美國衰係內線唔夠人撞???!!!

美國衰係內線唔夠人撞???!!! E-mail 此主題給朋友

現今NBA流行既內線有兩種 , 一係三分中鋒如LOPEZ ,
一係內線搶板+食餅既CAPELA 小佐敦 ... 總括就係角色球員

但係今界世界盃 , 就有好多巨星級既內線核心 ,
西班牙小加素  塞爾維亞約基奇  法國GOBERT  阿根庭SCOLA

而事實上 , 美國隊E+仲要唔夠人撞 ...
係因為NBA太保護球員 , 但所謂既 "體毛犯規" 國際反而唔吹
所以美國隊根本就適應唔到國際既防守

加上國際可以守聯防 , 一星X射陣就會行唔通 ,
因為果一星都未必切得入 ... 如果又無內線 , 咁岩外線又唔準
咁就GG ...

唉 ... 無內線  唔夠人撞 , 呢D 00'S球迷連估到係美國隊???
所以唔好話我食古不化拉 , E+己經搞到輸國際賽拉 ...

https://www.youtube.com/watch?v=GC9BXHzCBiQ進入香討影片區

熱賣及精選
你地睇下 , 連D大陸仔都事先睇得出 , 美國內線唔掂 !!!

不過佢有樣野UP錯 , 佢話歐洲帶入外線中鋒 ...
不過佢好明顯佢意識唔到 , 美國既內線E+連歐洲都比唔上

不過佢又有樣野UP得幾岩 , 就係大學訓練太少 ...
講既係年期 , 因為係大學 , 先教到真正一流既內線技術 ,
但D人打一年大學就打NBA ...

相反 , 歐洲既青年隊教育就好成功 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=DxNxleyhS5w

回覆 引用 TOP

美國輸真正原因:
1. 派 3-4線隊員出戰, 擺明讓賽...輸左冇得怨~
你試想下, 如果美國隊派Curry/高比神/占士等人出戰...會吾會勁好多?~
2. 吾好睇少西班牙, 西班牙一向都系...最有能力同美國隊周旋~
你睇番以往決戰, 多數都系西班牙打美國隊....即系話, 西班牙心態上已經好純熟美國隊打法~
3. 仲有, 西班牙有細加素尼d NBA球員實力幫手~
所以西班牙ge實力根本=NBA二線頭實力, 要打贏今界ge 3-4線美國隊...實在吾奇怪~

重點係唔出巨頭陣,成班撚樣偷懶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-9-19 12:29 PM 發表

美國輸真正原因:
1. 派 3-4線隊員出戰, 擺明讓賽...輸左冇得怨~
你試想下, 如果美國隊派Curry/高比神/占士等人出戰...會吾會勁好多?~
2. 吾好睇少西班牙, 西班牙一向都系...最有能力同美國隊周旋~
你睇番以往決戰, 多數都系西班牙打美國隊....即系話, 西班牙心態上已經好純熟美國隊打法~
3. 仲有, 西班牙有細加素尼d NBA球員實力幫手~
所以西班牙ge實力根本=N ...
但係即使出一線,美國又有咩頂級中鋒?
nba上年前二既中鋒,一個係塞爾維亞人,一個喀麥隆人。。。

回覆 引用 TOP

今之世界盃,美國隊中12人,係NBA平均得分超過20既,先得兩個人,一個係 Mitchell,另一個係 Walker,而且兩個都唔係前列爭標球隊主將。

美國隊陣有點名氣既內線,係得盧比斯,之後已經數到去藍領封波王Turner,再數已經係Plumlee…
盧比斯年紀大,上季都係得果12.5分+ 4.9板,你想佢點撞法?
出場最多既封波王Turner就盡曬力,全隊12人8場加埋先得32球封波,Turner佔左14球,外加6.8板,正常水準。
布林李就算Q數啦,唔GOOGLE都唔知佢邊位。

美國隊D內線除左Turner有D料到之外,都係咖哩啡來,點打?
NBA前列內線 Towns,華斯域,高拔,Embiid,Jokic全部都係非美裔球員。
其實美國可用既當打星級內線真係唔多,得鼓佬同載維C兩個,人手真係唔多,再數次一級就只有卡比拿、彎道同二年生哥連斯。
如果齊人都算打得下,今次得D咖哩啡算係咁,唔好咁高要求。

即係咁,如果加隻PG,再加隻可愛,再加多碗咖哩,已經唔同曬,講得難聽D,你射唔入先要撞來撞去姐,你射得入洗Q同人撞咩。

主要係東莞無nba 球星去
咖哩已經話去東京奧運啦

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-9-19 05:04 PM 發表

今之世界盃,美國隊中12人,係NBA平均得分超過20既,先得兩個人,一個係 Mitchell,另一個係 Walker,而且兩個都唔係前列爭標球隊主將。

美國隊陣有點名氣既內線,係得盧比斯,之後已經數到去藍領封波王Turner,再數已經係Plumlee…
盧比斯年紀大,上季都係得果12.5分+ 4.9板,你想佢點撞法?
出場最多既封波王Turner就盡曬力,全隊12人8場加埋 ...
其實根據影片既分析 , CAPELA呢個級數己經明顯唔夠人砌 ...

