[遊記分享] 長崎自由行14/9-17/9/2019 香討焦點

長崎自由行14/9-17/9/2019 E-mail 此主題給朋友

中秋節翌日去左幾日長崎,如果唔係開通呢條航線,我估自己都唔會踏足呢個地方。
第一日:下午兩點機,準時出發,去到長崎空港已經夜晚6點,但天氣好好,日落好靚

海關就非常細,得3-4條通道,都用左半個鐘先出到去,而家報稅通道人員都差不多續個打開行李箱檢查,所以都用左些少時間,好彩都趕到5號機場巴士出返市區,大約50分鐘出到JR站。

第一餐食左燒肉,每次去日本都要食

第二日行程,買左電車一日券,去左眼鏡橋

哥拉巴園

大浦天主堂

午餐:海鮮丼,新鮮好味

之後去JR站商場shopping,到夜晚就上稻佐山睇夜景,夜晚都幾大風,清涼舒服!

熱賣及精選
引用:
原帖由 rachelkwan514 於 19-9-2019 05:13 PM 發表

中秋節翌日去左幾日長崎,如果唔係開通呢條航線,我估自己都唔會踏足呢個地方。
第一日:下午兩點機,準時出發,去到長崎空港已經夜晚6點,但天氣好好,日落好靚 ...
第三日去左企鵝水族館,地方唔算大,但聽講世界上有18種企鵝,呢個館已經有9種,好得意!!

隻隻都好得意搞笑

第四日訓飽就係市內行下街,買下野,之後就搭返巴士去機場,完成長崎之旅啦!長崎相信係九州中仍然係比較靜嘅城市,暫時遊客唔算多,藥妝店冇乜人😆

引用:
原帖由 queenqueen2019 於 20-9-2019 01:07 AM 發表

我都心郁郁想去長崎
不過想3日2夜
第一日夜晚六點到,冇乜時間⋯
但快閃都好ok

引用:
原帖由 超級花色主角 於 20-9-2019 02:37 AM 發表

佐世保既豪斯登堡其實都值得一去
今次冇去呀,下次plan plan

引用:
原帖由 LUNDO 於 20-9-2019 01:06 AM 發表

日本二線城市相對優閒自在,高樓大厦少,沒壓迫感,多保留電車行走。個人最喜愛廣島。
Yes,我都開始鐘意二三線地方了,少左遊客,更可以體驗到日本原本風土人情

引用:
原帖由 tkmeb3636 於 20-9-2019 09:24 AM 發表

冇去長崎原爆館?
冇去,連軍艦島都冇去,睇嚟要安排多次長崎之旅

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 20-9-2019 10:21 AM 發表

福島更正(真心話)
無遊客,JR接待處當你上賓。
想去一次東北
青森、盛岡咁玩上去

引用:
原帖由 ft907 於 20-9-2019 10:49 AM 發表

點解要行報稅通道?
應該係報唔報稅都要行
果條通道
可能新開發比較嚴謹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ft907 於 20-9-2019 10:48 AM 發表

【遊日注意】軍艦島石棉超標 長崎市政府暫禁止登島參觀

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/358466/%E9%81%8A%E6%97%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E8%BB%8D%E8%89%A6%E5%B3%B6%E7%9F%B3%E6%A3%89%E8%B6%85%E6%A8%99-%E ...
之後又話解禁返
不過都係唔算太大興趣

引用:
原帖由 queenqueen2019 於 20-9-2019 10:56 AM 發表

係囉...如果早機就唔使諗
不過佢好似都做得幾平,$258單程
唔買行李$1000有找

引用:
原帖由 che258 於 20-9-2019 12:02 PM 發表

支持一下先,眼鏡橋附近有間老店餐廳,其中一樣招牌食物係手打奶昔,我舊年四月去九州,其中一日即日來回長崎(由佐賀出發),樓主如果喜歡小城市嘅寧靜下次可以考慮一下佐賀。 ...
正喎😍
日本去極都唔厭😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eg9523 於 20-9-2019 02:50 PM 發表

一個好靜的日本城市,
請問住火車站附近或商店街附近好呢?
兩邊都可以呀
其他佢地兩者都好近
搭電車幾個站、路程短

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eg9523 於 20-9-2019 01:19 PM 發表

係咯,
HK Exp 呢班機時間太差,

第一天,去到都天黑,
當天去唔到邊!
第一日都係酒店附近同未閂門嘅超市行下食下

引用:
原帖由 queenqueen2019 於 20-9-2019 11:58 AM 發表

係呀...快閃真係平過去澳門
澳門有五年冇去過,正價來回船票都夠買機票啦😂

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本 #機場 #長崎
 30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。