孔雀魚生病

孔雀魚生病 E-mail 此主題給朋友

我有條魚生完之後肚好平好瘦,見佢唔點食野,個肚好似出左黑色咁既野,唔知點算

熱賣及精選
引用:
原帖由 jaylaichoi 於 2019-9-18 07:04 PM 發表

我有條魚生完之後肚好平好瘦,見佢唔點食野,個肚好似出左黑色咁既野,唔知點算
有圖有真相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaylaichoi 於 2019-9-18 07:04 PM 發表

咪埋眼放入去撳一撳掣
早少少瞓  瞓醒食個早餐

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-9-18 07:43 PM 發表

咪埋眼放入去撳一撳掣

呢排好似成日見到呢張圖

回覆 引用 TOP

佢死左啦!!!!

引用:
原帖由 jaylaichoi 於 2019-9-24 06:13 PM 發表

佢死左啦!!!!
RIP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-9-18 07:43 PM 發表

咪埋眼放入去撳一撳掣

呢個處理方法是事實,
孔雀母生完扁肚冇得救。

[img]http://static.flickr.com/104/299717743_37c1294702_o.jpg[img]

回覆 引用 TOP

我都冇條生完後就沉底了

回覆 引用 TOP

我個條都係生完就病病 :(

回覆 引用 TOP

好彩仲好有生命力

回覆 引用 TOP

點樣可以令佢生完會好番啊

回覆 引用 TOP

魚仔我都養唔大:(

引用:
原帖由 jaylaichoi 於 2019-9-25 01:43 PM 發表

魚仔我都養唔大:(
見水既生既魚?
但係你首先都要入到一對 健康嘅魚

養孔雀尾有個最簡單而有效嘅方法

你用一個14吋魚缸
一個氣泵 兩個水妖
咁你會問點解我要用兩個水妖呢?
用一個好很大嘅得唔得

你用兩個水妖咁你就可以輪流嚟清洗
因為洗過或者全新嘅水妖係起唔到作用嘅

魚缸底鋪一浸好薄嘅沙
目的可以 穩定水質
放少量 水草最好做係莫絲

但係講咁多嘢都係冇乜用
養魚你要有恆心死咗就再買
死咗又買 死死下就習慣 習慣咗就唔死

回覆 引用 TOP

橫掂 係唔係都畀人話唔啱
咁教埋你呢一招

尤其是你這種新手
有病魚戇qq
面壁沉底 總之有問題就掉落屎坑
你唔好落藥E
落藥仲大鑊 成缸死曬
死一條再買20條返嚟

自己畀自己一隻豬仔

回覆 引用 TOP

買貴D既孔雀魚就會自自然識養
D人唔識養 , 養極都養唔好 , 因為只係停響養雜魚既水平

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。