列印

[遊記分享] 長崎自由行14/9-17/9/2019 香討焦點

引用:
原帖由 tkmeb3636 於 20-9-2019 09:24 AM 發表
冇去長崎原爆館?
冇去,連軍艦島都冇去,睇嚟要安排多次長崎之旅

熱賣及精選
其實當渡假休息下
不少2,3線日本城巿都可以好舒服咁逛
不過要接受, 夜晚6,7點後
除左食肆同酒吧外, 大部份商店都收哂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tkmeb3636 於 2019-9-20 09:24 AM 發表
冇去長崎原爆館?
記得寫下:咎由自取。

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-20 10:00 AM 發表

Yes,我都開始鐘意二三線地方了,少左遊客,更可以體驗到日本原本風土人情
福島更正(真心話)
無遊客,JR接待處當你上賓。

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 20-9-2019 10:21 AM 發表

福島更正(真心話)
無遊客,JR接待處當你上賓。
想去一次東北
青森、盛岡咁玩上去

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-20 10:01 AM 發表

冇去,連軍艦島都冇去,睇嚟要安排多次長崎之旅
【遊日注意】軍艦島石棉超標 長崎市政府暫禁止登島參觀

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/358466/%E9%81%8A%E6%97%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E8%BB%8D%E8%89%A6%E5%B3%B6%E7%9F%B3%E6%A3%89%E8%B6%85%E6%A8%99-%E9%95%B7%E5%B4%8E%E5%B8%82%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%9A%AB%E7%A6%81%E6%AD%A2%E7%99%BB%E5%B3%B6%E5%8F%83%E8%A7%80

不過唔去都冇所謂, 冇乜野睇...除非你好 like d 溶溶爛  爛的歷史遺跡

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-19 05:13 PM 發表
中秋節翌日去左幾日長崎,如果唔係開通呢條航線,我估自己都唔會踏足呢個地方。
第一日:下午兩點機,準時出發,去到長崎空港已經夜晚6點,但天氣好好,日落好靚10263838

海關就非常細,得3-4條通道,都用左半個鐘先出到去,而家報稅通道人員都差不多續個打開行李箱檢查,所以都用左些少時間,好彩都趕到5號機場巴士出返市區,大約50分鐘出到JR站。

第一餐食左燒肉,每次去日本都要食
10263839 ...
點解要行報稅通道?

引用:
原帖由 ft907 於 20-9-2019 10:49 AM 發表

點解要行報稅通道?
應該係報唔報稅都要行
果條通道
可能新開發比較嚴謹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-20 09:58 AM 發表

第一日夜晚六點到,冇乜時間⋯
但快閃都好ok
係囉...如果早機就唔使諗

引用:
原帖由 ft907 於 20-9-2019 10:48 AM 發表

【遊日注意】軍艦島石棉超標 長崎市政府暫禁止登島參觀

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/358466/%E9%81%8A%E6%97%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E8%BB%8D%E8%89%A6%E5%B3%B6%E7%9F%B3%E6%A3%89%E8%B6%85%E6%A8%99-%E ...
之後又話解禁返
不過都係唔算太大興趣

引用:
原帖由 queenqueen2019 於 20-9-2019 10:56 AM 發表

係囉...如果早機就唔使諗
不過佢好似都做得幾平,$258單程
唔買行李$1000有找

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-20 10:56 AM 發表

之後又話解禁返
不過都係唔算太大興趣
2019年9月11日解禁

【上陸ツアー再開】のお知らせ2019年9月11日
軍艦島コンシェルジュをご利用のお客様へ
9/12(木)より、上陸ツアーを再開致します。
本日16:30 長崎市より以下の内容で通知がございましたので、お知らせ致します。
お世話になっております。
台風13号の接近に係る、端島見学施設復旧工事が完了しましたので、
明日9月12日の第1便目より供用再開します

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-20 10:57 AM 發表

不過佢好似都做得幾平,$258單程
唔買行李$1000有找
係呀...快閃真係平過去澳門

引用:
原帖由 rachelkwan514 於 2019-9-19 05:13 PM 發表
中秋節翌日去左幾日長崎,如果唔係開通呢條航線,我估自己都唔會踏足呢個地方。
第一日:下午兩點機,準時出發,去到長崎空港已經夜晚6點,但天氣好好,日落好靚10263838

海關就非常細,得3-4條通道,都用左半個鐘先出到去,而家報稅通道人員都差不多續個打開行李箱檢查,所以都用左些少時間,好彩都趕到5號機場巴士出返市區,大約50分鐘出到JR站。

第一餐食左燒肉,每次去日本都要食
10263839 ...
支持一下先,眼鏡橋附近有間老店餐廳,其中一樣招牌食物係手打奶昔,我舊年四月去九州,其中一日即日來回長崎(由佐賀出發),樓主如果喜歡小城市嘅寧靜下次可以考慮一下佐賀。

附件

IMG_4472.JPG(110.38 KB)

2019-9-20 12:02 PM

係咯,
HK Exp 呢班機時間太差,

第一天,去到都天黑,
當天去唔到邊!

主題標籤 #日本 #機場 #長崎
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]