[其他] 請教下大阪網元食蟹

請教下大阪網元食蟹 E-mail 此主題給朋友

下星期2個人打算點一隻原隻既蟹來分享
想食水煮的, 而且唔太識得分毛蟹、松葉蟹、長腳蟹
打算上來請教下

首先松葉蟹見佢寫限11月~3月, 即係無得食
然後長腳蟹見佢寫4月~8月, 即係又無得食?
剩低毛蟹上網search過話係有蟹膏既, 我們都是食肉唔食膏既人, 點毛蟹又好浪費
請問9月係咪只得返毛蟹食

熱賣及精選
仲有帝皇蟹同花咲蟹。

Loneyman167
驚無錢食好過

引用:
原帖由 loneyman167 於 2019-9-16 09:52 PM 發表

仲有帝皇蟹同花咲蟹。
我見佢個網無寫, 希望到時有得揀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chittagong 於 2019-9-17 12:32 PM 發表

驚無錢食好過
預2個人食2000蚊港紙左右
應該夠掛

引用:
原帖由 很銷魂 於 2019-9-17 01:30 PM 發表

預2個人食2000蚊港紙左右
應該夠掛
哩个畢直應該夠。只怕比強國人掃晒啲日本產蟹,食店比咗俄羅斯蟹頂替啫。

Loneyman167

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 很銷魂 於 2019-9-16 06:39 PM 發表

下星期2個人打算點一隻原隻既蟹來分享
想食水煮的, 而且唔太識得分毛蟹、松葉蟹、長腳蟹
打算上來請教下

首先松葉蟹見佢寫限11月~3月, 即係無得食
然後長腳蟹見佢寫4月~8月, 即係又無得食?
剩低毛蟹上網search過話係有蟹膏既, 我們都是食肉唔食膏既人, 點毛蟹又好浪費
請問9月係咪只得返毛蟹食

https://i.imgur.com/Ch7YsOz.png ...
2個人食一隻蟹? 不如考慮叫網元的會席料理
之前食過都唔錯
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27252675&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

一家人是無價的。搵到。駛到。食到。身體好。年年好。
引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2019-9-17 04:06 PM 發表

之前食過都唔錯http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27252675&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
師姐,你食花鳥風月15,000yen (未計稅),係咪二人份?
定係每人萬五 Yen?
thanks

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2019-9-17 04:06 PM 發表

之前食過都唔錯
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27252675&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
睇到肚餓
我地都有望過蟹宴set, 但可惜我地2個人都唔食蟹膏唔食生蟹
所以只好叫成隻蒸熟左既蟹黎share:

引用:
原帖由 【宇宙大王】 於 2019-9-17 04:14 PM 發表

師姐,你食花鳥風月15,000yen (未計稅),係咪二人份?
定係每人萬五 Yen?
thanks
正常應該係一人份15000yen

引用:
原帖由 【宇宙大王】 於 2019-9-17 04:14 PM 發表

定係每人萬五 Yen?
thanks
蟹道樂官網有資料(先選分店大阪網元本館就有menu資料睇到)
呢個set叫花鳥風月係每位15000円,稅後每位16200円
(全店最貴呢款,最平既六千幾円都有交易「午市有啲餐再平」,但食平啲既不如去蟹道樂普通分店)

11月-2月有冬季特別會席就係七千幾円,都可以考慮(但限量供應1日30客,想食訂檯時訂埋)

依家官網睇到有秋季menu
https://douraku.co.jp/kansai/amimoto_h/menu/?menu=1711kansai_amimoto_fuyu

我係叫 set dinner, 兩個人可以叫唔同 set.

同埋網上可以 reserve 私人 Tatami 廂房,二人也可以的。

另外,網元本館全館禁煙,不會有煙味。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 很銷魂 於 2019-9-17 06:07 PM 發表

睇到肚餓
我地都有望過蟹宴set, 但可惜我地2個人都唔食蟹膏唔食生蟹
所以只好叫成隻蒸熟左既蟹黎share:
oic 咁唔怪得你地想叫成隻蟹去熟食
不過佢個餐其實得一碟係刺身(可以問店員叫佢將果份蟹拎埋去shabu shabu?)

引用:
原帖由 很銷魂 於 2019-9-17 06:08 PM 發表

正常應該係一人份15000yen
對,當時幫襯係一位15000円(未計稅)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2019-9-17 06:20 PM 發表

蟹道樂官網有資料(先選分店大阪網元本館就有menu資料睇到)
呢個set叫花鳥風月係每位15000円,稅後每位16200円
(全店最貴呢款,最平既六千幾円都有交易「午市有啲餐再平」,但食平啲既不如去蟹道樂普通分店)

11月-2月有冬季特別會席就係七千幾円,都可以考慮(但限量供應1日30客,想食訂檯時訂埋)

依家官網睇到有秋季menuhttps://douraku.co.jp/kansai/ ...
thanks.
即係呢set 可以一人前用,因為我得2個人,想order 唔同set就可以試多D。
我之前睇過menu, 佢無寫,所以想confirm 下。
謝謝資料

回覆 引用 TOP

主題標籤 #大阪
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。