• 瀏覽: 106,420
  • 回覆: 658
  • 追帖: 26
引用:
原帖由 hanglau2002 於 2019-9-28 11:06 PM 發表

內部晉升!不用去公開招聘考
多謝師兄分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanglau2002 於 2019-9-28 11:04 PM 發表

有司機過唔到三年試用期,排公屋技工級以上起碼十二、三年!未計做滿兩年後先可以申請。
又唔洗出面咁跑正常小心駕駛多數都過到試用期嘅、公屋睇你揀咩區同碰彩數、好多同事由申請計十年左右已配屋、我未夠8年巳配新界2人房、都係上年嘅事、睇記錄揀東涌新房都係5至7年年資

delete

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanglau2002 於 2019-9-28 10:59 PM 發表

我可以話你聽,現職政府司機唔會去考,因為現職司機不用考就可以升,只係現職司機唔選擇升,物流署迫於無奈歌公開招聘,所以對外界考係好事。 ...
師兄講得啱、我部門2拾幾人都冇人有興趣申請、做開5天紅假位邊有興趣、特級多數食記揸垃圾車又臭又輪班

引用:
原帖由 公民廣場 於 2019-9-29 03:13 PM 發表

師兄講得啱、我部門2拾幾人都冇人有興趣申請、做開5天紅假位邊有興趣、特級多數食記揸垃圾車又臭又輪班
架垃圾車我估就算你關埋個車門開大個冷氣,都仲係會有陣垃圾味充斥,同埋你渣渣下車隨時有小強爬上你身上,或者在車箱內爬行

多$2000人工真係唔值咁既環境返工,平時返普通司機接下老細,送下WORKMAN送文件仲乾淨企理

渣垃圾車,個陣垃圾味同堆填區沼氣,吸得多會命都短幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公民廣場 於 2019-9-29 02:59 PM 發表

又唔洗出面咁跑正常小心駕駛多數都過到試用期嘅、公屋睇你揀咩區同碰彩數、好多同事由申請計十年左右已配屋、我未夠8年巳配新界2人房、都係上年嘅事、睇記錄揀東涌新房都係5至7年年資 ...
單身公屋要排36年9個月,單身居屋配額都要排26年3個月。
政府工,有家室有細路係著數嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanglau2002 於 2019-9-28 22:59 發表

我可以話你聽,現職政府司機唔會去考,因為現職司機不用考就可以升,只係現職司機唔選擇升,物流署迫於無奈歌公開招聘,所以對外界考係好事。 ...
師兄,你o岩左一大半!!!補充小小,上特級多數舊制司機,佢地退休食糧差好遠!!如果新制強積金,好似計落冇咁化算!!所以好難搵到人肯上

引用:
原帖由 taipak 於 2019-9-29 09:29 PM 發表

師兄,你o岩左一大半!!!補充小小,上特級多數舊制司機,佢地退休食糧差好遠!!如果新制強積金,好似計落冇咁化算!!所以好難搵到人肯上
而家仲有幾多長俸司機??
有冇30%??

回覆 引用 TOP

本人修車,也想考特級司機,想知工作是否可放六,日及工作厭惡?

回覆 引用 TOP

放六、日睇彩數,因為未到報到果日都唔會知你派去邊同邊個部分!不過做得特級預定要輪班工作。

引用:
原帖由 hanglau2002 於 2019-9-30 08:21 PM 發表

放六、日睇彩數,因為未到報到果日都唔會知你派去邊同邊個部分!不過做得特級預定要輪班工作。
多謝師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 米高奧雲 於 2019-9-28 02:26 PM 發表

渣九巴都二萬喇,呢份唔多吸引
http://www.kmb.hk/tc/about/careers.html

http://www.kmb.hk/chi/images/about/BC_Recruitment_Poster.jpg?20190304
政府司機可以免入息申請公屋,5天工作。九巴好少福利,人工又唔高,要經常輪班

回覆 引用 TOP

去內聯網睇過,以下部門有特級司機編制。
AFCD、CAD、C&E、DSD、EMSD、FEHD、LCSD、WSD。

回覆 引用 TOP

已截止申請,今次冇延長申請期。

引用:
原帖由 61407 於 2019-10-11 12:05 AM 發表

已截止申請,今次冇延長申請期。
應該好多人申請,現在出面市道比較差,政府工比較穩陣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]