯係81年出品,當中一首「在水中央」係粵語經典金曲!

繼續介紹下一位!呢位阿姐亦係殿堂級人馬,夜總會No 1 歌唱家!
點解?當時走場獻唱會一日走十幾場!長駐海城!

佢早期喺文志唱片同埋永恆唱片公司!初出道唱既都係國語歌曲,例如「淚的小花」、「情人的眼淚」、「午夜結他」、「愛情的代價」等,直到1978年無線既「大亨」先有為大眾熟悉而又屬於自己嘅歌。喺呢個萌芽階段,佢出咗超過廿張唱片;雖然係翻唱人哋嘅作品,但一直受大眾歡迎,銷量幾好。

徐小鳳其後轉投新力公司,唔再唱口水歌,真正成為獨當一面嘅歌手,係佢嘅事業轉捩點。喺佢六張大碟(包括離開之後至出嘅一張)中,歌曲以改編日本或歐美樂曲為主,包括「風雨同路」、「人生滿希望」、「夜風中」、「人似浪花」、「黃沙萬里」等,亦偶有本地創作好似「漫天風雨」同埋「風的季節」。呢啲都係徐小鳳嘅成功之作,而其中兩首首本名曲「無奈」同埋「風的季節」,都出自離開新力前嘅最後一張大碟「新曲同埋精選」,嗰陣徐小鳳已經係當紅歌手!

徐小鳳第二年改投康藝成音。徐小鳳憑「隨想曲」獲得香港電台十大中文金曲獎,並為最高票數獲獎,奠定徐小鳳喺歌壇嘅不倒地位。其後喺1985年嘅演唱會創下10場紀錄,進一步確認徐小鳳嘅殿堂地位。唔計精選唱片,康藝成音同佢出版咗三張原創唱片、兩張演唱會現場錄音同埋一張重唱國語經典老歌嘅唱片,後者銷量也達白金,可謂異數。除「隨想曲」外,期間嘅成功作品包括本地創作嘅「星光的背影」、「情比雨絲」「順流逆流」,「星星問」、「風裏的呼喚」。

1986年,徐小鳳加盟寶麗金。首張大碟「每一步」至為成功,除同名嘅改編歌外,歌曲重包括後來分別成為無綫劇集「流氓大亨」主題曲同插曲嘅「城市足印」同埋「婚紗背後」,後者成為佢嘅首本名曲。呢段期間,其他為人熟悉嘅歌曲有本地創作嘅「冬」、「誰又欠了誰」、「一縷情絲」及「雙城記」等,全部係唱本地創作歌,重有改編嘅「流下眼淚前」同埋「夢飛行」。唔計精選唱片,徐小鳳喺寶麗金出咗九張原創唱片、兩張演唱會現場錄音同埋一張重唱國語經典老歌嘅唱片,而1991年嘅「文明淚」係徐小鳳灌錄嘅最後一張唱片。

徐小鳳喺1983年至2006年期間,喺香港共開咗169場演唱會,徐小鳳可以講係演唱會嘅經典代表人物。特別係1992年嘅43場個唱,根據香港旅遊協會小冊子資料記錄,更被列入嗰時嘅世界紀錄。徐小鳳聲勢嘅顛峰時期!

小鳳姐實力有目共睹!佢係真正一直唱一直唱咁唱出黎既!演唱會從來唔會播歌,一首一首唱,43場演唱會係有難度,但佢可以做到!

Salute!

再提一提,徐小鳳金曲中有兩首國語歌非常熱!一首係「猛龍特警隊」;一首係「柔道龍虎榜」!

打錯了!呢兩首應該係日語歌而唔係國語歌!而猛龍特警隊入面係有一段國語黎既!

