[綜合資訊] 日本自駕遊 Serena vs alphard

日本自駕遊 Serena vs alphard E-mail 此主題給朋友

請問大家,有4個成人加一個1歲bb,4個大喼加bb車,邊部車會實用一點?我考慮到alphard中排座位太大,空間感小左,坐小左人,因諗住中排放baby sit, 其實邊部車會適合?

熱賣及精選
 Serena夠哂用,有次我6大人6件行李都冇問題

引用:
原帖由 yssuen 於 2019-9-22 10:06 AM 發表

Serena夠哂用,有次我6大人6件行李都冇問題
我也是將會到日本自駕游, 6大人, 6行李. 本来訂了 serena.
但怕坐得迫. 最後改訂 alphard.
請問 6人用serena 要不要收起一邊放行李 ?
因用 alphard 要多 $2000元. 好玉赤.🙏

Alphard 呢類車喺日本冇乜人用,喺日本見到alphard多數都係港燦車

回覆 引用 TOP

Alphard. 否則你坐到人都放唔落4件大喼。serena都可以,但要收起尾排,但車窄,放完car seat 就坐得好迫

回覆 引用 TOP

5個人serena 都ok, 起碼間唔中做promo有半價

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area1144 於 2019-9-22 09:52 AM 發表

請問大家,有4個成人加一個1歲bb,4個大喼加bb車,邊部車會實用一點?我考慮到alphard中排座位太大,空間感小左,坐小左人,因諗住中排放baby sit, 其實邊部車會適合? ...
肯定係Alphard 會坐得舒服d.  問題係Serena 後排收起, 佢張凳仍然係凸左出黎, 係好佔位.   Alphard 有d model 都係咁, 不過本身架車闊, 就好好多.  下面係Serena 個2舊突出黎既野.

其實Elgrand 仲好, 佢收得埋張凳, 而架車係有Alphard 咁闊, 咁當然租既價錢同Alphard 同級.  下面係5個成人坐, 擺左5隻28吋大gip.  你可以見, 5隻28吋係極度佔位.  Serena 可能會坐得好辛苦.

回覆 引用 TOP

尾排收起一邊位應夠夠晒
2-2-1 咁坐

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area1144 於 2019-9-22 09:52 AM 發表

請問大家,有4個成人加一個1歲bb,4個大喼加bb車,邊部車會實用一點?我考慮到alphard中排座位太大,空間感小左,坐小左人,因諗住中排放baby sit, 其實邊部車會適合? ...
有得揀的話, 點名要求HONDA STEPWGN
你揀呢兩部都唔似STEPWGN咁可以尾排收晒入地台, 塞起野上黎係會爭D~
幾個月前沖繩實試SERENA, 摺晒尾排收3個29"大喼+2個HAND CARRY喼再加一箱PACKING同兩個大旅行袋, 行李箱已經抆邊要夾硬塞~
中排你仲要諗BABY SEAT, 唔知係幾大張啦, 如果係酒樓果種加高一級既BABY SEAT, 塞多兩個大人係中排都唔大問題既~
萬一真係手抱果種BABY, 你就真係要諗諗點坐, 中排果兩個大人幾可肯定要瘦底囉~

ALPHARD個尾箱摺起尾排計只係闊過SERENA, 深度同高度SERENA唔係好輸蝕
呢兩架車主要係摺起尾排掛窗邊果下嘥左好多空間JE~

引用:
原帖由 stevechau55 於 2019-9-23 03:13 PM 發表

有得揀的話, 點名要求HONDA STEPWGN
你揀呢兩部都唔似STEPWGN咁可以尾排收晒入地台, 塞起野上黎係會爭D~
幾個月前沖繩實試SERENA, 摺晒尾排收3個29"大喼+2個HAND CARRY喼再加一箱PACKING同兩個大旅行袋, 行李箱已經抆邊要夾硬塞~
中排你仲要諗BABY SEAT, 唔知係幾大張啦, 如果係酒樓果種加高一級既BABY SEAT, 塞多兩個 ...
同意,我上年暑假去北海道揸Stepwagon,收起尾排大小喼放左11個

回覆 引用 TOP

SERENA中排唔係兩個位?

引用:
原帖由 jan2115 於 2019-9-23 03:56 PM 發表

SERENA中排唔係兩個位?
唔係, SERENA中排中間位其實係一個可以移到去前座既凳黎~
中間呢個位STAY中排就可以坐3件, 推左去前排就只可以坐兩個仲要無手枕~

回覆 引用 TOP

p.s. Serena有個優點, 可以淨係掀開尾玻璃拎野擺野, 唔使好似佛咁要成隻尾門開晒~

回覆 引用 TOP

引用:

請問大家,有4個成人加一個1歲 bb, 4個大喼加 bb車,邊部車會實用一點?我考慮到alphard中排座位太大,空間感小左,坐小左人,因諗住中排放 baby sit, 其實邊部車會適合? ...
兩部車香港都有行貨、陳列室, 今個星期帶埋  bb車 去睇下 / 試下就得啦.

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本 #自駕遊
 30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。