公司突然話調職

公司突然話調職 E-mail 此主題給朋友

今日阿頭突然話叫我調去分公司做,話可以學多d野。
咁突然我就話要考慮下,下星期答覆佢。
點知阿頭轉頭就同我上司講,叫佢問我有咩諗唔通。
我上司同我講話黎緊公司會有好大轉變,連阿頭都控制唔到(暗示左幾次可能會炒人)。盡量搵到有咩post岩既就轉d人過去,所以叫我即刻答覆佢,焗我應承佢。
又話唔會老點你既

其實公司系米諗住炒我,阿頭為我好先鋪定條路比我?
究竟我應承左系米兜左?😭

岩岩出左黎做野差唔多兩年,真系睇唔透

熱賣及精選
你如果係撐攬炒嘅,你成功爭取到啦,恭喜晒。你唔做,公司多謝你,係唔會請返人。
如果你唔撐攬炒嘅,留住份工好緊要,好快好多公司倒閉架啦。

引用:
原帖由 omgdear 於 2019-9-20 07:08 PM 發表

今日阿頭突然話叫我調去分公司做,話可以學多d野。
咁突然我就話要考慮下,下星期答覆佢。
點知阿頭轉頭就同我上司講,叫佢問我有咩諗唔通。
我上司同我講話黎緊公司會有好大轉變,連阿頭都控制唔到(暗示左幾次可能會炒人)。盡量搵到有咩post岩既就轉d人過去,所以叫我即刻答覆佢,焗我應承佢。
又話唔會老點你既

其實公司系米諗住炒我,阿頭為我好先鋪定條路比我?
究竟我應承左系米兜左?😭

...
公司做邊行呀?

回覆 引用 TOP

你唔應承去分公司,你覺得後果會係點呢?你覺得你有得揀咩?

引用:
原帖由 尖咀肥貓貓 於 2019-9-20 08:15 PM 發表

你唔應承去分公司,你覺得後果會係點呢?你覺得你有得揀咩?
上司同阿頭都講到咁,我有得揀咩?😔

回覆有點長,請諒。

其實一年前我都係「被調職」的一人,所以我可以向你分享小小感受。

首先同你講我的故事。

一年前(2018年)老細突然叫我入房,要我去分公司幫手。我頭一句就問佢:我係咪做得差,你先要調我。當時我已睇到老細面色一變,之後就強顏歡笑對我說:唔係!你好好,有創意,又係XX公司做過嘢(行業巨頭),我睇中你呢點……咁啱果邊要位後生、又有諗頭既人過去。我推薦你囉!(下刪一萬字)之後,又話加我人工。咁我就因為呢D少少引誘,抱著「興奮」的心情到分公司報道。

結果呢……入到分公司頭一粒鐘,都知「中伏」。原來係間爛公司,工作完全無系統,乜X嘢都亂Q咁嚟。例如明明對同事講:你剛入職唔夠一年,可以預支7日年假,咁好!當時幾位同事就信晒佢,好開攞咗7日年假去日本玩、去玩、去玩咁囉。結果你知唔知點,佢哋日本番嚟之後,八月份既糧單寫住:扣咗7日糧。同事當然㷫過火屎,搵四眼狗上司黃乜叉(當時分公司上司)理論。

四眼狗話:我話可以畀你放假,但冇話畀你放年假,因為你未夠一年,所以當你放事假好合理(公司放事假要扣錢)。同事說:你明明話可以預支年假喎。四眼狗反駁:我冇咁講過。件事唔關我事,但當時我已覺得呢條四眼狗真係好狗。

我當時每日的工作,係抄人哋行家D稿、抄人LAYOUT DESIGN,然後「扮」係自己獨家嘢出版,當時的我,完全係條廢物。但同事說:做你就做,唔好咁多聲。結果,我真係柒咗,寫咗封信畀當時分公司老闆,同佢講,我唔慣呢度,想調番去舊公司。後果你哋可以知道,係唔得吧!終於挨到今年年頭,有一日,人事部CALL我早D番公司,返到去,原來要我即刻執嘢走!我記得,臨走同條四眼狗(當時分公司上司)細細聲講咗句:你吔屎啦!我求之不得呀~然後快快腳拎住個紙皮箱同人事部同事出OFFICE。

=====================================

你的處境,正如樓上前輩所說,你冇得選擇,務必應承……我給你的建議是,要應承BOSS,因為咁你先至可以保住命仔。另一方面,你要一面返工,一面SEND CV去其他公司。呢個情形,老細點諗,根本唔重要,明眼人也知道,如果你係好,為乜不留在身邊,要雙手將你奉送給其他部門?但唔直接炒你,係「食之無味,棄之可惜。」所以先有咁既把戲。

在這段日子,我反覆思索,點解當時咁多人唔調,係要調走我,原因好簡單,我得罪過上司。但我本身好勤力,幫公司攞過業內好幾個獎項,所以我衰格,但始終做咗好幾個年頭。之後,有新人上,亦開始做緊我當年自以為傲的事情,自然地,佢哋開始開我刀。新分公司成立,正好係清理眼中釘的好時機。

