[馬來西亞] 吉隆坡治安問題

吉隆坡治安問題 E-mail 此主題給朋友

最近打算去吉隆坡,一個女仔。但網上蒐集資料嘅時候發現好多關於治安嘅負面新聞。

請問大家對吉隆坡治安有咩感想?

熱賣及精選
比去印度好,錢財身外物

有好多印度人和南亚,一個女生最好不要

引用:
原帖由 1888cc 於 2019-9-15 03:40 PM 發表

比去印度好,錢財身外物
不過他們的目的怕不只。。

回覆 引用 TOP

去日本,泰國,新加坡
安全很多

引用:
原帖由 1888cc 於 2019-9-15 03:40 PM 發表

比去印度好,錢財身外物
現階段完全唔敢去印度。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manglau 於 2019-9-15 04:00 PM 發表

有好多印度人和南亚,一個女生最好不要
多謝你回覆,真係要認真考慮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christ201430 於 2019-9-15 05:40 PM 發表

去日本,泰國,新加坡
安全很多
多謝你嘅建議。原本唸住首都應該比較安全。

回覆 引用 TOP

每個人對"安全"既標準都唔一樣,不如你講下你"真正去過"而覺得安或唔安全既地方,咁人地知道你可以接受程度去到邊先比你意見你

好多人都話巴黎好多賊好危險(當中可能好多人根本冇去過巴黎),我自己去因公因私去過巴黎好多次,我一啲唔覺得巴黎係危險。當然都係去到外地事事要小心呢啲老土野啦

講返KL,今年都有去過一次,唔覺危險,咁去到遊客區比人當水魚就一定架啦,出發前做足功課囉

吉隆坡係一個治安唔錯的地方,一個女仔响街度行係無問題.旅遊區的夜店酒吧開到半夜,但又無發酒癲生事.淩晨在旅遊區仲見D 人潮行來行去.特別在阿羅街,可以話24小時都有人坐响路邊唔知食緊宵夜定早餐.
不過錢財不露眼就一定要守的規則,同埋留意電單車搶手袋,不行太靠近路邊就好安全,但呢個相信全世界都會發生的事,唔止在吉隆坡.
仲有旅遊區有流動警察局同旅遊警察註守.
你反而要留意有D 外國人走理嚟問你借錢話唔見銀包,佢親人趕緊嚟,叫你借住幾十蚊食飯,等佢親人嚟就還返俾你.呢D 人你唔啋佢就無事.
你在網上睇的資料相信係大馬人寫的或遊客的大馬朋友講比佢聽的.我都好不解大馬人的性格,好中意講到自己的國家幾差幾差咁,唔知咩心態,我真係不理解!
我個香港世姪女,佢每年都單身一個人來馬拉飲飲食食

🙇🙇🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christ201430 於 2019-9-15 05:40 PM 發表

去日本,泰國,新加坡
安全很多
泰國都叫安全?

旅居新加坡的港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 271966 於 2019-9-16 01:39 AM 發表

吉隆坡係一個治安唔錯的地方,一個女仔响街度行係無問題.旅遊區的夜店酒吧開到半夜,但又無發酒癲生事.淩晨在旅遊區仲見D 人潮行來行去.特別在阿羅街,可以話24小時都有人坐响路邊唔知食緊宵夜定早餐.
不過錢財不露眼就一定要守的規則,同埋留意電單車搶手袋,不行太靠近路邊就好安全,但呢個相信全世界都會發生的事,唔止在吉隆坡.
仲有旅遊區有流動警察局同旅遊警察註守.
你反而要留意有D 外國人走理嚟問你借錢話 ...
上youtube打吉隆坡搶劫,自已睇一吓。

不過比較而家香港,治安算好好。

旅居新加坡的港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-9-15 08:40 PM 發表

每個人對"安全"既標準都唔一樣,不如你講下你"真正去過"而覺得安或唔安全既地方,咁人地知道你可以接受程度去到邊先比你意見你

好多人都話巴黎好多賊好危險(當中可能好多人根本冇去過巴黎),我自己去因公因私去過巴黎好多次,我一啲唔覺得巴黎係危險。當然都係去到外地事事要小心呢啲老土野啦

講返KL,今年都有去過一次,唔覺危險,咁去到遊客區比人當水魚就一定架啦,出發前做足功課囉 ...
其實最怕係搶劫。網上見最多係電單車搶劫案。小偷反而唔太怕,錢財身外物,雖然一定唔開心。不過最擔心係安全,電單車搶劫,容易受傷。

我睇緊酒店comment嘅時候,有comment嘅人話見到酒店外有搶劫(四,五星級酒店)

回覆 引用 TOP

其實吉隆坡OK架。最重要錢財某露眼。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #吉隆坡
 54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。