請教各位大神關於試新車出意外處理方法! 香討焦點

請教各位大神關於試新車出意外處理方法! E-mail 此主題給朋友

我幾日試新車,冇剎掣,新車撞前面客貨車,客貨車報了警,已紀錄在案,無人受傷
現涉及賠償客貨車$4000,另外要賠償車行,要新車受損,預計金額要5位數字
如果我負責全數,事件簡單了結,不會控告我危險駕駛
如果我未能負責全數,車行會控告我危險駕駛,我要上庭.

我是新手,什麼都不懂,想問各位有經驗人士,車行的要求,要我負全責合理嗎?有冇其他可行說法,我上庭入罪機會大嗎?

精選汽車
提示: 違規內容已被屏蔽
是日金句:
持平,持平,最緊要持平

引用:
原帖由 systemdown 於 2019-9-18 10:49 PM 發表

我幾日試新車,冇剎掣,新車撞前面客貨車,客貨車報了警,已紀錄在案,無人受傷
現涉及賠償客貨車$4000,另外要賠償車行,要新車受損,預計金額要5位數字

我是新手,什麼都不懂,想問各位有經驗人士,車行的要求,要我負全責合理嗎?有冇其他可行說法,我上庭入罪機會大嗎? ...
車行應該有保險,賠償係民事 , 車行律師/車行保險公司會搞會追你。
危險駕駛係刑事,警方決定

引用:
原帖由 地盤打雜 於 2019-9-19 01:25 AM 發表

車行會控告我危險駕駛  乜車行咁大權可以告人
要我負全責合理嗎  你話呢
有冇其他可行說法   著草去台灣
我上庭入罪機會大嗎  上庭大叫光復香港就無事 ...
據聞若被告已歿
相關嘅刑事案件會被drop
建議樓主循呢個方向諗吓
不失為一個自保方案

從另一個角度諗, 當樓主買左呢部車, 而家自已炒車自已出錢維修返架車, 咁樣會唔會容易接受得到?

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-9-19 02:44 AM 發表

車行應該有保險,賠償係民事 , 車行律師/車行保險公司會搞會追你。
希望樓主試果部唔係掛試車牌
若然係
咁呢鑊金囉

是日金句:
持平,持平,最緊要持平

引用:
原帖由 地盤打雜 於 2019-9-19 01:25 AM 發表

車行會控告我危險駕駛  乜車行咁大權可以告人
要我負全責合理嗎  你話呢
有冇其他可行說法   著草去台灣
我上庭入罪機會大嗎  上庭大叫光復香港就無事 ...
警察來到都話如果架車是自己,賠錢了事,仲教點上網下載form 搞點件事, 貨車司機也同意,車行就不同意要等報價。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-9-19 02:44 AM 發表

是的,車行要等報價,如果負全部維修費就冇事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地盤打雜 於 2019-9-19 03:42 AM 發表

希望樓主試果部唔係掛試車牌
若然係
咁呢鑊金囉
是試車來的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovetohea 於 2019-9-19 03:30 AM 發表

從另一個角度諗, 當樓主買左呢部車, 而家自已炒車自已出錢維修返架車, 咁樣會唔會容易接受得到?
如果維修太貴,這個可能是最終的方案, 其實如果真的買了這部車, 仲有冇手尾跟? 相比維修費(應該不會貴過架車吧), 值得嗎?

回覆 引用 TOP

因為無知識人士太多,想買法拉利又話要試車,想買賓利又話要試車,法律同責任問題,全不清楚。

引用:
原帖由 systemdown 於 2019-9-18 10:49 PM 發表

我是新手,什麼都不懂,想問各位有經驗人士,車行的要求,要我負全責合理嗎?有冇其他可行說法,我上庭入罪機會大嗎? ...
乜叫無剎掣?
部車有問題?

引用:
原帖由 見習初級新手 於 2019-9-19 09:17 AM 發表

乜叫無剎掣?
部車有問題?
按了剎車掣但睇住部車仲慢溜去hi到前面貨車。

試手推車....  無刹制 !

Caim T牌啦...

引用:
原帖由 fto94 於 2019-9-19 10:00 AM 發表

試手推車....  無刹制 !

Caim T牌啦...
唔明,請教

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。