[其他] 大阪10日行程求評

大阪10日行程求評 E-mail 此主題給朋友

十一月去帶住小朋友,全程自駕,個plan有無問題? thanks

Day 1 關西空港→hotel (住大阪)
Day 2 即食麵紀念館→心齋橋
(住大阪)       
Day 3 LEGOLAND→海遊館→天保山摩天輪→道頓堀 (住大阪)
Day 4 大阪城→Kids Plaza Osaka→扇町公園
(住大阪)
Day 5 神戶動物王國→有馬温泉→六甲山夜景
(住有馬)
Day 6 三宮中心街→麵包超人館 (住神戶)       
Day 7 伏見稻荷大社→錦市場 (住京都)       
Day 8 清水寺→??? (住大阪)
Day 9 奈良公園→東大寺→梅田 (住大阪)       
Day 10 早上機

熱賣及精選
引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 11:40 AM 發表

十一月去帶住小朋友,全程自駕 ...
Day-2 即食麵紀念館, 一去一回  
Day 3 Legoland、海遊館、天保山摩天輪 ... 用周遊卡更平.

這兩天, 其實開車無乜好處.
不過我都識朋友住灣仔, 去銅羅灣飲茶 ... 都要開車.

回覆 引用 TOP

第六第七日 我建議你住返大阪就算 搬酒店太多 好辛苦

Day 7 伏見稻荷大社→錦市場 (住京都)  我唔知你地幾點由神戶出發去京都 咁你注意返錦市場大約4點鐘到就開始收檔

我是鳳凰我是豬

回覆 引用 TOP

如果day6 day7轉做住京都會唔會好d?

京都要住兩晚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 12:10 PM 發表

如果 day 6 day 7 轉做住京都會唔會好 d?
都係好事, 反正無需要停留神戸過夜.
改住京都, 第二朝又可以早的開始行程.

回覆 引用 TOP

我覺得留係大阪太多日了.

京阪神10天又自駕, 我會plan再去遠d

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-9-19 03:33 PM 發表

我覺得留係大阪太多日了.

京阪神10天又自駕, 我會plan再去遠d
同小朋友去邊好,有介紹嗎

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 05:04 PM 發表

枚方公園
姬路城+姬路中央公園
環球影城
京都動物園

回覆 引用 TOP

和小朋友去 "大江戶溫泉物語" 可以留在裡玩全日,不用看牛
大人不會太累

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 05:04 PM 發表

鳥取Hit.....
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28517597&extra=page%3D3

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28471971&extra=page%3D4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 19-9-2019 11:40 AM 發表

十一月去帶住小朋友,全程自駕,個plan有無問題? thanks

(住大阪)        
Day 3 LEGOLAND→海遊館→天保山摩天輪→道頓堀 (住大阪)
Day 4 大阪城→Kids Plaza Osaka→扇町公園
(住大阪)
Da ...
如果樓主想住京都、神戶, 建議先住京都 -> 神戶 or 神戶 -> 京都,後住大阪, 可減少轉酒店的次數, 唔洗咁頻撲; 另外, 如果 DAY 2, 3在大阪買了手信 或自用戰利品, 之後就要拎足咁多日行程, 雖然去京都都有機會買野, 但大阪始終有好多購物點

11月上山睇夜景要注意保暖, 我試過11月上摩耶山, 半山氣溫較低, D風打埋黎唔野小, 我半個鐘就頂唔順要落山, 樓主帶埋小朋友要留意

回覆 引用 TOP

小朋友梗係去京都鐵道博物館啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 12:10 PM 發表

如果day6 day7轉做住京都會唔會好d?
最後上机前,到近机場outlets放血!那間最好!要多D 時間呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cdgcdg07 於 2019-9-19 11:40 AM 發表

(住大阪)        
(住大阪)
Da ...
我覺得如果你早可以將day7同day8合埋行程
我試過1日由奈良去伏見稻荷神社再清水寺 錦市場再京都

去伏見稻荷神社再搭巴士去清水寺行
清水寺..三年阪 二年阪..一直行落去到錦市場岩岩好既行程

而你住大阪 奈良公園+東大寺→大阪城公園→梅田→大阪

我會咁建議

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。