列印

港澳台單牌車入中國大陸申請黎料!

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-23 05:10 PM 發表
大家可以唔洗再研究了, 有澳門中介公司親身去珠海車管所問過, 全是誤解, 車仍是不能入珠海, 只是電子化文件, 不用再浪費時間研究文字的背後意思了。 ...
咁中介公司係咪你呀?

回覆 引用 TOP

精選汽車
請你別用這種思維去想別人, 我只是說出較實在的消息, 我都好想駕單牌車入珠海, 但始終政策真的未能如我們所願, 從現實角度看, 如真的開放給單牌車, 新聞或很多媒體一早已大事報導, 你估真係親身去珠海走一轉, 問問吓就可以咩,不過如仍有師兄弟唔相信, 硬是要走一轉才相信, 唯有等奇蹟出現, 我只是唔想他人失望而回。

我一直覺得中港牌存在很多漏洞,  大部份都係用各種手法取牌, 續牌, 老實說我反而覺得中央不如開個實價比大家申請, 20萬就20萬,50萬就50萬, 起碼用得安心,光明正大, 對嗎?

回覆 引用 TOP

仆佢街,我係中國人,香港又是中國的,點解唔揸得車入中國,我有理由懷疑交通局搞緊分化

bumbum_ca

回覆 引用 TOP

咁如果內地人用你這邏輯, 全部話要來香港, 咁行嗎?請你理智些討論

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-23 06:36 PM 發表
請你別用這種思維去想別人, 我只是說出較實在的消息, 我都好想駕單牌車入珠海, 但始終政策真的未能如我們所願, 從現實角度看, 如真的開放給單牌車, 新聞或很多媒體一早已大事報導, 你估真係親身去珠海走一轉, 問問吓就可以咩,不過如仍有師兄弟唔相信, 硬是要走一轉才相信, 唯有等奇蹟出現, 我只是唔想他人失望而回。 ...
都係嗰句啦,d人係咪真係咁執著要揸自己部車上大陸?一年有幾何真係需要揸車上去?如果一年只係上去幾次,不如上去租車仲實際!同埋,而家高鐵仲方便舒服又快捷,好似上廣州咁,我就寧願坐高鐵,由西九龍半個鐘多d已經到。

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-23 08:21 PM 發表

都係嗰句啦,d人係咪真係咁執著要揸自己部車上大陸?一年有幾何真係需要揸車上去?如果一年只係上去幾次,不如上去租車仲實際!同埋,而家高鐵仲方便舒服又快捷,好似上廣州咁,我就寧願坐高鐵,由西九龍半個鐘多d已經到。 ...
你無需要唔代表其他人無需要!一家人有老有嫩有幾日長假攞住幾件行李,梗係一車過關直達方便好多啦!加上有牌後咁方便,自然會約朋友上多D,依你講法不如唔好買車搭地鐵巴士仲好啦!

回覆 引用 TOP

大家吾好諗單牌車同中港牌功能一樣嘅想法啦,希望越大失望越大,放弃中港牌巨大税收吾现實,入大陸有幾個关口,甘搅會好亂,又甘講,比你入排隊排到2047,不如比心機揾钱啦

引用:
原帖由 BMWM4C 於 2019-9-23 09:23 PM 發表
大家吾好諗單牌車同中港牌功能一樣嘅想法啦,希望越大失望越大,放弃中港牌巨大税收吾现實,入大陸有幾個关口,甘搅會好亂,又甘講,比你入排隊排到2047,不如比心機揾钱啦 ...
你知唔知高鐵點解蝕都要做?因為縮短時空距離後帶動人流物流等經濟價值更加大呀!同理開放所有港車上大陸,經濟價值一定大過兩地牌嘅利益啦!加上大部份兩地牌係做生意嘅正經得來,佢地有無兩地牌都係要納稅,只係個D買牌嘅條數好細!

引用:
原帖由 BMWM4C 於 2019-9-23 09:23 PM 發表
大家吾好諗單牌車同中港牌功能一樣嘅想法啦,希望越大失望越大,放弃中港牌巨大税收吾现實,入大陸有幾個关口,甘搅會好亂,又甘講,比你入排隊排到2047,不如比心機揾钱啦 ...
算啦,你同呢度d人講,佢哋只會話你係牌佬、牌價暴跌、炒濃牌等乜乜柒柒,我一早講左,中央一日仲行中港牌制度,一日都唔會開放香港單牌車比你免費冇限制自由出入,極其量只會開放配額比你行大橋自駕遊,性質同而家深圳灣個自駕遊計劃一樣。

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-23 09:38 PM 發表

算啦,你同呢度d人講,佢哋只會話你係牌佬、牌價暴跌、炒濃牌等乜乜柒柒,我一早講左,中央一日仲行中港牌制度,一日都唔會開放香港單牌車比你免費冇限制自由出入,極其量只會開放配額比你行大橋自駕遊,性質同而家深圳灣個自駕遊計劃一樣。 ...
甘又吾可以怪佢地,因為佢地應該未有中港牌經驗,所以利害關係好難了解,我都希望可以單牌車入到,我大灣區入咗好多樓

回覆 引用 TOP

BANKWEST兄亦有佢道理, 大家和氣D, 但暫時別存太多幼想, 內地管理十幾億人民, 唔會亂來的, 一步步來。

回覆 引用 TOP

呢個係必須,中央講到明  大灣區,本來香港係核心,宜家搞2搞。。。

回覆 引用 TOP

廣告

回覆 引用 TOP

不太清楚,可以咨询相关部门

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]