[其他] 大雪山初雪

大雪山初雪 E-mail 此主題給朋友

北海道大雪山琴日 落咗第一場初雪
https://soranews24.com/2019/09/2 ... eo-photos%E3%80%91/

good news to skier
bad news for tour in Oct/Nov who need to prepare for potential snowing condition

---

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
今天層雲峽黑岳

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

引用:
原帖由 Melay 於 2019-9-20 02:13 PM 發表

今天層雲峽黑岳
咁快就咁厚雪😨
多得師姐推介放棄黑岳山頂轉場去第二度😏

引用:
原帖由 Kaori 於 2019-9-20 02:17 PM 發表

咁快就咁厚雪😨
多得師姐推介放棄黑岳山頂轉場去第二度😏
師兄, 請問即係邊度? 小弟原定24 號早上黑岳, 撞正有台風9成9 纜車停開. 但未有 PLAN B.

引用:
原帖由 forkliftboy 於 2019-9-20 06:06 PM 發表

師兄, 請問即係邊度? 小弟原定24 號早上黑岳, 撞正有台風9成9 纜車停開. 但未有 PLAN B.
我係10月頭先去呀
本身有諗過上黑岳山頂,但考慮到有雪會難行,me師姐推介去大雪高原沼健行,所以直接放棄左黑岳山頂啦
如果纜車都停開,大雪高原沼都未必會俾你入山啵同埋師兄去果段時間紅葉應該未見頃

引用:
原帖由 Kaori 於 2019-9-20 11:45 PM 發表

我係10月頭先去呀
本身有諗過上黑岳山頂,但考慮到有雪會難行,me師姐推介去大雪高原沼健行,所以直接放棄左黑岳山頂啦
如果纜車都停開,大雪高原沼都未必會俾你入山啵同埋師兄去果段時間紅葉應該未見頃 ...

道道都有初雪,真係唔知改去邊

引用:
原帖由 forkliftboy 於 2019-9-20 06:06 PM 發表

師兄,我估是十成十停,因為今日我見yahoo 話連普通交通和公路都大問題!我23、24在北海道,我都好驚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-21 10:28 AM 發表

道道都有初雪,真係唔知改去邊

初雪會溶既

引用:
原帖由 Kaori 於 2019-9-20 11:45 PM 發表

我係10月頭先去呀
如果纜車都停開,大雪高原沼都未必會俾你入山啵同埋師兄去果段時間紅葉應該未見頃 ...
大雪高原沼又點同山頂2xxx米呢!10月初應該只有黑岳、綠岳、赤岳頂上先有積雪。但行大雪高原沼都有好多方面要注意的,例如住宿、交通、入山時間等。大雪高原沼故名思意就係位於大雪山的高原地帶,紅葉期比較早,最遲10月初紅葉已開始謝。如自駕要注意封路日子,一般只可到 lake site,公共交通參考道北巴士時間表,車比較疏。大雪高原沼因有熊出沒,所以入山前要登記,亦要下午4點前回到出發點,因為會封入口的。

當年我第一次同me總行高原沼時因我準備不足,加上落雨,最終未到滝見沼因時間關係要落山,冇功而回。

今年咁早!

引用:
原帖由 youngplaza3888 於 2019-9-22 09:23 AM 發表

今年咁早!
去聖誕節滑雪嘅人就係好事啦

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2019-9-22 09:36 AM 發表

去聖誕節滑雪嘅人就係好事啦
考慮下啦喂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kaori 於 2019-9-21 02:03 PM 發表

初雪會溶既
希望、希望
🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikasa 於 2019-9-21 02:35 PM 發表

大雪高原沼又點同山頂2xxx米呢!10月初應該只有黑岳、綠岳、赤岳頂上先有積雪。但行大雪高原沼都有好多方面要注意的,例如住宿、交通、入山時間等。大雪高原沼故名思意就係位於大雪山的高原地帶,紅葉期比較早,最遲10月初紅葉已開始謝。如自駕要注意封路日子,一般只可到 lake site,公共交通參考道北巴士時間表,車比較疏。大雪高原沼因有熊出沒,所以入山前要登記,亦要下午4點前回到出發點,因為會封 ...
大雪高原沼 都有雪

👇 相片來自今日官網

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-23 11:06 PM 發表

大雪高原沼 都有雪

👇 相片來自今日官網
雪量唔多,我估過幾日會溶,但如果唔溶,就不適宜行!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #北海道
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。