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-20 12:50 AM 發表

隻專輯係81年出品,當中一首「在水中央」係粵語經典金曲!
林子祥的在水中央原本就是寫給關菊英唱的,但後來林子祥覺得首歌也適合自己唱
結果是林子祥的版本先出街,很多人不知道關菊英比林子祥先唱
關菊英另一經典唱片天龍八部之六脈神劍,錄音不及過客靚聲
但也是值得收藏的版本

附件

MTXX_20151015_091633.jpg(144.3 KB)

2019-9-20 03:41 AM

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-20 03:21 AM 發表

打錯了!呢兩首應該係日語歌而唔係國語歌!而猛龍特警隊入面係有一段國語黎既!
徐小鳳我還是最喜歡她在CBS/康藝成音的年代,轉投Polydor時水準已經不如此往
她在康藝成音的首張唱片可謂不惜工本製作,豪華程度空前絕後

附件

MTXX_20160305_111103.jpg(137.46 KB)

2019-9-20 03:44 AM

MTXX_20160305_111151.jpg(114.71 KB)

2019-9-20 03:44 AM

回覆 引用 TOP

這是隨唱片附送的畫冊......

附件

MTXX_20160305_111126.jpg(107.09 KB)

2019-9-20 03:46 AM

MTXX_20160305_111217.jpg(124.48 KB)

MTXX_20160305_111320.jpg(133.24 KB)

MTXX_20160305_111351.jpg(149.26 KB)

MTXX_20160305_111424.jpg(137.44 KB)

MTXX_20160305_111502.jpg(131.21 KB)

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-20 03:41 AM 發表

林子祥的在水中央原本就是寫給關菊英唱的,但後來林子祥覺得首歌也適合自己唱
結果是林子祥的版本先出街,很多人不知道關菊英比林子祥先唱
關菊英另一經典唱片天龍八部之六脈神劍,錄音不及過客靚聲
但也是值得收藏的版本 ...
除左呢類電視劇主題曲,佢還有一隻電台歌「溫情滿世間」夠感人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-20 03:46 AM 發表

這是隨唱片附送的畫冊......
呢隻「星星問」唱片,我要第三次出先買到!就算隻卡帶都好特色(長方形封套)一面世,裡面就有四首歌曲就入了季選歌曲了,應該係空前絕後!有「星星問」「隨想曲」「黃昏放牛」「三分七分」!

回覆 引用 TOP

再次補充一下麗莎和鄭錦昌兩位歌唱家!
麗莎係新加坡歌手,憑「相思淚」一曲一炮而紅。在香港演出時,被九龍旺角彌敦道新興大廈的地庫之東方歌劇院譽為星洲國寶!
手本名曲除「相思淚」外,「哥仔靚」「百花亭之戀」「紅豆相思」「禪院鐘聲」等!
麗莎外型時尚、歌喉甜美!當時云云台灣歌星紅霸整個香港樂壇!佢可以以粵語流行歌曲脫穎而出,成一枝獨秀!實力相當!!

而另一位歌唱家:鄭錦昌
係馬來西亞人,自小習粵曲,聲線美及咬字清,1969年「鴛鴦江」在東南亞及香港成名。1971年,「新禪院鐘聲」榮獲香港明報「十大歌星獎」。1973年,與李小龍在歡樂今宵同台演出,鄭錦昌演唱「唐山大兄」,全港流傳至今。
佢起初為唱粵曲小調,70年代「唐山大兄」就一鳴驚人!當時全世界有華人地方到在播放!!!
佢既歌曲除左「唐山大兄」外,「十一哥」「新禪院鐘聲」「百花亭之戀」首首熱播!

回覆 引用 TOP

再介紹另一位殿堂級歌唱家:有巨肺之稱!唱片一隻又一隻咁突破銷量25萬張(好驚人數字)!佢係!
甄妮(Jenny)
第一隻粵語唱片「奮鬥」短短兩個月衝破25萬張!跟著有「明日話今天」「春雨彎刀」「祝福你」「東方之珠」「命運」「世間始終你好」「木頭人」「魯冰花」「最後的玫瑰」「七級半地震」等。隻隻白金雙白金!得獎無數!當年天皇巨星之一!!
自己早就自資公司名為「金音符」多才多藝!頭腦精明!佢唔需要稱一姐,但佢既貢獻和努力,在香港、在台灣和中國大陸及海外華人地方都得到認證!叫好又賣座!
果隻奮鬥有傳賣出有80萬張!
佢既歌聲宏亮清徹!真係聽出耳油!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]