[Q&A][行程景點] 摩洛哥 菲斯Fes幾問

摩洛哥 菲斯Fes幾問 E-mail 此主題給朋友

我一個女仔去頭尾3日,第一日黃昏先到,我問緊bnb住人可吾可以去機場接我,因為個間airline都經常delay我怕夜左就唔安全。(其實我做完research知道治安係咩情況,但計劃左就照去啦)

1. 我想揾個導遊,知道有好多非法或「阿珍」式導遊,請問由邊個channel揾會較可靠?我想係join一個團而唔係個導遊只為我一個服務個種。我想係Medina內遊覧下,去大學/皇宫(我知只可以係外面影相),去山上睇全景,有無呢種tour呢?

2. 換錢:聽講機場換個rate唔好,咁除左機場,舊城內多唔多Attijiriwafa銀行,係ATM攞錢有無特別野要注意。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我唔覺得菲斯有幾危險喎?
咪自己嚇自己, 有邊度旅遊區唔厄遊客? 自己醒目D.
完全唔需要導遊, 除非你好好學, 之但係網上咩資料歷史背景都有.

回覆 引用 TOP

我都覺得吾算危險,吾需要tour,日頭好熱鬧,只係有時當地男人目光吾太好。
夜晚就有人接會好d,始終夜左都靜,同埋舊城好多小巷,夜晚無乜人經過

我有試過喺舊城郵局(好似係)換過錢

回覆 引用 TOP

其實我一向都鍾意靠自己,極少join tour, 只係睇左好多人的遊記,好似得出一個結論「外國女性最好唔好單獨係街上行,尤其東方女性」,同埋係舊城里一定會迷路,一但迷路問人指路又要俾錢,我唔想咁樣。

有無人試過係當地ATM用銀聯成功㩒錢?

另外,如果想買一張電話卡,係幾錢呢?其實純粹係預防萬一要打電話,同埋有需要時睇map(如果有用的話), 到步時同民宿主人聯絡,基本上都好少用既。

Local tour 我就吾認識,但我係fes 既時候through 酒店book jor 一個 tour guy, 佢英文幾好,講解得好清楚,你有需要我可以比佢email contact 你:) fez 係夜晚需要防範,小心d 就ok,不用太擔心

引用:
原帖由 Sillyhapheyo 於 2019-9-19 11:45 PM 發表

Local tour 我就吾認識,但我係fes 既時候through 酒店book jor 一個 tour guy, 佢英文幾好,講解得好清楚,你有需要我可以比佢email contact 你:) fez 係夜晚需要防範,小心d 就ok,不用太擔心 ...
個guide 凈係guide你一個嗎?

引用:
原帖由 babybb100 於 2019-9-20 12:13 AM 發表

個guide 凈係guide你一個嗎?
基本上,你一個人又比甘多錢,你一group 幾個人,又係收甘多錢.  佢係以hrs 計而不是人頭.  吾記得左係40定50EUR 玩左7個鐘

回覆 引用 TOP

Fes若你住medina内的riad/dar, 夜晚到埗, 安排機場接送我覺得係明智嘅選擇, 避免拖著行李找不到住宿比機會當地人帶路跟住要求200MAD

導遊你可問住宿, 正常他們應該是安排有牌的導遊, 照我記得, 他們guide10個人以下是一個價錢, 好似係EUR60全日, 但這價錢是一group而不是per person, 所以應該多人攤分個tour price就會每人平咗。你提到去皇宮同埋山上睇全景, 這兩個地方因為是在medina外, 需要坐車去, 要同導遊另外安排, 否則正常他們的團只留在medina內, 你或者問清楚

題外話, 不同意"尤其東方女性"最好唔好單獨係街上行, 東方女性在那裡其實是比較沒這麼多騷擾, 他們最大興趣是白人因想要的是歐洲或美國護照 🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babybb100 於 2019-9-19 11:27 AM 發表

其實我一向都鍾意靠自己,極少join tour, 只係睇左好多人的遊記,好似得出一個結論「外國女性最好唔好單獨係街上行,尤其東方女性」,同埋係舊城里一定會迷路,一但迷路問人指路又要俾錢,我唔想咁樣。

有無人試過係當地ATM用銀聯成功㩒錢?

另外,如果想買一張電話卡,係幾錢呢?其實純粹係預防萬一要打電話,同埋有需要時睇map(如果有用的話), 到步時同民宿主人聯絡,基本上都好少用 ...
我有喺當地atm撳過錢, 但係最初喺Casablanca試了幾間銀行十幾部atm幾張唔同network嘅銀行卡都撳唔到, 超徬徨, 最後係喺你提那一間Attijiriwafa既atm攞到錢, 但唔記得係用銀聯定PLUS, 所以最好點樣都有一些歐元現金, 若果真係撳唔到都起碼可以換當地錢。另外每次最多撳2,000MAD, 若果有需要可以撳完再入過卡再撳過。

另外就係你check清楚你住宿嗰度係已經畀咗錢定係到埗之後先至畀, 因為我book咗住宿係到埗後先可以比, 但佢哋信用卡部機幾日都唔work咁結果我係要去撳錢畀現金 😑

你睇睇Fes airport有冇Maroc Telecom或Orange攞一張免費嘅sim, 跟住買一個data package, 3天 1GB 10MAD, 若果sim不是免費便好似要20定30MAD

回覆 引用 TOP

個張sim card 可吾可以打當地電話?

引用:
原帖由 babybb100 於 2019-9-25 02:13 PM 發表

個張sim card 可吾可以打當地電話?
sim card咁多plan, 你自己去到問啦!

回覆 引用 TOP

摩洛哥用美金就可以,唔需用當地貨幣

回覆 引用 TOP

旺季總統商場有摩洛哥電話咭買,當地人工作效率好超慢,買電話咭都浪費時間,你過關就會感受到佢地效率。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #摩洛哥 #機場
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。