• 瀏覽: 4,683
  • 回覆: 17
  • 追帖: 3
由7月中醫生叫去照pet +ct scan, 到睇完報告淨係知擴散左去骨同肺,而家都仲未搵到主腫瘤...
想問問其實需時幾耐才能確診呢?
希望師兄師姐可以幫幫手話我知呀

熱賣及精選
引用:
原帖由 Pan_Dora 於 2019-9-24 02:38 AM 發表

由7月中醫生叫去照pet +ct scan, 到睇完報告淨係知擴散左去骨同肺,而家都仲未搵到主腫瘤...
希望師兄師姐可以幫幫手話我知呀 ...
有冇咩位置特別唔舒服

引用:
原帖由 Pan_Dora 於 2019-9-24 02:38 AM 發表

樓主係睇開邊科醫生叫去照pet +ct scan? 其實有晒report可以去搵腫瘤科跟進

你係咪去政府排腫瘤科?如果係, 正常1個月已經會見到腫瘤E生講解治療方案.

引用:
原帖由 高大白滑的獅子 於 2019-9-24 10:46 AM 發表

有冇咩位置特別唔舒服
佢話氣促,行兩步都喘好辛苦,盆骨位痛要食止痛藥

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2019-9-24 11:25 AM 發表

樓主係睇開邊科醫生叫去照pet +ct scan? 其實有晒report可以去搵腫瘤科跟進
係政府醫院建議去私院照... 而家腫瘤科都有跟緊

引用:
原帖由 VNSM13 於 2019-9-24 11:38 AM 發表

你係咪去政府排腫瘤科?如果係, 正常1個月已經會見到腫瘤E生講解治療方案.
暫時淨係可以電療係骨果度
但因為睇報告係擴散左去骨同肺,要再等去照其他野再check先知

引用:
原帖由 Pan_Dora 於 2019-9-24 12:37 PM 發表

暫時淨係可以電療係骨果度
但因為睇報告係擴散左去骨同肺,要再等去照其他野再check先知
政府排照野通常要等好耐, 呢段時間如果能力可以的話, 搵私家拎意見同治療方案比較下順便問埋你想知既野, 私家腫瘤科每次大約千幾至2千幾, 唔好比自己太多壓力要輕鬆面對, 心態對病情有好大影響

樓主給你參考,但不知適唔適合你個情況,我太太上次照完後,在浸會揾個腫瘤科醫生解釋下個報告,佢建議做抽針化驗確定是否真係腫瘤,因發炎也會在pet scan報告當係活躍世胞,在公立醫院抽針都係要排期,所以你可揾私家醫院腫瘤科醫生問下意見,我上次費用大約2,700係醫生consultant fee, 抽針埋單約9,500

即係全身只有肺同骨有腫瘤, 但又唔肯定係咪肺癌?

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2019-9-24 01:07 PM 發表

政府排照野通常要等好耐, 呢段時間如果能力可以的話, 搵私家拎意見同治療方案比較下順便問埋你想知既野, 私家腫瘤科每次大約千幾至2千幾, 唔好比自己太多壓力要輕鬆面對, 心態對病情有好大影響 ...
多謝師兄回覆
病果時更深感受,政府既醫療資源真係好不足...

引用:
原帖由 fvking 於 2019-9-24 02:22 PM 發表

樓主給你參考,但不知適唔適合你個情況,我太太上次照完後,在浸會揾個腫瘤科醫生解釋下個報告,佢建議做抽針化驗確定是否真係腫瘤,因發炎也會在pet scan報告當係活躍世胞,在公立醫院抽針都係要排期,所以你可揾私家醫院腫瘤科醫生問下意見,我上次費用大約2,700係醫生consultant fee, 抽針埋單約9,500 ...
多謝師兄
好詳細呀👍🏻想問問私院抽針排左幾耐呀?

引用:
原帖由 barbei 於 2019-9-25 01:12 AM 發表

即係全身只有肺同骨有腫瘤, 但又唔肯定係咪肺癌?
係呀同埋有便秘去唔到廁所... 關事嗎?

引用:
原帖由 Pan_Dora 於 2019-9-25 03:54 PM 發表

係呀同埋有便秘去唔到廁所... 關事嗎?
唔可以抽組織去驗咩?

引用:

你真係要問返腫瘤科醫生要抽咩組織佢確診喎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]