• 瀏覽: 9,186
  • 回覆: 79
  • 追帖: 13
幾年前睇過舒淇呢套浪漫經典電影,覺得北海度有D地方真係靚到無朋友。雖然去過札榥幾次,但都係多數係遊道南、道中,原來道東以上又係另一種風味,加上香港日日都立立亂,直係要搵個地方靜一下。決定九月中初秋行一轉非誠勿擾之旅,重溫「笑笑」嘅足跡!
行程大約如下:
D1 香港-》札幌 CX
D2 札幌 -》 釧路 (JR超級大空)
D3 釧路 (租車)《-》十勝、帶廣
D4 釧路-》阿寒湖 (自駕)
D5 阿寒湖溫泉區(自駕)
D6 阿寒湖 -》綱走 (自駕)
D7 網走 《-》知床 (自駕,晚上還車)
D8 女滿別 -》 札幌 ANA
同日札幌 -》香港 CX

行程唔太趕,好舒服。六個場景搵到五個,都算叻!

熱賣及精選
出發前基本法,去lounge 食完野就上機,去到扎榥食D間單唔洗等位嘅野,不過都係幾好味。揀扎榥站附近酒店訓一晚,方便第二日搭超級大空上釧路,要成四個鐘。

回覆 引用 TOP

超級大空一早係網上已定位,我選擇係新千歲機場取票。成萬Yen ,都幾貴!(Green Class),因為要成四個鐘,坐得舒服D。不過咁唔好彩呢班火車冇野食買,飲野都冇,所以唯有係車站買定便當。大部分日本人都係咁!
分享少少經驗,因為食完飯想飮咖啡,但車上無販賣機,只有車站月台上有,我中途會停幾個站,我想停站時衝落車買,後來發覺係唔夠時間,而且關門時間不定,有時一分鐘,有時得三十秒,上唔返車就煩。

回覆 引用 TOP

四個鐘好快過,原來最靚風景係最後十五分鐘,因為火車會沿海邊行的。出釧路車站傍租車返酒店。已在日本有多次租車經驗,今次租車服務最滿意,稍後解釋。今次釧路嘅天然溫泉酒店La xx 係 Dormy xx 同一機構,座落幣舞橋傍,房間非常開揚。Check in 之後,準備去第一個場景:釧路煉瓦爐海鮮燒烤。

回覆 引用 TOP

煉瓦炉,就系秦奮同笑笑食瓦爐烤海鮮同海膽加蛋飯嘅食店,由酒店步行唔洗十分鐘。食物質素都唔錯,價錢都係一般喇。食完飯天未全黑,發覺釧路港嘅黃昏都幾迷人。

回覆 引用 TOP

第二日一早出發去十勝(然別湖)。早餐後先行一下釧路港周邊,個種清晨漁村寧靜感覺,令人心曠神怡。

回覆 引用 TOP

支持師兄/師姐

引用:
原帖由 moonleung 於 2019-10-2 09:14 PM 發表

支持師兄/師姐
Thanks Ching

回覆 引用 TOP

北海道道東之旅,支持吓先!

感謝樓主詳細介紹  正有出行日本打算

然別湖距離釧路港大約兩個小時車程,中途比較多山路急灣,新手要注意。沿途都有不少景點值得停車。回程已經天全黑,路上見到一輪明月,向着圓月進發,又係另一番滋味。返到酒店車場已經全滿(可能近週未),原來酒店另有安排,可泊鄰近多層停車場,都算方便。去完十勝,梗係食返個十勝豚肉飯,點知令我撤底失望,我以為食緊橡筋!
明天一早,就會去第二個場景,阿寒湖。呢個係我整個旅程嘅重點,因為見到舒淇係溫泉酒店湖景,激起我出發嘅念頭!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Greentea2016 於 2019-10-2 11:53 PM 發表

北海道道東之旅,支持吓先!
Thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波濤藍色師兄 於 2019-10-3 05:53 AM 發表

感謝樓主詳細介紹  正有出行日本打算
Thanks

回覆 引用 TOP

第四天一早,準備驅車出發去阿寒湖,車程都要大約兩個小時。離開釧路市前,都要去一下和商海鮮市場睇睇。大部分係日本人,比較少遊客,更見唔到強國人。海鮮多樣化,價錢亦大眾化。雖然食咗早餐冇耐仲飽,但一場黎到,點都要試一試當地海鮮嘅。魚生刺身係每片計,但食後發覺係物有所值,比東京築地市場又高咗一個層次。係留香呀!
食飽出發去阿寒湖,中途有個展望台(釧路濕原國立公園)風景優美!

回覆 引用 TOP

和商食刺身都算平,我覺得300円果款拖羅仲好食過500円果款。我7月去,真係大部分係日本客,有少量香港人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]