[Q&A] 請教 福岡, 熊本, 阿蘇火山, 由布丸, 別府 行程

請教 福岡, 熊本, 阿蘇火山, 由布丸, 別府 行程 E-mail 此主題給朋友

買了機票11月去福岡, 6天. 會買 JR 北九州5天 pass, 想問以下行程/住宿有無問題?

Day 1. 逛逛博多站附近 (ETA 5pm, 住福岡)
Day 2. 早上JR 去別府, 主要去九州動物園 +別府逛逛 (住別府)
Day 3. 早上去別府2-3 個地獄, 下午去由布丸, 再去耶馬溪看紅葉 (住別府)
Day 4. 早上去福岡. 福岡景點+ 門司巷 (住福岡)
Day 5  早上去熊本 check in, 之後坐 JR 去阿蘇火山,下午返熊本, 逛熊本景點 (住熊本).
Day 6 早上返福岡, ETD 12:55 

請問有無走錯路? 這一帶周邊有無一D景點好值得去? 謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 etgohome2009 於 2019-9-18 05:44 PM 發表

買了機票11月去福岡, 6天. 會買 JR 北九州5天 pass, 想問以下行程/住宿有無問題?

Day 1. 逛逛博多站附近 (ETA 5pm, 住福岡)
Day 2. 早上JR 去別府, 主要去九州動物園 +別府逛逛 (住別府)
Day 3. 早上去別府2-3 個地獄, 下午去由布丸, 再去耶馬溪看紅葉 (住別府)
Day 4. 早上去福岡. 福岡景點+ 門司巷 (住福岡)
...
動物園Day2 對調Day3, 唔多夠時間
Day 4-5住福岡唔搬啦, 貪得意咩, 仲要中午機走.....

不能坐 JR 去阿蘇火山,仍未復駛。

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-9-18 07:19 PM 發表

動物園Day2 對調Day3, 唔多夠時間
Day 4-5住福岡唔搬啦, 貪得意咩, 仲要中午機走.....
因為 day 3 係星期六, 本身怕動物園星期六多人. 真係唔多夠時間, 咁我對調啦. Thanks.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-9-18 09:54 PM 發表

不能坐 JR 去阿蘇火山,仍未復駛。
係 wor. Thanks. 宜家好似要坐橫斷巴士.

引用:
原帖由 etgohome2009 於 2019-9-19 06:58 PM 發表

係 wor. Thanks. 宜家好似要坐橫斷巴士.
2019/08/05  四月多阿蘇火山再度噴發,所以,也不能搭巴士上去參觀,纜車之前已經全毀。現在只能在草千里遙望阿蘇火山。

近期多左好多人去呢條線

回覆 引用 TOP

Day4,5住福岡, Day5 JR去長崎一日遊好過

熊本無地方好去的, 阿蘇要自駕較好

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-9-19 07:24 PM 發表

2019/08/05  四月多阿蘇火山再度噴發,所以,也不能搭巴士上去參觀,纜車之前已經全毀。現在只能在草千里遙望阿蘇火山。
謝謝. 原來無得去阿蘇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-9-19 09:37 PM 發表

Day4,5住福岡, Day5 JR去長崎一日遊好過

熊本無地方好去的, 阿蘇要自駕較好
好的, 我會考慮一下.謝謝.

回覆 引用 TOP

其實你D3去門司港住,D4朝早玩門司港之後返福岡會唔會順D

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。