列印

NBA最後的白人強權 !!!

NBA最後的白人強權 !!! E-mail 此主題給朋友

就係1985-86既綠軍 !!!

12名單註冊球員 , 只有5名為黑人球員 ... 同期既湖人岩岩相反 ,
只有4名白人

當年綠軍5位先發就有3人係白人 , 而公認既三巨頭 ,
前兩位都係白人 : BIRD 同 MCHALE ... BIRD 就唔駛多介紹拉 ,
但其實 MCHALE 都有 "THE DREAM之前既THE DREAM" 之稱 ,
可以話係當時NBA低位步法之神 !!!

仲有另一位傳奇中鋒 WALTON , 作為酋長既替補 ...
係1985-86佢地竟然以養生籃球既方式 , 打出67勝15負既好成積 ,
當中仲包括主場40勝1敗同一個冠軍
(無錯 ... 呢個成積完成同2016既馬刺一樣)

https://www.youtube.com/watch?v=qgsoNKN9C-Q&t=514s進入香討影片區

熱賣及精選
其實 , 如果NBA選一個史上白人一隊 , 會有咩成員呢???

引用:
原帖由 superroy 於 2019-9-17 12:05 PM 發表

C - 沙邦尼斯
PF - 司機
SF - 大鳥
SG - MANU
PG - STOCKTON

PG位有諗過擺NASH
但始終成個生涯STOCKTON勁啲
而且有防守
不服來辯
如果論單獨帶隊既話 , NASH可能好過STOCKTON ;
但如果要考慮呢五個人要同隊 , 就STOCKTON好過NASH ...
始終其他四人都係陣地戰高手 !!!

(THE LOGO : 竟然無我份???!!!)

引用:
原帖由 wing2210 於 2019-9-18 12:14 AM 發表

唔可以咁分,  係美國 有一滴血法則  上網睇翻尼,
係 ... 小弟睇過人類學既書 , 美國的確係咁分

不過其他地方就唔係 ... 好似巴西  拉美咁 ,
佢地比較細分為白人  黑人  印第安人  歐非混血
歐印混血等等 , 呢個亦係朗拿度當年話 :
"我唔係黑人" 既原因 ...

引用:
原帖由 BOC74 於 2019-9-17 06:38 PM 發表

除左褲就知
... 不能同意更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Maygift 於 2019-9-18 10:08 AM 發表
嚟一個白黑黃大戰怎樣?
C : 姚明
PF : 王自治
SF : ???
SG : ???
PG : 林書豪

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-9-18 03:57 PM 發表

見過有人話 Duncan 同 Griffin 係白人
話Duncan係白人又過份左少少喎。。。😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joemanstar 於 2019-9-19 02:02 AM 發表
美國主要人種:
White: Caucasian
Black: African American, African

Not White/Black
Native American: 印第安人
Hispanic: 拉丁人(Spanish / Portuguese / Central-American or South-American of Spanish or Portugues ...
拉丁裔都唔算白人??? 唔計混血喎 ...
(西班牙人+葡萄牙表示 : WHT THE FXXX???!!!)

另外 , 小弟研究過人種學 , 其實伊朗人係雅利安人
係白人來既 ...
(而且係狹義白人 , 廣義就包埋阿拉伯人  猶太人)

當然 , 美國既分法其實係唔跟人種學去分既 ...

引用:
原帖由 zzza 於 2019-9-17 08:49 PM 發表

JASON KIDD係白人????????????
講真喎 , 我頭幾年睇NBA都一直以為佢係白人 ...

講真,如果e+選現役白人球員一隊(唔局限nba),同黑人一隊打。。。打國際例,
我覺得白人未必輸!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superroy 於 2019-9-17 12:05 PM 發表

C - 沙邦尼斯
PF - 司機
SF - 大鳥
SG - MANU
PG - STOCKTON

PG位有諗過擺NASH
但始終成個生涯STOCKTON勁啲
而且有防守
不服來辯
咁如果係現役既白人一隊呢???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wing2210 於 2019-9-19 08:27 PM 發表
其實依家分3種人種都唔係好岩,依家有専家話分5種,印度人有一人種勁白,又係白人?
其實3種人就一定唔岩 , 因為三種既話 ,
"黑印度人" 都唔知入邊種好 ... 最多有人認為可分24種
但詳唔係籃球版講拉

講 "白印度人" 首先要相對知道白人既起源史 ...
我地所講既狹義白人 , 其實好大程度係講雅利安人 ,
係歐洲既有斯拉夫人(如俄羅斯)  日耳曼人(如英國  德國)

而另一支就去左亞洲 , 一部份去左西亞建立波斯(即伊朗)
一部份入左印度 , 成為左E+既 "白印度人" ...
所以即使係指狹義白人 , "白印度人" 都會係白人 ,
唯一問題係佢地或多或少都有 "黑印度人"即部份血統 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 骨氣昌 於 2019-9-19 08:32 PM 發表
你地當姚明死?吾通姚明係黑人咩?
... 但應該都唔係白人卦

引用:
原帖由 zzza 於 2019-9-20 02:35 PM 發表

點睇都唔會係白人
白朱古力個d就係
講真齋睇樣 , 我真係唔點知點睇 , 先睇得出KIDDS唔係白人喎 ...

引用:
原帖由 骨氣昌 於 2019-9-20 12:25 PM 發表

咁姚明係黑人囉
人種也不是非黑即白吧 ...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]