[遊記分享] 2019-09-07~12 台中+玉山登山遊 香討焦點

2019-09-07~12 台中+玉山登山遊 E-mail 此主題給朋友

其實今次旅程玉山登山為主菜,台中遊是配菜,原因是由台中前往攀登玉山的起點東埔山莊(南投縣信義鄉)時間交通都比較台灣其他地方便,而台中的高美濕地更加係是值得一去的景點,所以就安排了今次的行程:

07/9 香港 -> 台中逢甲
08-10/9 攀登玉山主峰,有興趣的朋友可瀏覽小弟於郊遊遠足版的遊記:台灣玉山
11/9 台中遊:八卦山(彰化),彩虹村,新社葡萄園,高美濕地

差唔多次次出門都係坐廉航,今次例外

團友3條棍

有野食,有野飲

到步

酒店 check in

房唔錯,新淨

肚餓,醫肚,牛肉麵,有D伏,飲品蘋果奶,甜到啊媽都唔認得!

食飽參觀吓大學

好多大榕樹

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

係咩黎呢。。。?

應該係主大樓

還有標準運動場及室內體育館

今日日落景色應該唔錯呀。。。

逢甲鬧市一角

夜市係[國際]性的。。。

晚餐時刻,不過唔係[必殺乞]

回覆 引用 TOP

店主係龍珠粉C

第一日行程完,食飽飽早D翻酒店瞓,聽日登山去。

08-10/9 登玉山行程,有興趣的朋友可瀏覽小弟於郊遊遠足版的遊記:台灣玉山

回覆 引用 TOP

第4日我地包車台中1日遊 (10:00-21:00),第1站C機大哥就車咗我地去台中隔離彰化縣的八卦山

回覆 引用 TOP

以為係經文,C機大哥話唔係,話係起哩間寺廟嘅人的一生。。。

去埋附近睇軍機

下一站彩虹村,禾就覺得畝咩特別。。。係貢二打個卡算!

之後C機大哥車禾地去午飯,lunch set,不過不失

之後C機大哥又車我地去食糖水-芋圓刨冰,禾覺得麻嘛地,但間野好好生意,好多人來買外賣

回覆 引用 TOP

食完糖水就去新社一間葡萄園

園主話哩D係葡萄花-細細一枝枝果D

C機同禾地一齊嘆自製的紅酒。。。@.@

當然要幫趁園主啦,一箱2kg,500NTD,園主話D提子係日本巨峰種。。。

冇色透明果支酒園主話係用佢D自製紅酒再蒸漏整,係咪遮係禾地D孖蒸 ^^

買完提子嘆完紅酒就去台中重頭景點-高美濕地,先去風車風力發電場果邊

轉去濕地木棧道那一邊

太陽伯伯依然重好好火

人群仿似朝聖般。。。

抬頭望天邊幾隻雁。。。

美景來臨了

回望一下

支持分享呀
好多靚相呢

回覆 引用 TOP

走LU

magic hour 開始

估唔到有燒天,當然唔好嘥!

跟住去吊橋撈埋夜景(手機拍攝)

夜晚又黎個慶功宴

回覆 引用 TOP

隊埋啤

今餐每人唔洗HKD1舊,係台灣食日本夜比腥簡係平

今次旅程入住的酒店真係值得一讚,除新淨、地點方便外,平日的房價亦唔算貴,單人房300幾蚊港紙一晚包早餐加一服務費,房間重要係嚮高樓層(12樓)

回覆 引用 TOP

早餐不過不失,食品款式唔多,但質素OK,咖啡重非常OK!

今日LAST DAY,因為下午2點機,唔3唔4,所以冇咩行程,唯一嘅就係去啊女指定的手信店舖[採買],價錢比起多年前來台中時買貴咗好多。。。

2點機,11點多就來到機場。。。

呆坐+呆等。。。

最後午餐,碗台式[雲吞麵]估佢唔倒又幾好食,40幾蚊港紙/SET,唔貴又有驚喜!

再見台中!謝謝收看

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

酒店好靓喎,貴唔貴?

正啊~~~玉山導遊網上自己搵?私團?

我試過自己找當地行山團行錐麓古道,可惜唔夠人唔成團啊 ~~~

台灣是一個好地方

回覆 引用 TOP

46 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。