[Q&A] 請教: 大阪落東京大家會選擇內陸機定新幹線?

請教: 大阪落東京大家會選擇內陸機定新幹線? E-mail 此主題給朋友

事緣11月會先去大阪再去東京共10天, 兩位大人, 想請問大家大阪落東京應該選擇內陸機定新幹線? 我查過, 內陸機大約$1,000一張, 因為有行李, 新幹線我系咪買Japan Rail Pass最化算, 請大家指教指教, 謝謝!

熱賣及精選
正常都係坐新幹線

同埋千奇唔好買JRPASS, 唔抵
單程由大阪落東京只係13XXX yen

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-9-22 01:43 PM 發表

事緣11月會先去大阪再去東京共10天, 兩位大人, 想請問大家大阪落東京應該選擇內陸機定新幹線? 我查過, 內陸機大約$1,000一張, 因為有行李, 新幹線我系咪買Japan Rail Pass最化算, 請大家指教指教, 謝謝! ...
如果是我,我會選擇搭國內機:伊丹到羽田;
搭新幹線,買JR Pass 7天,
如果要搭來回或去北海道(那就相當化算)。

引用:
原帖由 Mmbus 於 2019-9-22 01:48 PM 發表

正常都係坐新幹線

同埋千奇唔好買JRPASS, 唔抵
單程由大阪落東京只係13XXX yen
我諗住可以七日用盡佢咋!

引用:
原帖由 bunny0729 於 2019-9-22 01:59 PM 發表

如果是我,我會選擇搭國內機:伊丹到羽田;
搭新幹線,買JR Pass 7天,
如果要搭來回或去北海道(那就相當化算)。
謝, 我都睇緊啲機幾點好啲

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-9-22 02:48 PM 發表

謝, 我都睇緊啲機幾點好啲
you welcomed.
順便一談:
若搭新幹缐去東京,行李太多(或太大),
請預先宅急便,寄去東京酒店先。
若搭國內機到東京,安排東京住宿,
請查看酒店是否有機場巴士直達門口(方便好多)。

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-9-22 02:47 PM 發表

我諗住可以七日用盡佢咋!
如果你只係單程由大阪落東京就冇需要
好難回本

至於內陸機
真係慢新幹線一個鐘不等,唔化算

內陸機不論係舒適度同速度都佔下風
唯有係赢價錢
而由價錢角度出又發,一般唔會考慮伊丹羽田呢種昂貴嘅內陸機,而係諗pexch or jxtstar 呢種廉航比較化算
但係坐關西羽田/成田,時間上就不少於4小時,不過值得留意嘅係,廉航係新幹線嘅半價甚至更平

引用:
原帖由 bunny0729 於 2019-9-22 02:53 PM 發表

you welcomed.
下面三張圖片:
1新幹線2高速巴士3寢台火車,
希望你可以參考吓!
Thanks!

引用:
原帖由 Mmbus 於 2019-9-22 02:57 PM 發表

如果你只係單程由大阪落東京就冇需要
好難回本

至於內陸機
真係慢新幹線一個鐘不等,唔化算

內陸機不論係舒適度同速度都佔下風
唯有係赢價錢
而由價錢角度出又發,一般唔會考慮伊丹羽田呢種昂貴嘅內陸機,而係諗pexch or jxtstar 呢種廉航比較化算
但係坐關西羽田/成田,時間上就不少於4小時,不過值得留意嘅係,廉航係新幹線嘅半價甚至更平 ...
你咁講又好似係, 我再研究一下, 謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-9-22 03:23 PM 發表

Thanks!
不用客氣!
我年尾去日本,出入是東京;
卻在大阪走,選擇伊丹,因比関西近好多。
[attach]10278167[/attach]

回覆 引用 TOP

我試過兩次都係大阪入,東京走,大阪坐新幹落東京,真係好快,買盒便當上車食,再抖一抖,就到東京,不過真係貴。

回覆 引用 TOP

我會座午夜巴士,訓醒就到

回覆 引用 TOP

新幹線舒服D,又節省了來回機場的時間

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

我內陸機(伊丹>>羽田)同新幹線都搭過。

搭內陸機時間上: 20-30分鐘搭車去伊丹。 至少30分鐘前check-in (如果有行李)搭飛機+等行李1.5hr ,羽田去東京站15-20分鐘。 minimum 2.5hr

搭新幹線 2.5hr 到東京站。

價錢差唔多, 比我就搭新幹線, 舒服好多, 一來唔使拖行李行咁多,同多時間休息,無咁趕. 我唔會考慮關西出或成田入(搭廉航)因為加埋行李跟車費,價錢唔係差太多,時間又長。

回覆 引用 TOP

新幹線
你鐘意幾點行都得,
唔洗book 定晒無晒彈性

回覆 引用 TOP

主題標籤 #大阪 #東京
 41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。