• 瀏覽: 68,425
  • 回覆: 648
  • 追帖: 13
之前講過70年代有「樂壇雙傑」除左介紹過既許冠傑,另一位就係佢

佢係第一位歌唱家唱過香港三間公眾電視台「麗的、無線、佳視」
一把低沉而響亮既聲音,佢唱歌唔需要排舞無需要舞伴,站係台上企定定就令你聽出耳油既Michael
關正傑
三間電視台歌唱家真係唔簡單!!
先講呢間電視台既歌已經超曬watt
佳藝電視:主唱既金曲有「神鵰俠侶」「相愛不相聚」「廣東好漢」「仙鶴神針」「白髮魔女傳」「萍蹤俠影錄」「武林外史」「碧血劍」「雪山飛狐」「鹿鼎記」等

跟著麗的電視:「大家姐與大狂魔」「大丈夫」「變色龍(一)(二)」「盲俠走天涯」「天蠶變」「天龍訣」「人在江湖」「大地恩情」「金山夢」「怎麼意思」「女媧行動」等
註:麗的年代係關正傑最高峰期!除了主題曲,當中好多插曲非常流行,如「殘夢」「人在旅途灑淚時」等!

到無線:最初既「近代豪俠傳」「無名英雄」「人海奇譚」到「英雄出少年」「兩忘煙水裡」「萬水千山縱橫」「碧海青天」「大步上青雲」「褪色的愛」「人類的錯」「求勝心切」「愛是無奈」

還有電影「大丈夫」「谷爆」「hello夜歸人」「鬼馬智多星」「救世者」「碧水寒沙奪命金」「僅存者」「寶貝兒」等

還有電台:「良夜好歌聲」「緣」「新的希望」「香江歲月」
還有「一把聲音」區議會選舉主題曲;「一點燭光」國際傷殘人士年主題曲;「開創明天」傑出青年協會主題曲!

夠長未?所有歌曲都係香港人既見證!夠傑出嗎?「樂壇雙傑」唔係浪得虛名!而且佢年少時就同何國禧組樂隊了!兩個把聲都好接近!
麗的高峰年代,都唔知道幾多白金了!佩服!

顧家輝毫無疑問係香港樂壇最偉大嘅作曲家,雖然以作劇歌為主,但作曲風格極多變,乜類型嘅歌都作到,而且質量極高。

論作曲才華,黎小田絕對不會輸給顧家輝!
黎小田因為效力麗的(亞洲)電視,顧家輝效力TVB
所以才給人一個錯覺...........

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-20 12:05 PM 發表

再介紹另一位殿堂級歌唱家:有巨肺之稱!唱片一隻又一隻咁突破銷量25萬張(好驚人數字)!佢係!
甄妮(Jenny)
第一隻粵語唱片「奮鬥」短短兩個月衝破25萬張!跟著有「明日話今天」「春雨彎刀」「祝福你」「東方之珠」「命運」「世間始終你好」「木頭人」「魯冰花」「最後的玫瑰」「七級半地震」等。隻隻白金雙白金!得獎無數!當年天皇巨星之一!!
自己早就自資公司名為「金音符」多才多藝!頭腦精明!佢唔需 ...
江湖傳聞,奮鬥大碟當年刻意報細數,因為新興全音是細唱片公司
怕得罪其他大唱片公司而刻意報細數,我收到的資料奮鬥黑膠大碟銷量達48萬張
注意此數字未計算當年的翻版卡式錄音帶/正版錄音帶在內

附件

MTXX_20190920_201520.jpg(101.41 KB)

2019-9-20 08:15 PM

93.jpg(82.53 KB)

2019-9-20 08:15 PM

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-20 08:15 PM 發表

江湖傳聞,奮鬥大碟當年刻意報細數,因為新興全音是細唱片公司
怕得罪其他大唱片公司而刻意報細數,我收到的資料奮鬥黑膠大碟銷量達48萬張
注意此數字未計算當年的翻版卡式錄音帶/正版錄音帶在內 ...
甄妮我最喜歡既歌:奮鬥、明日話今天、春雨彎刀、一生有意義、世間始終你好、最後的玫瑰!
而「明日話今天」呢首歌曲曾慶瑜也唱過,因為兩位唱既Key唔同就有唔同感覺了!

