• 瀏覽: 1,338
  • 回覆: 20
del

你有咩理由留按金在業主度? 最後兩個月以按代租嘛, 否則係自尋煩惱

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-10-9 01:40 AM 發表

你有咩理由留按金在業主度? 最後兩個月以按代租嘛, 否則係自尋煩惱
業主説最後兩個月要照交租,之後再以按金扣返水電退回給我。是我沒有想過人心險惡,真係咁合作,頭一次租屋,相信個業主都係見我不熟悉所以恰我

引用:
原帖由 v_y2010 於 2019-10-8 04:40 PM 發表

喺單位A 住了幾年村屋 - 天台屋,當初直接同業主X傾租呢道,業主講明合法建呢個天台屋。

幾年間,單位A 發生了很多問題,包括嚴重滲水漏水,在打風的季節十分嚴重,把我的家品都浸爛,當時我拍晒片俾業主X 睇,毫無反應,當沒有一回事。頭一年一兩個月,抽氣扇已壞,但因我並沒有用,因此沒有通知X 有關抽氣扇壞一事。

現在退租了,當天業主X 並沒有提及過任何東西需要我賠償,X 已經徹底檢查間屋並且交吉, ...
退租驗樓後應馬上當面拿回按金,並雙方簽署退租及驗樓滿意書。以後各不相干。當初租約不須還給業主。他拿回是保障自己。你沒租約怎能證明你付了按金呢?我想你按金凍過水啦。

你做乜比返張合約佢?

引用:
原帖由 v_y2010 於 2019-10-9 01:45 AM 發表

業主説最後兩個月要照交租,之後再以按金扣返水電退回給我。是我沒有想過人心險惡,真係咁合作,頭一次租屋,相信個業主都係見我不熟悉所以恰我 ...
佢仆街在先,唔好怪人,一直唔好走,又唔好交租,有執達吏上門,就盡量同業主達成協議,送走個執達吏

引用:
原帖由 v_y2010 於 2019-10-8 04:40 PM 發表

喺單位A 住了幾年村屋 - 天台屋,當初直接同業主X傾租呢道,業主講明合法建呢個天台屋。

幾年間,單位A 發生了很多問題,包括嚴重滲水漏水,在打風的季節十分嚴重,把我的家品都浸爛,當時我拍晒片俾業主X 睇,毫無反應,當沒有一回事。頭一年一兩個月,抽氣扇已壞,但因我並沒有用,因此沒有通知X 有關抽氣扇壞一事。

現在退租了,當天業主X 並沒有提及過任何東西需要我賠償,X 已經徹底檢查間屋並且交吉, ...
每月交租是否有銀行入數紀錄

無合約係手都無所謂, 一樣咁搞,

你有證據你畀過按金就得

可以告埋佢賠償地毯

如果租約上你無承諾話壞咗要你賠, 你係唔洗賠架

佢要證明你有疏忽先至可以要你賠

引用:
原帖由 HippoB 於 2019-10-9 02:14 AM 發表

退租驗樓後應馬上當面拿回按金,並雙方簽署退租及驗樓滿意書。以後各不相干。當初租約不須還給業主。他拿回是保障自己。你沒租約怎能證明你付了按金呢?我想你按金凍過水啦。 ...
現時業主是從我的按金裡扣掉了我認為不應我負責的費用,已經退會剩下的按金。但我們是不歡而散,並且不是我應為合理的情況下扣除和退回部份按金。。。。我個心真係好唔舒服!點解可以有d 咁無良的業主🤦🏻‍♀️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2019-10-9 09:09 AM 發表

你做乜比返張合約佢?
我同業主曾經續約,那時她都收回上一份合約,説做法是這樣的。所以,這次我也不以為然,以為一向做法都是這樣。業主實在太過份了

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-10-9 09:34 AM 發表

佢仆街在先,唔好怪人,一直唔好走,又唔好交租,有執達吏上門,就盡量同業主達成協議,送走個執達吏
我已完約已搬離了那個鬼地方,一個星期後業主才退回部份按金俾我🤦🏻‍♀️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2019-10-9 09:43 AM 發表

每月交租是否有銀行入數紀錄
每月交租是有記錄的,我銀行過數俾個仆街業主

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-10-9 10:13 AM 發表

你有證據你畀過按金就得

可以告埋佢賠償地毯
地毯也經兩年前浸爛了...仍可能追討嗎?不過業主真係好賤格,叫我買家居保搵佢地賠,話我無常識,不應找業主。其實無common sense 是個仆街業主吧?係佢間屋有問題引致我有損失的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-10-9 10:13 AM 發表

你有證據你畀過按金就得

可以告埋佢賠償地毯
按金付現的,業主要求,只寫在合約上,合約已被收🤦🏻‍♀️

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]