• 瀏覽: 2,317
  • 回覆: 2
  • 分享: 3
請問各位高手,如果小朋友去英國讀法律,返香港工作
應該係英國讀埋PCCL,定係一定要返香港讀?
聽說係英國讀完LLB,返香港要補讀返幾科,對嗎?
香港邊間大學有提供此類課程? 難入嗎?
請指教



一次過最快完成所有考試流程解答:
英國讀LLB的話,第一年就要努力讚,因為唔少Core係第一年教,但本地就通常Year2先計Honour,所以係拿高分機會。
第一年聖誕後,就要入表申請exemption,每個人獨立申請,第一年暑假回港做intern就可以開始考,第二年聖誕回港再考同做intern,之後第二年暑假就再回港考埋所有PCLL exempt 唔到既科同繼續做intern,理論上第二年暑假就全部考完。第三年聖誕可以唔駛返香港,留低英國考IELTS,考7分,理論上應該一次過考到。之後就入表申請PCLL入學,中港城隨便,分別不大。六月底出成績後上傳成績,七月頭就正常會收到offer。三年完成整個流程!



引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-9-22 03:49 PM 發表
一次過最快完成所有考試流程解答:
英國讀LLB的話,第一年就要努力讚,因為唔少Core係第一年教,但本地就通常Year2先計Honour,所以係拿高分機會。
第一年聖誕後,就要入表申請exemption,每個人獨立申請,第一年暑假回港做intern就可以開始考,第二年聖誕回港再考同做intern,之後第二年暑假就再回港考埋所有PCLL exempt 唔到既科同繼續做intern,理論上第二年暑 ...
補充回答個別問題。
以上係以香港做training contract 同註冊律師為前題。(其實仲可以係英國qualify,即在英讀LPC同完成 training contract,之後回港申請考試,甚至回港只做 overseas lawyer)



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]