香港太集中係零售,金融,地產行業,今次示威可以俾機會香港改善下

本主題由 nc99999 於 2019-9-21 12:17 PM 移動

香港太集中係零售,金融,地產行業,今次示威可以俾機會香港改善下 E-mail 此主題給朋友

鋪租會平左,之後會多d小店,少d藥房,金鋪,係好事

熱賣及精選
引用:
原帖由 馬騮打飛機 於 2019-9-16 10:11 AM 發表

鬼吾知阿妈系女人咩。政府每次想重新建立工业,饭民狗就用不同方式比如拉布,示威,将计划啦下。

引用:
原帖由 馬騮打飛機 於 2019-9-16 10:11 AM 發表

小店也是做零售,没有客人,可以点做?傻仔。

引用:

賣玻璃好生意。

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-9-16 10:18 AM 發表

小店也是做零售,没有客人,可以点做?傻仔。
點會無呀,你無,放上網,只要你支持公義!大把示威者支持!

小店可以請得起幾多廢人?

暴動職業化?

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:

昂九!打爆你小店添呀,一係交保護費!

回覆 引用 TOP

其實多年前就應該發展科技 / 其他產業, 不過:
1) 香港人短視 (炒樓炒Iphone就最叻)
2) 欠科技人才 (有D大學讀IT, 可以唔多識寫程式)
3) 欠資金 (當年未有天使基金, 加上97科技股爆廠)
4) 市場細 (要搞, 就一定面向國際)

以柔克剛、以靜制動、以小勝大、以慢打快。
圖為:獵戶座

引用:

全職賊,叫老豆養。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬騮打飛機 於 2019-9-16 10:58 PM 發表

四肢发达,头脑简单的垃圾。单靠黑衣畜,真系close得。
仲有自由行是属于创汇工业,咩叫创汇啊,简单来讲,港币没有外汇支持,同冥通银行的货币一样。傻西有无能力啊。穷L二世祖学人做生意,死得。

引用:
原帖由 馬騮打飛機 於 2019-9-16 10:58 PM 發表

放上網就唔需要開店拉, 傻架咩

回覆 引用 TOP

有D人就係頭腦簡單。就來工都無得做喇,你咪"公義"當飯食囉。

引用:

樓主, 一個社會要經濟增長,有真正的收入, 必須要賺外人既錢
小店這些, 是內部銷費, 即係塘水滾塘魚

就好似一個家庭, 阿媽買送煮飯, 向老公子女收錢, 子女做掃地, 向父母收錢, 老公洗廁所, 又向返老婆子女收錢...咁就人人有收入, 唔使外出返工呀?

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

引用:

你知唔知98同03之後,
係多左大舖藥房而少左小店。
因為小店一早已經頂唔順,
有資金起死回生一定唔係小店。
小店租唔起,大舖首先租埋。
買舖?油尖旺街舖億億聲,
細公司邊間銀行借到首期,
咪又大公司食埋。
幻想永遠好理想。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
主題標籤 #香港
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。