• 瀏覽: 8,252
  • 回覆: 47
  • 追帖: 4
鱈場蟹,松葉蟹,花咲蟹....
什麽價錢?邊度買到?會唔會幫你煮埋?

熱賣及精選
就咁近近地二條市場都大把你食
食就梗係食帝王蟹啦

引用:
原帖由 惡魔鬼 於 2019-9-26 06:48 AM 發表

就咁近近地二條市場都大把你食 食就梗係食帝王蟹啦
二条市場, 差不多 90% 以上 都只是急凍或乾貨海產.

大丸

回覆 引用 TOP

埸外市場乜蟹都有,但價錢就……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kjgjdid 於 2019-9-26 02:31 AM 發表

總之,千萬不要上當,酒店有車來接你去場外市場,車接你後,就車你去街口第一間,有個女人來接你,問你幾時回酒店,寫低時間给司機,就要你在店內光顧,又貴又唔靚,竟然夠胆說,唔買唔得,我就話未食海膽飯,食完回來才買,一走了之乘地鐵回酒店。
近札幌站,有座大厦叫Esta,地下大門口是Big Camxxx地庫有超市,平,靚正,有水産部,貨品靚,出街斜对面地鋪,亦有一間水産店,價錢老實。
記住,千萬勿叫酒店通知,埸X市埸派車來接你去場Ⅹ市埸,劏到你一頸血。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kjgjdid 於 2019-9-26 02:31 AM 發表

二條市場有即蒸毛蟹,其他蟹就唔清楚。

我係賤狼
會去小樽嘅,就去小樽火車站隔離嗰個三角市場,嗰度嘅蟹,90%都係遊水中
札幌市中心嘅二条市場,90%都係急凍貨,少有遊水蟹

回覆 引用 TOP

二条,場外,三角我都去過不止一次。。。

想用相宜價錢食活蟹的話去三角市場包冇錯

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

引用:
原帖由 Melay 於 2019-9-26 04:28 PM 發表

二条,場外,三角我都去過不止一次。。。

想用相宜價錢食活蟹的話去三角市場包冇錯

影片
場外同小樽三角市場有好多間,可以推介一下嗎?
如果想食燒蟹,係米帝王蟹正啲?

二條,場外大把選擇

回覆 引用 TOP

其實香港而家食蟹仲平過日本好多好多

如果扎幌同小樽附近去三角市場好d,二條同塲外市場要小心,有部分店鋪個蒸籠唔夠大,會將隻蟹拆件蒸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ICE食玩訓 於 2019-9-26 05:49 PM 發表

場外同小樽三角市場有好多間,可以推介一下嗎?
如果想食燒蟹,係米帝王蟹正啲?
唔好意思遲咗覆因為掛住喺隔離版處理食蟹回覆

比少少心得,在市場買蟹蟹是可以講價的,因為咁其實我都未能有特別介紹,而上次在小樽我是在這間吃花咲蟹,分享如下
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28021861&page=65%23pid494990281

至於燒蟹的確是帝皇蟹最正,啖啖肉諗起都流口水而食燒蟹在場外或二条比較適合,三角的環境先天不足比較適合食蒸蟹。

以環境舒適度計我推薦場外北X漁埸
https://www.uedabussan.co.jp/

引用:
原帖由 391026 於 2019-9-26 03:37 PM 發表

二條市場有即蒸毛蟹,其他蟹就唔清楚。
我也曾經在二条市場食即蒸毛蟹嚟緊月中路過網走打算食毛蟹兩食-刺身和燒

主題標籤 #北海道
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]