[新聞消息討論] [轉貼]列車出軌:九巴部分路線 今晨繁忙時段加強服務

[轉貼]列車出軌:九巴部分路線 今晨繁忙時段加強服務 E-mail 此主題給朋友

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190918/bkn-20190918063951659-0918_00822_001.html

鐵路發生事故,有賴巴士公司加強服務,疏導乘客了。

熱賣及精選
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-9-18 10:59 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190918/bkn-20190918063951659-0918_00822_001.html

鐵路發生事故,有賴巴士公司加強服務,疏導乘客了。
加強服務, 但同城巴協調同溝通好似出現問題, 今朝見站頭啲城巴職員攔住唔比乘客上九巴車, 出現零星口角...

引用:
原帖由 s0020926 於 2019-9-18 11:25 AM 發表

加強服務, 但同城巴協調同溝通好似出現問題, 今朝見站頭啲城巴職員攔住唔比乘客上九巴車, 出現零星口角...
田心村, 0810, 出現九巴982X, 上客時九城站頭職員有微言

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-9-18 11:32 AM 發表

田心村, 0810, 出現九巴982X, 上客時九城站頭職員有微言
我正正就係喺果班車, 新翠站已經出現衝突, 城巴職員攔住閘門唔比人上話無 record, 有乘客上前小佢...

回覆 引用 TOP

聯營線的弊端

74X

回覆 引用 TOP

近排多左人坐巴士

回覆 引用 TOP

城記員工有無咁搞事,明明係要加班替代東鐵線服務乘客,有咩理由唔係由乘客利益著想。再講,對家開得車應該經雙方公司同意,即使唔係,記低車牌之後投訴有幾難。

引用:
原帖由 SLGO 於 2019-9-18 15:00 發表

城記員工有無咁搞事,明明係要加班替代東鐵線服務乘客,有咩理由唔係由乘客利益著想。再講,對家開得車應該經雙方公司同意,即使唔係,記低車牌之後投訴有幾難。 ...
如果揸住聯營時段呢個宗旨只可以話在理城巴員工無錯,只係可能無收到通知又唔識變通就發生呢啲事

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 szeto903 於 2019-9-18 03:10 PM 發表

如果揸住聯營時段呢個宗旨只可以話在理城巴員工無錯,只係可能無收到通知又唔識變通就發生呢啲事
九巴如果加985A/985B/287X便沒有上述情況發生
時段分界的聯營線的確麻煩
昨晚1810有一架九巴182X在統一中心, 又是奇景

呢d 情況應以乘客利益為大前題啦,最多抄低同公司報告。職員真係要識變通。

回覆 引用 TOP

証明鐵路唔係萬能,一味依賴鐵路,萬一故障,好大鑊..
反而依賴巴士可能好些

XD

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-9-18 15:58 發表

九巴如果加985A/985B/287X便沒有上述情況發生
時段分界的聯營線的確麻煩
昨晚1810有一架九巴182X在統一中心, 又是奇景
一涉及聯營是旦一間私下開加班車都有機會發生呢啲事,只係巴士公司員工應該點應變緊急狀況而唔係阻礙乘客上車

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SLGO 於 2019-9-18 03:00 PM 發表

城記員工有無咁搞事,明明係要加班替代東鐵線服務乘客,有咩理由唔係由乘客利益著想。再講,對家開得車應該經雙方公司同意,即使唔係,記低車牌之後投訴有幾難。 ...
咪就係

之前7月東鐵有事果陣時307咪又係連續幾架車都係城巴班次
但當時也沒見九巴既員工走去阻住人地lo

想了解我的愛恨車嗎?按我了解

對付胖虎"小霸王"既其一方法~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SLGO 於 2019-9-18 03:00 PM 發表

東鐵出事已經令到乘客好唔方便
呢d時間就睇開d啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0020926 於 2019-9-18 11:25 AM 發表

就算唔係呢d特別時候, 平時職員攔住唔俾乘客上對家車, 只會令乘客對巴士公司印象減分
記低車牌之後投訴好過啦

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。