• 瀏覽: 5,077
  • 回覆: 19
各位,讀master有無用?定工作經驗就夠
原本我讀accounting,因為Part time做過marketing既工作,覺得好岩自己,所以想繼續做marketing。
而家係一間算大公司到做in house marketing,考慮緊好唔好進修?
第一當然係學費嘅問題
第二怕半工讀太辛苦,到時2邊都做得唔好
第三因爲已入行,咁我讀完再跳槽人工有無分別?
到底master值唔值得?

感謝

引用:
原帖由 比比兒 於 2019-9-21 01:51 AM 發表

原本我讀accounting,因為Part time做過marketing既工作,覺得好岩自己,所以想繼續做marketing。
而家係一間算大公司到做in house marketing,考慮緊好唔好進修?
第一當然係學費嘅問題

感謝 ...
做多幾年讀MBA,唔讀 Marketing。

of course 值得...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 比比兒 於 2019-9-21 01:51 AM 發表

第一當然係學費嘅問題

感謝 ...
進修須以工作規劃為主,
1/ 轉行/轉型,如MBA,MPA,物理/語言治療
2/ 深化本身工作能力,如考CEng, 工程碩士

但本人以為除非很技術性,不然MBA比Marketing更合適

回覆 引用 TOP

讀書係自己嘅資產,無話值唔值得,有能力就go

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-9-21 11:00 AM 發表

做多幾年讀MBA,唔讀 Marketing。
MBA都有specialization in marketing. 既係master, 又係marketing.
當大部份人都有學士學位既時候, 當然係有個master, 多一份競爭力!

回覆 引用 TOP

引用:

第一當然係學費嘅問題

感謝 ...
值得, 學D野more professional , 深入好多, more interesting!

如果讀完公司會升你,噉咪值囉

回覆 引用 TOP

Part time又無乜所謂既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AppleRR 於 2019-9-25 02:59 PM 發表

值得, 學D野more professional , 深入好多, more interesting!
師兄讀邊科 master ?可以學到野
我本科工程,master Engineering Management, 讀 master 啲科目好吹水 ,基本上學唔到乜嘢,純粹叫多張 cert 咁解

通常公司會否等你回來繼續做?

回覆 引用 TOP

直接讀博士

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]