宜蘭太平山自駕遊問題

本主題由 小鮑 於 2019-9-22 10:03 PM 移動

宜蘭太平山自駕遊問題 E-mail 此主題給朋友

我希望由台北去宜蘭太平山2日1夜遊。
睇過好多資料,都話交通唔方便。所以會選擇台北租車自駕兩天遊。請問有冇邊位師兄,試過 揸車由台北去太平山自駕遊呢?台灣揸車 容唔容易架?你哋嘅行程又係點㗎? 請指點。

熱賣及精選
台湾自駕遊多次,只要注意轉弯時旁邊鼋單車。租酒店最好有停車埸既,因泊街被撞花找不立即報案保险不賠。台湾自駕遊保险灰色地带多,要用心了解。
另外台北入宜蘭途經蘇花公路,此路又名第一死亡公路,時有落石,尤以天雨後尤為小心。最遲下午三点前開車,否则旁晚上蘇花公路開平更為困难辛苦

引用:
原帖由 豬公一號 於 2019-9-21 08:03 PM 發表

我希望由台北去宜蘭太平山2日1夜遊。
睇過好多資料,都話交通唔方便。所以會選擇台北租車自駕兩天遊。請問有冇邊位師兄,試過 揸車由台北去太平山自駕遊呢?台灣揸車 容唔容易架?你哋嘅行程又係點㗎? 請指點。 ...
1. 未喺台灣揸過車,唔建議由台北揸車去太平山 (應該會去翠峰湖吧)。既然由台北去宜蘭玩,最好由礁溪揸車去太平山,桃園機場/台北車站都有巴士直到礁溪,又舒服又平,落車就係租車公司。
2. 玩完太平山,揸車去宜蘭玩,玩完宜蘭,喺礁溪還車,即可搭巴士出桃園機場/台北車站。
3. 宜蘭鄉下地方,唔太多車,路闊,開揚,揸車好舒服,上太平山路況都唔錯,沿途風景好好,中途有個鳩之澤溫泉可以煮蛋 (有供應,不過早幾個月去維修緊,唔知搞掂未?)。去翠峰湖部份路比較窄,小心啲應該冇問題。反而上面住宿唔多,要預早訂。
4. 租車時最緊要買齊晒保險,唔好因少失大。宜蘭當地唔多車,人嘅駕駛態度唔差,小心揸應該冇問題嘅。
5. 遊太平山、翠峰湖、宜蘭,2日1夜比較趕,享受唔到慢遊山林湖泊,不如樓主講下預算嘅行程大家研究下。
以上,祝旅途愉快!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊疑惑的碼頭 於 2019-9-21 10:58 PM 發表

台湾自駕遊多次,只要注意轉弯時旁邊鼋單車。租酒店最好有停車埸既,因泊街被撞花找不立即報案保险不賠。台湾自駕遊保险灰色地带多,要用心了解。
另外台北入宜蘭途經蘇花公路,此路又名第一死亡公路,時有落石,尤以天雨後尤為小心。最遲下午三点前開車,否则旁晚上蘇花公路開平更為困难辛苦 ...
台北入宜蘭行蘇花公路?國五通車幾年啦喎…幾耐無去過台灣?

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!
引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-9-22 02:27 AM 發表

台北入宜蘭行蘇花公路?國五通車幾年啦喎…幾耐無去過台灣?
多谢通知,真的不知有國五,我是两年多前到宜兰的,网上查看是上年十月廿八通車。這两年從北往南,又從南往北走了三四次,雖然很懷念宜兰花蓮等地,就是蘇花不好走,没再回去了。國五通車,可以再重遊此地了

引用:
原帖由 海邊疑惑的碼頭 於 2019-9-22 08:58 AM 發表

多谢通知,真的不知有國五,我是两年多前到宜兰的,网上查看是上年十月廿八通車。這两年從北往南,又從南往北走了三四次,雖然很懷念宜兰花蓮等地,就是蘇花不好走,没再回去了。國五通車,可以再重遊此地了 ...
去年通車嘅只係一個路段
南港到蘇澳早係2006年已經通車

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!
引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-9-22 09:04 AM 發表

去年通車嘅只係一個路段
南港到蘇澳早係2006年已經通車
多谢提点,非常念念那边的温泉,水果,人和食物

回覆 引用 TOP

各位師兄師姐,如果太平山莊已經客滿 。太平山國家公園仲有冇其他住嘅地方呀?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 海邊疑惑的碼頭 於 2019-9-21 10:58 PM 發表

另外台北入宜蘭途經蘇花公路,此路又名第一死亡公路,時有落石,尤以天雨後尤為小心。最遲下午三点前開車,否则旁晚上蘇花公路開平更為困难辛苦 ...
唔好嚇我啦!台北入宜蘭要途經蘇花公路??重話台湾自駕遊多次你睇下地圖先講啦!
咁味要由台北行國道南下開到台中,再經橫貫公路串去花蓮,再經蘇花公路上返宜蘭開車最少8-9個鐘

正常人台北開車入宜蘭都係行雪山隧道,巳通車十幾年,亦有人會順使游覽東北角走濱海公路,但經蘇花公路真係第一次聽

回覆 引用 TOP

有機會去,留位學野

永不止蝕,坐船常客

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。