[建材用料] 到底有無人用「牆布」鋪牆?

到底有無人用「牆布」鋪牆? E-mail 此主題給朋友

個人覺得牆布好過牆紙,但點解好多人都無乜聽過,甚至連師父都覺得搞搞震,話有乜可能打橫貼…但無縫牆布就係要打橫先可以做「一布過」,唔洗拼埋一塊塊,用牆紙最怕就係「翹邊」,所以請教下,有無人屋企用牆布做左?覺得點呀?

「無縫牆布的優點:無縫粘貼可避免起邊、翹邊、開裂等問題。透氣性好,防潮防霉,耐磨,隔音隔熱。如果一下子貼不好,可反覆張貼。」

附件

WhatsApp Image 2019-09-16 at 19.43.14.jpeg(58.75 KB)

2019-9-17 02:07 AM

WhatsApp Image 2019-09-16 at 19.43.14.jpeg

熱賣及精選
引用:
原帖由 jimleungkp 於 2019-9-17 02:07 AM 發表

個人覺得牆布好過牆紙,但點解好多人都無乜聽過,甚至連師父都覺得搞搞震,話有乜可能打橫貼…但無縫牆布就係要打橫先可以做「一布過」,唔洗拼埋一塊塊,用牆紙最怕就係「翹邊」,所以請教下,有無人屋企用牆布做左?覺得點呀?

「無縫牆布的優點:無縫粘貼可避免起邊、翹邊、開裂等問題。透氣性好,防潮防霉,耐磨,隔音隔熱。如果一下子貼不好,可反覆張貼。」 ...
點解我覺得好似廣告?

引用:
原帖由 鴨江春 於 2019-9-17 02:17 AM 發表

點解我覺得好似廣告?
請問邊度有廣告…?無連結無店舖…我賣到乜野廣告…?
我只係引用說明解釋咩叫「牆布」,我真心想知有無人用「牆布」呢樣材料

引用:
原帖由 jimleungkp 於 2019-9-17 02:24 AM 發表

請問邊度有廣告…?無連結無店舖…我賣到乜野廣告…?
我只係引用說明解釋咩叫「牆布」,我真心想知有無人用「牆布」呢樣材料
你用緊?
定係你而家只係剛剛貼?

引用:
原帖由 jimleungkp 於 2019-9-17 02:07 AM 發表

「無縫牆布的優點:無縫粘貼可避免起邊、翹邊、開裂等問題。透氣性好,防潮防霉,耐磨,隔音隔熱。如果一下子貼不好,可反覆張貼。」 ...
只是香港一般都統稱為牆紙,外國一般統稱為Wall coverings,其實牆布在本地商用很普遍,在本地大間一點的門市可能比牆紙選擇更多,表面一般為vinyl,可以用濕布清潔,也有更多表面紋理選擇,比較防潮防污防霉。可是一般家居裝修師傅未必有經驗鋪裝,也至少需要兩至三位師傅一起施工。

附件

IMG_4551.jpeg(68.38 KB)

2019-9-17 08:51 AM

引用:

同感,唔明一般家用牆纸闊度只有2呎幾,如有7-10呎闊可少駁口好多,施工上應冇困難。
香港一般樓底9呎高,如净色10呎封已可打横一幅過貼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦硬硬的羊 於 2019-9-17 09:37 AM 發表

很好用
新手 急 ching 屋企是否用緊新手樓主講嘅牆布 ??

引用:
原帖由 急焦硬硬的羊 於 2019-9-17 03:36 PM 發表

系嘅,家用嘅牆布,很好用
O I C............Enjoy

回覆 引用 TOP

十二年前用了牆布,一幅過。
今日仲超新淨,無穿無爛
多得當日設計師介紹

引用:
原帖由 鴨江春 於 2019-9-17 02:53 AM 發表

你用緊?
定係你而家只係剛剛貼?
未開工,做緊功課,想舖牆布,但奈何我揾左幾個師傅都唔識甚至未聽過,仲串我有咩可能打橫鋪⋯⋯真係好想請教下屋企用牆布既版友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christ201430 於 2019-9-17 03:50 PM 發表

十二年前用了牆布,一幅過。
今日仲超新淨,無穿無爛
多得當日設計師介紹
我就睇中有呢個優點,一幅過唔怕甩皮挑邊,仲要12年前,咁個設計師好新潮喎!但應該都揾唔番個師傅啦⋯⋯

引用:
原帖由 petershtang 於 2019-9-17 08:50 AM 發表

只是香港一般都統稱為牆紙,外國一般統稱為Wall coverings,其實牆布在本地商用很普遍,在本地大間一點的門市可能比牆紙選擇更多,表面一般為vinyl,可以用濕布清潔,也有更多表面紋理選擇,比較防潮防污防霉。可是一般家居裝修師傅未必有經驗鋪裝,也至少需要兩至三位師傅一起施工。 ...
咁即係人工既洗費佔好大數?反而買牆布好似無咁重皮

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。