• 瀏覽: 5,395
  • 回覆: 28
之前返文職俾人炒咗
嚟緊會見工,知道好多公司會做reference check,咁我見工時係咪要坦白交代?
😭😭求意見😭😭

熱賣及精選
引用:
原帖由 紅粉緋緋小女子 於 4/10/2019 03:47 發表

之前返文職俾人炒咗
嚟緊會見工,知道好多公司會做reference check,咁我見工時係咪要坦白交代?
😭😭求意見😭😭
did your reference letter say you were 'fired'? or just 'layoff'?

蛤蟆食天鵝, 四兩撥千斤; 刀仔鋸大樹, 一毫變萬蚊!
輪權心法: 引伸本沒相, 時間亦無形; 股爆入價內, 輪權會飛升!
頂頂难,插插易,千日小頂,不及一夜怒插!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅粉緋緋小女子 於 2019-10-4 03:47 AM 發表

之前返文職俾人炒咗
😭😭求意見😭😭
不用刻意講

回覆 引用 TOP

可以只講有經驗

一定唔講

回覆 引用 TOP

點解會比人炒?

回覆 引用 TOP

如果因政治問題被炒,你都幾抵死。

附件

Screenshot_2019-09-15-19-25-04-1115856900.png(508.05 KB)

2019-10-4 11:10 PM

睇咩原因俾人炒, 如果係誠信問題, 咁你都係算吧啦, 如果係能力問題, 咁都仲有得諗諗

引用:
原帖由 nature零 於 2019-10-4 11:16 PM 發表

睇咩原因俾人炒, 如果係誠信問題, 咁你都係算吧啦, 如果係能力問題, 咁都仲有得諗諗
係能力問題仲點會有得諗?
邊間公司會請工作能力有問題嘅人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keung1997 於 2019-10-4 11:10 PM 發表

如果因政治問題被炒,你都幾抵死。
如沒有追問,不須說明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅粉緋緋小女子 於 2019-10-4 03:47 AM 發表

之前返文職俾人炒咗
😭😭求意見😭😭
我之前都試過係咁,不過做左幾個月個d工可以唔需要寫落CV,費事俾人問長問短囉!! 如果HR問起有段時間空白期就再揾個藉口解釋吧!!

回覆 引用 TOP

我認為無論如何不能講比人炒,見工唔係告解,你諗住坦白用真誠感動人,百分百衰硬。

如果份工做嘅時間唔長,就當冇做過,解釋空白期一定易過解釋點解比人炒。

如果份工做嘅時間長,除非同舊公司反曬面,否則炒你一般都會幫你隱瞞,話你resign,大家好做。

我公司做得耐嘅同事,一般都係「被辭職」,等個員工有路行。

Ref letter寫上我唔係暴徒

回覆 引用 TOP

記住。。。講大話犯法嘅。。。

不過,冇問就唔洗講。。。 好多都唔會問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2019-10-6 03:19 PM 發表

我認為無論如何不能講比人炒,見工唔係告解,你諗住坦白用真誠感動人,百分百衰硬。

如果份工做嘅時間唔長,就當冇做過,解釋空白期一定易過解釋點解比人炒。

如果份工做嘅時間長,除非同舊公司反曬面,否則炒你一般都會幫你隱瞞,話你resign,大家好做。

我公司做得耐嘅同事,一般都係「被辭職」,等個員工有路行。 ...
經驗之談

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]