引用:
原帖由 一人行 於 2019-9-20 02:50 PM 發表

顧家輝毫無疑問係香港樂壇最偉大嘅作曲家,雖然以作劇歌為主,但作曲風格極多變,乜類型嘅歌都作到,而且質量極高。
顧家輝為人謙和有禮,佢好學勤奮!80年代已經紅遍香港東南亞!佢依然要求到日本進修!在進修期間就寫了這首「隨想曲」,而且據佢說用一個小時唔夠就寫好了!
佢自己也知道要進修先可以更上一層樓!之後既90年代依然佳作不斷!

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-9-20 08:07 PM 發表

論作曲才華,黎小田絕對不會輸給顧家輝!
黎小田因為效力麗的(亞洲)電視,顧家輝效力TVB
所以才給人一個錯覺...........
一個黎小田;一個盧國沾;一個關正傑,就係一個鐵三角強大陣容了!!!!
想問一下師姐杯中物是甚麼?用紅酒杯裝似茶似酒!

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-20 01:32 PM 發表

之前講過70年代有「樂壇雙傑」除左介紹過既許冠傑,另一位就係佢

佢係第一位歌唱家唱過香港三間公眾電視台「麗的、無線、佳視」
一把低沉而響亮既聲音,佢唱歌唔需要排舞無需要舞伴,站係台上企定定就令你聽出耳油既Michael
關正傑
三間電視台歌唱家真係唔簡單!!
先講呢間電視台既歌已經超曬watt
佳藝電視:主唱既金曲有「神鵰俠侶」「相愛不相聚」「廣東好漢」「仙鶴神針」「白髮魔女傳」「 ...
再補充一下關正傑!
除以上既電視主題曲插曲外,一首「星」一首「天籟....星河傳說」「一首「漁舟晚唱」亦係金曲中金曲!

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-19 12:34 PM 發表

是鄭君綿嗎?唔係梁醒波同鄧寄塵?

至於大AL,佢唱呢首未算經典,佢最經典應該係「我的歌」和「發你既財財」!
佢重唱過一首佳藝電視既「隋唐風雲」 ...
我最鍾意佢既星運人生同埋萬能老倌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-21 02:01 AM 發表

再補充一下關正傑!
除以上既電視主題曲插曲外,一首「星」一首「天籟....星河傳說」「一首「漁舟晚唱」亦係金曲中金曲!
天籟大碟封面佢剪咗個當年好興既pun頭,一改以往斯文形象,當年電台DJ都以呢樣做賣點.

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-21 01:57 AM 發表

一個黎小田;一個盧國沾;一個關正傑,就係一個鐵三角強大陣容了!!!!
想問一下師姐杯中物是甚麼?用紅酒杯裝似茶似酒!
這個並非紅酒杯,是Rixxx的Hennessy X.O.水晶杯,我喜歡飲干邑白蘭地酒
我已經飲左酒超過60年

附件

ZZZ.jpg(236.62 KB)

2019-9-21 08:37 AM

MTXX_20160817_182144.jpg(165.99 KB)

2019-9-21 08:09 AM

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-9-21 01:48 AM 發表

顧家輝為人謙和有禮,佢好學勤奮!80年代已經紅遍香港東南亞!佢依然要求到日本進修!在進修期間就寫了這首「隨想曲」,而且據佢說用一個小時唔夠就寫好了!
佢自己也知道要進修先可以更上一層樓!之後既90年代依然佳作不斷! ...
顧家輝最先引起人注意的作品,是1963年電影不了情內的插曲"夢"
可以說是成名作品
顧家輝能有今天,她的姐姐顧媚實在居功不少

附件

MTXX_20151108_115733.jpg(116.55 KB)

2019-9-21 06:30 AM

引用:
原帖由 jerrychansk 於 2019-9-21 05:44 AM 發表

天籟大碟封面佢剪咗個當年好興既pun頭,一改以往斯文形象,當年電台DJ都以呢樣做賣點.
係!個封面對佢黎講已經好突破了!!!!!

依家既佢重型,一頭銀絲白髮!成個無名咁😊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]