列印

[疑問求助] 純安全計, 煤氣熱水爐定電熱水爐更安全?

純安全計, 煤氣熱水爐定電熱水爐更安全? E-mail 此主題給朋友

當然, anyhing無100%啦, 就算百萬份之一機會的意外都算意外, 如過咁計, 電定煤氣安全呢,
講緊沖涼熱水爐

熱賣及精選
引用:
原帖由 ckaihing 於 2019-9-22 11:12 AM 發表
當然, anyhing無100%啦, 就算百萬份之一機會的意外都算意外, 如過咁計, 電定煤氣安全呢,
講緊沖涼熱水爐
呢個真係一百萬嘅問題
小弟由細至大,燒柴,燒炭,火水爐煲水沖涼,及後用過電/石油氣/煤氣熱水爐.依然健在

回覆 引用 TOP

用柴刀會燒親啦 安全

引用:
原帖由 ckaihing 於 2019-9-22 11:12 AM 發表
講緊沖涼熱水爐
只可以話邊樣冇咁危險,
照計電最終係有跳掣保護,
煤氣要求高D……需要新鮮空氣、萬一漏氣時要人手處理閂掣。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
講緊沖涼熱水爐
煤气要用电排气。煤气需要电。电无需煤气。自己想。主要你家电力够不够的问题。

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-22 12:47 PM 發表
用柴刀會燒親啦 安全
超神人,你講得冇錯,意外係意料之外,有時避無可避
記得你嗰次話去茶記食公仔麵都淥親 6 隻手指啦

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25851255

我啲手指俾滾熱辣公仔麵碗味精湯碌熟六隻手指呀
好撚痛呀

回覆 引用 TOP

舊式煤氣爐比電熱水爐危險,近年的煤氣爐比電熱水爐安全,少灟氣、少爆炸。

引用:
講緊沖涼熱水爐
想安全可用太陽聚焦原理加熱 水到理想的效果

引用:
原帖由 太大星 於 2019-9-22 01:40 PM 發表
舊式煤氣爐比電熱水爐危險,近年的煤氣爐比電熱水爐安全,少灟氣、少爆炸。
以前有幾單密閉浴室用 gas 爐引致 CO 中毒昏迷死亡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-9-22 01:44 PM 發表

想安全可用太陽聚焦原理加熱 水到理想的效果
上次去華東,見到好多屋都用呢類太陽能產品

機器是安全的,是用家問題,保養問題。

引用:
原帖由 雨中平平救星 於 2019-9-22 13:24 發表

煤气要用电排气。煤气需要电。电无需煤气。自己想。主要你家电力够不够的问题。
唔係呱,我個20年煤氣爐都唔駛用電,叫對衡式

引用:
原帖由 jay2yeung 於 2019-9-22 02:53 PM 發表

老古董。谁还会再用?没恒温。你与社会已脱节

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-22 02:21 PM 發表

上次去華東,見到好多屋都用呢類太陽能產品
但係如果間屋有火災,消防未必可以幫到手救火。因為在屋頂上的聚焦板有可能會加速火勢蔓延同增加倒塌危機…

引用:
原帖由 jay2yeung 於 2019-9-22 02:53 PM 發表

X2...........我都係用緊大白兔對衝式 20 幾年

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]