我哋上班族辛辛苦苦賺錢養家、買房產,賺我哋血汗錢嘅李城主就咁插我哋一刀?

本主題由 nc99999 於 2019-9-21 12:15 PM 移動

我哋上班族辛辛苦苦賺錢養家、買房產,賺我哋血汗錢嘅李城主就咁插我哋一刀? E-mail 此主題給朋友

李城主,請網開一面
9月9日,李嘉誠去大埔慈山寺祈福時話:「宜家咁樣繼續落去係非常唔好嘅,我都非常擔心,我希望香港人能夠渡過呢個難關,希望年青人能夠體諒大局,而執政者亦都能夠,對我們未來嘅主人翁亦都能夠網開一面,雖然法律與人情有衝突,但任何事,喺政治問題都要兩方面,大家能為對方想一想,好多大事能夠化為小事。」
擁有加拿大國籍、買低咗接近半個英國、整個香港都為佢打工,香港真係名副其實係李家城!李城主居然直接將暴力犯罪、實施「港獨」嘅少部分暴徒當成香港嘅未來主人翁,呼籲對破壞法治、暴徒打砸、蓄意傷人嘅呢啲黑衣暴徒網開一面。對暴徒網開一面,香港嘅法治何在?李城主自己點解唔肯對香港更多遵紀守法嘅年輕人網開一面?香港人均居住面積161尺,年輕人買唔起樓,「房地產大亨」李城主點解唔網開一面,降降樓價?控制整個香港島同南丫島供電嘅「香港電燈」李城主點解唔網開一面,為年輕人降降電費?1997年亞洲金融風暴,天水圍嘉湖山莊樓價暴跌,大批小業主求長江實業網開一面,李城主堅持合約精神,對違約者堅持追討!呢個時候李城主點解唔網開一面?2008年金融危機,香港房價一落千丈,眾房奴問李城主長江集團有冇乜嘢利民嘅措施,李城主話係幾多錢就幾多錢,佢點解唔網開一面?
李城主嘅行為已經唔單止係因為街頭暴力損害到自己利益,高呼俾違法青年網開一面博取咗好感,佢呢種行為更係妄圖破壞香港嘅核心價值:法治!今日對暴力犯罪網開一面,以後係唔係都要網開二面,網開三面?咁樣落去香港嘅法治將會陷入萬劫不復嘅深淵。大是大非面前豈能和如此草率?更可怕嘅係呢啲有毒嘅言論對人思想嘅毒害,喺香港,如果有訴求不能被滿足,就可以上街放火、打人、堵塞交通、毀壞公物,直到訴求被滿足為止,事後仲可以得到網開一面,咁係文明社會定係叢林社會?
以德報怨,何以報德?違法嘅行為必須得到應有嘅懲治,法治係香港最重要嘅核心價值,面對呢啲蓄意破壞香港社會安寧、挑戰法律嘅暴徒,決不能姑息。李城主,錢你就賺到盆滿缽滿了,好聽嘅說話亦都畀你講盡了,都係時候請你對香港嘅年輕人網開一面,降一降樓價、電費,做啲實事,唔好再講呢啲貽笑大方嘅説話了。

附件

20190915_b6ae496b3baa3cbe62adb3hlGZFQbxwz.jpg(65.82 KB)

2019-9-17 02:50 PM

熱賣及精選
睇到有文章講嘅很好,分享畀大家,大家有乜想法?
我覺得,作為我哋打工仔,辛苦為香港發展貢獻,唔系主人翁。曱甴阻我哋返工,攻擊警察、市民,擾亂香港秩序,咁嘅人系主人翁?曱甴可唔會買你房啊李城主,買你房嘅都系我哋老實打工嘅

甘多富豪,好似李生除了汕頭大學,冇見他做過乜慈善,至少我印象中冇,仲不如古天樂,起碼都聽過他有在内地捐助一百幾間小學

引用:
原帖由 comti 於 2019-9-17 02:04 PM 發表

甘多富豪,好似李生除了汕頭大學,冇見他做過乜慈善,至少我印象中冇,仲不如古天樂,起碼都聽過他有在内地捐助一百幾間小學
我真嘅很尊敬古仔,真嘅有仁心

引用:
原帖由 comti 於 2019-9-17 02:04 PM 發表

李真嘅冇盡到佢自己嘅社會責任

富可敵國在香港已經發生

古天樂係無條件下捐助起眾多學校 李城主捐汕頭大學 條件是拿地 著數拿番足

大陸講得啱,佢囤咁多地,幾時肯 釋放出黎,對香港人網開一面呢

引用:
原帖由 siuboka 於 2019-9-17 02:10 PM 發表

富可敵國在香港已經發生
李嘉誠已經擁有加拿大國籍,估計佢唔認為自己系香港人了

引用:
原帖由 我要牛牛 於 2019-9-17 02:18 PM 發表

大陸講得啱,佢囤咁多地,幾時肯 釋放出黎,對香港人網開一面呢
對李嘉誠嚟講,一切都系生意,呢就系香港房地產嘅悲哀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 打九曱甴 於 2019-9-17 02:13 PM 發表

古天樂係無條件下捐助起眾多學校 李城主捐汕頭大學 條件是拿地 著數拿番足
商人和真心做慈善嘅區咪

回覆 引用 TOP

引用:

超愛古仔,人帥又man,人又善良

引用:
原帖由 打九曱甴 於 2019-9-17 02:13 PM 發表

真心做慈善和滿腦子想賺錢嘅人一下子就能睇出嚟

引用:
原帖由 半夜巨大的手機 於 2019-9-17 02:01 PM 發表

李城主,請網開一面
9月9日,李嘉誠去大埔慈山寺祈福時話:「宜家咁樣繼續落去係非常唔好嘅,我都非常擔心,我希望香港人能夠渡過呢個難關,希望年青人能夠體諒大局,而執政者亦都能夠,對我們未來嘅主人翁亦都能夠網開一面,雖然法律與人情有衝突,但任何事,喺政治問題都要兩方面,大家能為對方想一想,好多大事能夠化為小事。」
擁有加拿大國籍、買低咗接近半個英國、整個香港都為佢打工,香港真係名副其實係李家城!李 ...
就算佢買左接近半個英國,英國佬都唔會咁傻比佢控制哂所有民生供應鏈!
香港就係人版,英國佬一定一早準備好哂!比李家城投資但唔會比佢影響到英國人生活

引用:

作為曾經多年亞洲首富,香港首富商人做善事都唔及一個香港演藝界人

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。