亦因為今次既事,我反省自己做人處世不足之處,現在找到新工作,重新出發了。

唔好想太多,不要想老細個心點諗你,冇用的。你根本不會知佢個意圖係乜。不論如何,過咗去先,然後「騎驢搵馬」。如果唔係好似我咁,新公司做得唔開心,但係為咗錢,結果冇走最後畀人炒,就好冇面了。

還有畀少少建議你,如果你決意要去,臨走前,不妨問問BOSS:「如果我在新分公司做唔慣,可唔可以番來幫手呀!」目的係為自己留一條後路,雖然冇乜用,但總好過冇講過。

最後,祝福你,前程錦繡!工作順利。

FLORA)

The Challenge Of Future Creating
A Batter World Because Tomorrow Comes Yesterday, Today And Tomorrow (Newsweek, Feb. 2, 1993)
調就調,起碼保住份工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flora_nonstop 於 2019-9-21 01:04 AM 發表

回覆有點長,請諒。

其實一年前我都係「被調職」的一人,所以我可以向你分享小小感受。

首先同你講我的故事。

一年前(2018年)老細突然叫我入房,要我去分公司幫手。我頭一句就問佢:我係咪做得差,你先要調我。當時我已睇到老細面色一變,之後就強顏歡笑對我說:唔係!你好好,有創意,又係XX公司做過嘢(行業巨頭),我睇中你呢點……咁啱果邊要位後生、又有諗頭既人過去。我推薦你囉!(下刪一萬字 ...
睇黎我真系太年輕了,阿頭同上司講到好似真系為左我好咁,先調我過去話可以學多d野,又話學識左之後做多幾年,出到去可以搵到高職位少少同人工高d。
又話前排都系阿頭主動提出話加我人工,所以佢真系好為你地著想,而我竟然真系信左。
我以為系因為依家經濟唔好,咁大間上市公司都頂唔住要cut開支炒人,所以揀中我依個小薯仔。
將我由依家個部門調去分公司個部門,雖然系同一個部門,但分公司部門個規模細過依家,其實系米即系降我職。
琴日全日都好唔開心,諗唔明點解系我,我做錯左d咩?

你阿頭就一半一半啦
佢講到咁即係唔調就等比人炒

咁問你自己想點
裁員潮仲有個年尾要捱丫

攬炒 跌跌跌 Oh Yeah
公司要調你末我調你罗
你可以去 可以唔去做辭職完

回覆 引用 TOP

你冇得揀,唔肯準備炒,就算唔炒都唔會有前途,仲要睇人面色同聽閒言閒語。掉過去仲有一線生機。一边揾定工兩手準備啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 反黑反白眼 於 2019-9-20 07:53 PM 發表

你如果係撐攬炒嘅,你成功爭取到啦,恭喜晒。你唔做,公司多謝你,係唔會請返人。
如果你唔撐攬炒嘅,留住份工好緊要,好快好多公司倒閉架啦。
同意!
而且已定好係調你,根本你不用選擇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flora_nonstop 於 2019-9-21 01:04 AM 發表

回覆有點長,請諒。

首先同你講我的故事。

一年前(2018年)老細突然叫我入房,要我去分公司幫手。我頭一句就問佢:我係咪做得差,你先要調我。當時我已睇到老細面色一變,之後就強顏歡笑對我說:唔係!你好好,有創意,又係XX公司做過嘢(行業巨頭),我睇中你呢點……咁啱果邊要位後生、又有諗頭既人過去。我推薦你囉!(下刪一萬字 ...
打工格言
睇錢份上。
功課交八成。
絕世計畫或者設計留番俾自己。
唔好太相信同事,小心暗箭。
阿頭叫做乜就做,就算明知係錯。切忌過度表現自己。
建立自己人脈。
準備隨時失業。

引用:
原帖由 omgdear 於 2019-9-21 12:10 PM 發表

睇黎我真系太年輕了,阿頭同上司講到好似真系為左我好咁,先調我過去話可以學多d野,又話學識左之後做多幾年,出到去可以搵到高職位少少同人工高d。
又話前排都系阿頭主動提出話加我人工,所以佢真系好為你地著想,而我竟然真系信左。
我以為系因為依家經濟唔好,咁大間上市公司都頂唔住要cut開支炒人,所以揀中我依個小薯仔。
將我由依家個部門調去分公司個部門,雖然系同一個部門,但分公司部門個規模細過 ...
2個答案……Yes or No。揀Yes,扮死狗。揀No,即走,話揾到更好嘅offer。

回覆 引用 TOP

引用:

回覆有點長,請諒。

首先同你講我的故事。

一年前(2018年)老細突然叫我入房,要我去分公司幫手。我頭一句就問佢:我係咪做得差,你先要調我。當時我已睇到老細面色一變,之後就強顏歡笑對我說:唔係!你好好,有創意,又係XX公司做過嘢(行業巨頭),我睇中你呢點……咁啱果邊要位後生、又有諗頭既人過 ...
完全同意你嘅講法,我係舊公司見到唔少呢d個案。
奉勸樓主邊做邊揾,亦要準備隨時失業可能性,否則一旦發生,自己頂唔至

回覆 引用 TOP

74 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。