另外 , 我想問下 ... 鼓佬  彎道即係邊兩位呢???

引用:
原帖由 sun0001 於 2019-9-19 06:01 PM 發表

咖哩已經話去東京奧運啦
鐘意架妹 , 唔要北姑???
其實係東莞 , 點解呃唔到淫K去???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sun0001 於 2019-9-19 06:01 PM 發表

咖哩已經話去東京奧運啦
佢去都幫助唔大啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-9-19 09:25 AM 發表

現今NBA流行既內線有兩種 , 一係三分中鋒如LOPEZ ,
一係內線搶板+食餅既CAPELA 小佐敦 ... 總括就係角色球員

但係今界世界盃 , 就有好多巨星級既內線核心 ,
西班牙小加素  塞爾維亞約基奇  法國GOBERT  阿根庭SCOLA

而事實上 , 美國隊E+仲要唔夠人撞 ...
係因為NBA太保護球員 , 但所謂既 "體毛犯規" 國際反而唔吹
所以美國隊根本 ...
不嬲籃球都係打中鋒,只不過宜家NBA屎忽痕,以前DT1 根本史上最強,咩野位置都有勁人
,只有傻人先吹噓宜家籃球勁

引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-9-20 04:17 AM 發表

不嬲籃球都係打中鋒,只不過宜家NBA屎忽痕,以前DT1 根本史上最強,咩野位置都有勁人
,只有傻人先吹噓宜家籃球勁
咪就係羅 ... NBA既規例係明顯過晒火位 ,
咩防守三秒  咩 "體毛犯規" ... 搞到NBA進攻球員
就好似寵壞左既癈青咁 !!!

係 , 我知以前00'S既防守  內線自由度太誇張 ...
但係E+又係另一個極端 , 你係唔夠歐洲佬撞呀 !!!

唔好話我話 , E+NBA既高平均三分命中率 ,
或多或少都係由 "體毛犯規" 做就 ... 出到去國際 ,
好可能要打個7折8折 ...

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-9-19 07:12 PM 發表

其實根據影片既分析 , CAPELA呢個級數己經明顯唔夠人砌 ...

另外 , 我想問下 ... 鼓佬  彎道即係邊兩位呢???
鼓佬 = Andre Drummond
活塞,上季平均得分17分+15.6板,上季板王。

彎道 = Julius Randle
上季打塘鵝,今季轉打紐約人,上季平均得分21分+8.7板,前湖人球員,湖人唔簽佢FA比佢走,完全係走寶。

如果快攻、攻守轉換做得好,內線弱D並唔係問題。
美國隊中無一個可以好好組織攻勢既控衛,打陣地戰肉搏即係用自己弱點打人地,WALKER E條彈散,攻就得,但組織麻麻。
要得分,大把選擇,都唔明點解會係控衛咁重要既位置用佢,不如用小寶艾榮啦,咪仲勁D。
咖哩、假期、羅素、Lillard,就算新仔Young都好過WALKER,當然人地打唔打另一回事。

得分後衛,Mitchell擔大旗,但係E個位就更加多選擇。
佐治、一分燈、比爾、Booker、LaVine,經驗能力都高過Mitchell好多。

小前就打中間頓,同個名一樣,就係中間,係小前入面又唔算前,又唔靠後。
係E個位真係人多到任簡。

控衛係 咖哩 + Lillard
SG係 佐治 + 一分燈
小前係 可愛 + 淫K
大前係 雷霸龍 + 杜撚
中鋒 求其<--- MY BOY?

洗唔洗同你撞?
根本E家美國隊就係比 波波 玩實驗既 咖哩啡 隊,玩團隊戰術,結果炒車收場,E隊國唔好話撞,攞分、防守都未夠班。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-9-19 05:04 PM 發表

出場最多既封波王Turner就盡曬力,全隊12人8場加埋 ...
Towns  唔係都有美籍咩?

當然美國現在打C 位唔係數一數二最top果D LA 但都有幾位唔錯
最緊要係如果真係出哂最勁果班 ,講實力都應該係第一

現在輸左就係輸左 ,反而覺得係自己羅黎  冇咩特別

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-9-20 11:02 AM 發表

Towns  唔係都有美籍咩?

當然美國現在打C 位唔係數一數二最top果D LA 但都有幾位唔錯
最緊要係如果真係出哂最勁果班 ,講實力都應該係第一

現在輸左就係輸左 ,反而覺得係自己羅黎  冇咩特別 ...
TOWNS未入NBA前代表過多明尼加打奧運,應該無得轉打美國。

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。