• 瀏覽: 1,749
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
我同老公臨急決定11月初去北海道自駕遊,8日未定實行程,酒店都未book,想請大家幫手睇睇行程有無地點推薦可以去?
11月初知道係淡季,對景點都無咩期望,主要想休息下同食下野!
Day 7未決定有咩做,大家有無提議?札幌會唔會留得太多日?如果改動早幾日行程專登去函館一日好似又太遠!?請各位指點,謝謝!

北海道自駕遊
DAY1:下午新千歲機場:室蘭-地球岬、登别
DAY2:登别:地獄谷、大湯沼、熊牧場、溫泉及溫泉街、前往洞爺湖
DAY3:洞爺湖:洞爺湖溫泉街、SAIRO展望台、前往小樽、小樽運河夜景
DAY4:小樽:小樽三角市場-滝波食堂、小樽運河、堺町通商店街、小樽音樂盒堂、天狗山夜景(纜車)?、前往札幌
DAY5:札幌:北海道神宮、札幌場外市場、狸小路商店街、驚安殿堂、藻岩山夜景
DAY6:札幌:二条市場:、大通公園、札幌電視塔、札幌市鐘台、北海道廳舊本廳舍、薄野
DAY7:TBC-北海道大學(銀杏)、三井Outlet ?
DAY8:札幌-機場

熱賣及精選
7D 6N, 札幌 小樽 室蘭 登別 洞爺 ... 已經塞到滿滿, 沒什麼好再加了, 再加, 只是走難團.
到時如果時間太多, 就問下酒店職員有乜介紹.

回覆 引用 TOP

很豐富的行程

回覆 引用 TOP

有珠火山口, 但山頂大風時好凍
ふきだし公園湧水口, 在羊蹄山下
留壽都渡假村

回覆 引用 TOP

噢 ... 第一日就起經要執啦喎 

11月份 你落機個時大約2-3點鐘 北海道已經係黃昏時間 你極速地四點半左右到地球岬已經天黑齊 無野好睇

白癡戀人公園咁靚你唔去 ? 之前去過 ?

outlet留返上機前 早少少退房去啦

我是鳳凰我是豬
引用:
原帖由 鳳凰豬豬豬 於 2019-10-5 02:05 PM 發表

噢 ... 第一日就起經要執啦喎 

11月份 你落機個時大約2-3點鐘 北海道已經係黃昏時間 你極速地四點半左右到地球岬已經天黑齊 無野好睇

白癡戀人公園咁靚你唔去 ? 之前去過 ?

outlet留返上機前 早少少退房去啦 ...
忘記左早天黑tim

回覆 引用 TOP

我執左個行程,唔知有無順暢啲呢?

北海道自駕遊
DAY1:0910-1450下午新千歲機場:函館、大門横丁
DAY2:函館 > 函館朝市、香雪園??金森紅磚倉庫、五稜郭塔、八幡坂、函館山夜景
DAY3:函館 > 登别:地獄谷、大湯沼、熊牧場(TBC)、溫泉及溫泉街
DAY4:登别 > 洞爺湖:有珠山纜車、洞龍の湯、月浦展望台、Lake Hill farm 、SAIRO展望台、洞爺湖溫泉街
DAY5:洞爺湖 > 小樽:小樽運河、堺町通商店街、小樽音樂盒堂
DAY6:小樽 > 札幌:小樽三角市場-滝波食堂、白色戀人公園、北海道神宮、圓山公園、藻岩山夜景、驚安殿堂
DAY7:札幌:二条市場、大通公園、札幌電視塔、札幌市鐘台、北海道廳舊本廳舍、薄野、狸小路商店街
DAY8:札幌:札幌場外市場、北海道大學、機場1600-2055

回覆 引用 TOP

好明顯冇睇地圖做行程喎 以函館出發 順路應該先洞爺再到登別 唔會先登別再返轉頭去洞爺
小樽 > 札幌:小樽三角市場-滝波食堂(拿住大小行李去) 白色戀人公園 ??

DAY2:函館 > 函館朝市、香雪園??金森紅磚倉庫、五稜郭塔、八幡坂、函館山夜景
DAY3:函館 > 洞爺湖:有珠山纜車、洞龍の湯、月浦展望台、Lake Hill farm 、SAIRO展望台、洞爺湖溫泉街

DAY4:洞爺 > 地獄谷、大湯沼、熊牧場(TBC)、溫泉及溫泉街
DAY5:登別 > 小樽:先去小樽音樂盒堂 堺町通商店街 小樽運河

DAY6:小樽三角市場-滝波食堂 > 酒店checkin放低行李 大通公園、札幌電視塔、札幌市鐘台、北海道廳舊本廳舍、薄野、狸小路商店街
DAY7:札幌:北海道神宮、圓山公園 二条市場、白色戀人公園 藻岩山夜景、驚安殿堂
DAY8:(淨係去)北海道大學(就算啦)、機場1600-2055

YO !!
Day 1 4點後先攞到架車,去到函館差不多8點,不如去登別先,我上年暑假落機自駕去到登別都要5點左右

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2019-10-11 02:01 PM 發表

好明顯冇睇地圖做行程喎 以函館出發 順路應該先洞爺再到登別 唔會先登別再返轉頭去洞爺
小樽 > 札幌:小樽三角市場-滝波食堂(拿住大小行李去) 白色戀人公園 ??

DAY3:函館 > 洞爺湖:有珠山纜車、洞龍の湯、月浦展望台、Lake Hill farm 、SAIRO展望台、洞爺湖溫泉街
...
唔好意思,我睇地圖洞湖爺喺登別上面,以為由下面既登別向上走去洞湖爺再去小樽會順啲!

引用:
原帖由 Tan00 於 2019-10-11 14:40 發表

唔好意思,我睇地圖洞湖爺喺登別上面,以為由下面既登別向上走去洞湖爺再去小樽會順啲!
哦 我而家明你點解咁啦 原來你想行小路去小樽 ok你冇問題 係我諗多左

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yard 於 2019-10-11 02:35 PM 發表

Day 1 4點後先攞到架車,去到函館差不多8點,不如去登別先,我上年暑假落機自駕去到登別都要5點左右
我本來都先去登別,但又想去函館,所以改左路線!
請教下如果先去登別,路程係咪登別 》函館 〉洞爺》小樽〉札幌 咁去?
唔該晒各位指點!

引用:
原帖由 Tan00 於 2019-10-11 02:44 PM 發表

我本來都先去登別,但又想去函館,所以改左路線!
請教下如果先去登別,路程係咪登別 》函館 〉洞爺》小樽〉札幌 咁去?
唔該晒各位指點!
咁樣冇咁辛苦,坐幾個鐘頭飛機再開幾個鐘頭車好易出事

回覆 引用 TOP

樓主也要留意3點半開始天黑,4-4:15已全黑,薄野的地下街8點全関,狸小路8點左右関(食店除外)北海道神宮4:30関,北海道廳10月起裝修

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]