[傢俬電器][私樓/唐樓] 三相電申請

三相電申請 E-mail 此主題給朋友

說話我的新居在粉嶺名都,上一手係用儲水式電熱水爐,但我想轉即熱式式電熱水爐。

因此,我去左問大厦管理處我屋企是否三相電,管理處話係(今日問左,確定入屋只有單相)

所以,我想請問大家係唔係可以申請加大供電,如果可以,當中所涉及的費用會係幾多?

熱賣及精選
直接問中電先可行性先

如果要改公買野如錶房/電欖/走廊,天價係其次,要管理處批准 先難,因為無可避免要停其他單位電

回覆 引用 TOP

三相點會唔夠用?

回覆 引用 TOP

而家仲邊有人用儲水式,緊係用速熱式熱水爐啦

大厦三相入屋不是,三相设最低收費,唔用都要收錢,即熱要万二火以上致夠,有老人小朋友要更大

引用:
原帖由 七個花花樹根 於 2019-9-18 09:41 AM 發表

而家仲邊有人用儲水式,緊係用速熱式熱水爐啦
速熱式熱水爐係單相抑或 3 相電 ?

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-18 09:53 AM 發表

速熱式熱水爐係單相抑或 3 相電 ?
單相

引用:
原帖由 七個花花樹根 於 2019-9-18 09:54 AM 發表

單相
O I C..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neymar_JR 於 2019-9-18 08:27 AM 發表

說話我的新居在粉嶺名都,上一手係用儲水式電熱水爐,但我想轉即熱式式電熱水爐。

因此,我去左問大厦管理處我屋企是否三相電,管理處話係,但佢話應該唔夠即熱式電熱水器用。

所以,我想請問大家係唔係可以申請加大供電,如果可以,當中所涉及的費用會係幾多? ...
去年裝修的時候也遇到同樣問題,單位雖然是三相供電,但每相只有30A,總共90A,並不足夠一個每分鐘10升24kW(三相總約110A)的即熱式電熱水爐,何況我要每個浴室裝一個。

向中電申請加大至每相100A(總共300A)十分簡單,網上申請亦可以,可是要經過屋苑業主立法法團同意卻困難重重,又要開會又要投票,就算你願意承擔所有費用,結果還是沒有通過,最後還是放棄,使用中央煤氣熱水爐。

附件

Screen Shot 2019-09-18 at 9.39.32 am.png(462.51 KB)

2019-9-18 10:04 AM

Screen Shot 2019-09-18 at 9.39.32 am.png

Screen Shot 2019-09-18 at 9.39.47 am.png(366.24 KB)

2019-9-18 10:04 AM

Screen Shot 2019-09-18 at 9.39.47 am.png

回覆 引用 TOP

冇煤氣嗎?點解5用煤氣

其本上
住宅
好難由單相轉三相
电力系统未必有額外電力比以後加改
另住住宅是喉管入屋
三相拉線,要多2條粗線,暗喉方面己經無得做三相電

引用:
原帖由 殘廁小小湯圓 於 2019-9-18 10:36 AM 發表

其本上
住宅
好難由單相轉三相
电力系统未必有額外電力比以後加改
另住住宅是喉管入屋
三相拉線,要多2條粗線,暗喉方面己經無得做三相電
一般大廈或屋苑基本上不會改到三相電,要村屋或獨立屋先得

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-18 10:28 AM 發表

冇煤氣嗎?點解5用煤氣
煤氣熱水爐安裝位置有很多限制,體積一般也比較大,另外使用煤氣提供熱水費用也比即熱式電熱水爐高。

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-9-18 10:39 AM 發表

過去20多年大部份新建私人屋苑都已經使用三相供電。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-9-18 10:39 AM 發表

照計都是申請三相
邊有咁笨仲用三相

商廈一層樓是三相電,可以分幾單位,比單相或三相

住宅,預先設計好,三相就三相,單相就單相
士啤加改的多餘數好少
總之
住宅比商厦更難加大個電表
網上人誤導
又要大廈工程人員計下數
又要電力公司批準
做價當然好貴,過千
申請電力按金又貴左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。