[Q&A] 向亞洲萬里通兌里數達人求教

向亞洲萬里通兌里數達人求教 E-mail 此主題給朋友

因為積分就快到期兼有多假期未用,
所以打算係十一月尾至十二月頭去一轉日本
但打開個網頁一睇,
十一月好多心水時間都已經無得你換,
所以想問下:
1. 十一月咁爆係唔係正常現象, 因為我見十一黃金週果段時間都仲有好多位俾你換;
2. 會唔會愈近十一月反而有機位釋放返出來?

風吹來花兒的香氣
為何總是不能留住呢!?
熱賣及精選
引用:
原帖由 bbunsan 於 2019-9-19 09:30 AM 發表

但打開個網頁一睇,
所以想問下:
1. 十一月咁爆係唔係正常現象, 因為我見十一黃金週果段時間都仲有好多位俾你換;
2. 會唔會愈近十一月反而有機位釋放返出來? ...
十一黃金周,對香港人沒什麼影響,因為只得一天假期。
但十一月,是欣賞紅葉🍁季節,當然是多人去日本,機票自然會較為緊張。

可惜不是你,陪我到最後!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbunsan 於 2019-9-19 09:30 發表

但打開個網頁一睇,
所以想問下:
你啲分幾時到期?如果11月尾都未到期其實有得等。。。好多時差唔多出發前半個月先至放啲位出嚟。。

又或者咁你話自己都有好多假期不如選擇而家有位兌換嘅日子去日本囉。。還是你要指定日子又係去睇紅葉?

31/10/15-3/11/15 台北慶生之旅
29/12/15 - 4/1/2016 北海道跨年之旅 ....落雪呀....
20/6/16-24/6/16 九洲福岡 hea 遊
引用:
原帖由 bbunsan 於 2019-9-19 09:30 AM 發表

因為積分就快到期兼有多假期未用, 所以打算係十一月尾至十二月頭去一轉日本, 但打開個網頁一睇, 十一月好多心水時間都已經無得你換, 所以想問下:1. 十一月咁爆係唔係正常現象, 因為我見十一黃金週果段時間都仲有好多位俾你換;
AM 最近大半年的玩法, 係 10~15日前至放位, 但也不是一定, 有部分航班可能真的比較多人訂, 由始至終都無放位.

呢的問題, 只可以講 : 有機會係咁, 但無人保証一定會係咁.
你如果心儀的日子係 WaitList, 就照排後補, 到 10月尾再算吧.

引用:
原帖由 seaheart88 於 2019-9-19 10:36 AM 發表

你啲分幾時到期?如果11月尾都未到期其實有得等。。。好多時差唔多出發前半個月先至放啲位出嚟。。

又或者咁你話自己都有好多假期不如選擇而家有位兌換嘅日子去日本囉。。還是你要指定日子又係去睇紅葉? ...
多謝回覆先.
其實係2021年先到期,
但因為唔知出年有無剩假,
(假期需要年年清)
而且今年啲剩假已經定咗係十一月中至十二月頭,
無得大改.

風吹來花兒的香氣
為何總是不能留住呢!?
引用:
原帖由 Douzo 於 2019-9-19 10:55 AM 發表

AM 最近大半年的玩法, 係 10~15日前至放位, 但也不是一定, 有部分航班可能真的比較多人訂, 由始至終都無放位.

呢的問題, 只可以講 : 有機會係咁, 但無人保証一定會係咁.
你如果心儀的日子係 WaitList, 就照排後補, 到 10月尾再算吧. ...
唔該曬,
我都心大心細,
因為老實講近排香港發生既事,
我估點都對航班入座率有啲影響,
不過就係唔肯定囉.

風吹來花兒的香氣
為何總是不能留住呢!?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbunsan 於 19-9-2019 09:30 發表

但打開個網頁一睇,
所以想問下:
依家用里數換機票真係越來越難,有時換飛東京都要台灣轉機,仲要只係後補

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbunsan 於 2019-9-19 12:28 PM 發表

多謝回覆先.其實係 2021年先到期, 但因為唔知出年有無剩假, (假期需要年年清) 而且今年啲剩假已經定咗係十一月中至十二月頭, 無得大改...
如果里數 31,Dec,2021 到期, 你可以換到 2022年 11月尾 ~ 12月中 的機票

後補是無上限的, 如果去東京大阪名古屋福岡 ... 一日加埋有 10班機都適合, 你由星期一至星期七, 70班機全部排後補都得. ( 網上每 24H 只可以輸入 10次 Application )
排左後補, 10月中旬 ~ 10月尾 再算.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbunsan 於 2019-9-19 12:28 PM 發表

多謝回覆先.
其實係2021年先到期,
但因為唔知出年有無剩假,
(假期需要年年清)
而且今年啲剩假已經定咗係十一月中至十二月頭,
無得大改.
...
你一係換較後日子的日本機票
如果一定要11-12月去,唯有揀換其他地方

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:

但打開個網頁一睇,
所以想問下:
其實機票可以買 (11月都算平),AM可以用嚟換酒店

引用:

但打開個網頁一睇,
所以想問下:
照揀D想飛的日子照排WAIT先,到時排到咩就去咩
2021年,仲有排喎...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-19 01:15 PM 發表

其實機票可以買 (11月都算平),AM可以用嚟換酒店
相對來講,酒店更唔抵換,酒店先更唔應該用am換

引用:
原帖由 chicky 於 2019-9-19 03:43 PM 發表

好過過期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chicky 於 2019-9-19 03:43 PM 發表

都唔係wow, 例如 11月尾去東京HKx 連行李都係2千多少少,如果用AM換都要2萬mile加稅~$800,換一晚東京酒店1個人只係1萬多啲mile,其實都唔係唔底換吖

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-19 06:10 PM 發表

都唔係wow, 例如 11月尾去東京HKx 連行李都係2千多少少,如果用AM換都要2萬mile加稅~$800,換一晚東京酒店1個人只係1萬多啲mile,其實都唔係唔底換吖 ...
日本有廉航用里數換好唔抵, 用來換長途商務艙就正

主題標籤 #日本
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。