• 瀏覽: 9,181
  • 回覆: 79
  • 追帖: 13
第六日一早,食完早餐到酒店周邊行下,順便探下四姊妹居酒屋。原來就係我住嘅旅館附近,四姊妹就搵唔到喇,㳋子居酒屋就有,因為早上冇開門,無入去參觀。但意外發現一對「班比」賊夫婦,個老公睇水,個老婆係咁食人哋後花園的草。不過都幾恩愛。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
師兄如何係東京轉機去釧路,網走轉機回東京,會唔會機票平D同快D?

順帶講一下我對呢間溫泉旅館嘅個人觀感,整體Ok嘅。尤其係湖景房,景觀好,設備齊全,唯風呂比較舊,但住客可以到同區嘅集團新酒店使用風呂設施。有穿梭巴士接送,都係幾分鐘車程。不過我浸完溫泉,會選擇返上房hea ,好過係街等巴士囉!D人去曬新酒店,我仲有包場感覺。前台個別服務員態度參差,後來發覺原來旅館有接代廣東話旅行團,呢點我明嘅。至於温泉旅館嘅兩食係自助餐......(我book 房時冇留意)去開日本浸溫泉嘅你,應該明我講乜野。記住去阿寒湖,有好多選擇,不過要盡早訂房!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dannynch 於 2019-10-4 10:09 AM 發表

師兄如何係東京轉機去釧路,網走轉機回東京,會唔會機票平D同快D?
你可去ANA官網check 下好多時有Promo ,我由網走飛札幌單程連税都唔洗HKD500。買兩張單程就ok喇!一定比JR快同舒服,網走飛札幌大約一個小時。去東京可能耐D,返到東京仲要係內陸航廈,大把嘢食。不過要小心搞清楚機場。

回覆 引用 TOP

一路上網走,安排途中幾個景點,都係根據租車公司提供Map code 去搵,但冇考慮到季節性問題,結果都敗興而走。一個係東藻琴芝櫻公園 ,去到重門深鎖,(睇真D,櫻花呀...)不過如果櫻滿山開應該都幾靚另一個係女滿別向日葵花田,原來花期亦已過,剩低一遍泥地。珊瑚草(國定公園)亦未成侯後。唯有直去監獄平衡一下失落嘅心情!之後再去搵笑笑初到北海道嘅JR車站同佢跳海嘅地方。

回覆 引用 TOP

正呀,風景優美

回覆 引用 TOP

北㳋車站,向知床方向距離市中心大約半個小時車程。可能係好多電影場景出現過,所以黎打咭嘅遊客都幾多,好似係最近海邊嘅一個JR車站而出名。車站有一半係咖啡室,非常浪漫。先嘆杯咖啡再等火車黎。火車到大家都去迎接,超開心!
趁天未黑,趕去睇舒淇跳崖嘅地方,真係好靚,好有電影感,配合黃昏晚霞,根本就係明信片。不過我明白點解笑笑要點煙喇,原來好多蚊嘅。

回覆 引用 TOP

哈…,我同你一樣諗住睇芝櫻,點知6月尾去到瀧上芝櫻公園已經冇晒喇。

附件

IMAG8783.jpg(205.65 KB)

2019-10-4 05:34 PM

引用:
原帖由 大便高達 於 2019-10-4 05:34 PM 發表

哈…,我同你一樣諗住睇芝櫻,點知6月尾去到瀧上芝櫻公園已經冇晒喇。
補返張網上圖片大家開心下。

回覆 引用 TOP

最後一日行程,有選擇困難症,去羅臼睇鯨魚定睇知床五湖。網上資料話睇到鯨魚嘅機會係50-50。但係要成四個鐘船程,加上車程就會好趕,最後決定去參觀有熊出沒注意嘅知床五湖。途中會見到秦奮告解嘅鈄里兄弟會教堂。回程重唔覺意發現雙美瀑布。

回覆 引用 TOP

去知床沿途都係海邊,風景非常優美,每個休憇站都值得停一停,睇一睇。

回覆 引用 TOP

但可能開車太快,miss 咗有名嘅通天之路。網上照片比大家參考。

回覆 引用 TOP

去到五湖,原來有三個路線嘅,高𣕧路免費,但睇得一個湖,有料短程路就睇到二個半湖(大約個半鐘)有料長程路就睇曬五個湖(成三個鐘)但中心職員話真係有熊出沒注意,所以要上個簡單嘅(見熊在田處理方案)

回覆 引用 TOP

師兄,好彩你無去看丹頂鶴!要冬天才有的!我上次去到又要付款,行9里入去只有1隻是長居的!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]